RECENZIJE

10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
No Profit Recordings, 2023

Človek se nauči največ, ko stopi na območje neznanega. V mojem primeru je to ex-Yugo metal scena, za katero, iskreno rečeno, sploh ne vem, zakaj je nisem nikoli podrobneje spremljal. Tokrat sem se podal v hrvaške vode, natančneje v kraj Kastar blizu Reke, ki geografsko spada v območje Istre. Poslušal sem band Po' Metra Crijeva, ki so sredi aprila uradno izdali nov album Boškarin IV, novega telička v čredi. Boškarin je namreč ogrožena oziroma skoraj izumrla pasma goveda, značilna za širše istrsko območje. Po' Metra Crijeva pa v slovenščini pomeni »pol metra črev«. Predvidevam, da si zdaj, ko ste seznanjeni s pomenom albuma in imenom banda, lažje predstavljate glasbeno smer? Zajebancija, eksperimentiranje in Istra. Po' Metra Crijeva se sicer označujejo kot »Ča metal«, ki tudi nosi ime njihovega, do pred kratkim še aktualnega albuma. Zaščitni znak banda je črpanje liričnega navdiha iz istrskih pripovedk, legend in bajk. Pika na i je uporaba istrske glasbene lestvice, ki se ne prav potiho prikrade med pesmi in popestri trdo metalsko klasiko.

Banda do nedavnega nisem poznal, zato mi je bilo prihranjeno breme avtomatske primerjave Boškarina IV z njegovimi predhodniki in drugimi sorodnimi zvoki. Brez primerjave je glasbo na žalost težko približati obči javnosti, zato bom vseeno poskušal navesti band ali dva, da si boste, dragi bralci, v glavi lažje predstavljali zvok, ki ga tokrat ponujajo Po' Metra Crijeva. Ker sem po poklicu znanstvenik, imam poklicno deformacijo načrtovanja eksperimenta: naključno sem s seznama pesmi izbral tri in jih poslušal. Prve misli, ki so se skristalizirale, so bile: »To je hrvaška interpretacija System of a Down (SOAD), ki vključuje folk metal oziroma etno elemente. Glasba je vesele narave in zelo primerna za zabave«. Ponovil sem eksperiment, kar je pomenilo, da sem si cel album zavrtel (večkrat) od začetka do konca. Tokrat sem bil bolj pozoren na specifike posameznih pesmi. Opazil sem, da je zelo groba primerjava s SOAD na mestu: vokal se pomika med zajebancijo, shizofrenijo, norostjo, čistim petjem, zborovskim/večglasnim petjem in growlanjem. Dosti je tudi onomatopoij in petja melodij v tem stilu. Mater Raša je dober primer »Ta-Na-Na-Na-Ta-Na-Na-Na! Ta-Na-Na-Na-Ta-Na-Na-Na!« Ravno med tem odsekom pesmi je v sobo prišla hčerka, ki me je vprašala, ali je stric, ki poje, pojedel jezno gobo, da tako čudno poje. Izjava me je nasmejala, saj je le potrdila moje občutke skozi oči štiriletnega otroka.

Sicer pa nočem, da Po' Metra Crijeva izpadejo kot kopija SOAD, ker to sploh ne drži. Glasba je zelo eksperimentalna in, kot rečeno, vključuje dosti folk/etno elementov, kar ji da novo dimenzijo. Poslušajte intro Miha zvončar, etno prog metal intro, ki mu ni pare. Za ravnovesje v glasbi je poskrbljeno s thrash/death vsadki in zadostno mero blast beatov, kot npr. v Biće ča će bit in G.O. Da ne bo pomote – vsi zgoraj navedeni elementi se kontinuirno prepletajo v albumu kot celoti, posamezne pesmi dajem le kot tipičen primer, da vam prihranim brskanje in čakanje na vam ljube glasbene trenutke. Za umestitev glasbe v vizualni kontekst (pozabil sem omeniti, da je band zamaskiran v stilu Slipknot oziroma Mushroomhead) priporočam ogled uradnega singla Prokjeti pust.

Besedila in, hm, prepevanje v maternem jeziku so po izročilu zaščitni znak folk/pagan metal zasedb, čeprav je ta trend zadnja leta prodrl v ostale zvrsti, kot so black metal ali celo death metal. Odločitev za hrvaški jezik daje pesmim značilen pečat oziroma geografsko poreklo. Besedila so poleg jezika tudi vsebinsko umeščena v Istro z okolico, kar dodatno ojača pomen jezika. Po drugi strani pa ravno to prikrajša ne-Hrvate razumeti zgodbo za besedili (v primeru, da poslušalca to sploh zanima). Na srečo mnogo ljudi jemlje vokal bolj v vlogi instrumenta, ne išče pa tudi globljega liričnega sporočila.

Iskati skriti eksistencialen smisel v veseli, poskočni glasbi pač nima smisla, kajne? Življenje naj bi bilo zabava, zato je smisel preprost: ples, opojne pijače, in, če ni stopnja alkoholiziranosti previsoka, še mesnati užitki. Torej, ko nam življenje ponudi Po' Metra Crijeva, si privoščimo kozarec regionalnega vina ob kosu kruha s pašteto Boškarin IV.

SORODNE VSEBINE:
7. 9. 2023Omega Sun - Roadkill / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2023
God Is An Astronaut
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
24. 9. 2023
Necromancy Vol. VII: SitiS, Attitudes To Human Extinction, Snøgg
SUB, Gradec, Avstrija
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2023
Finsterforst, Heathen Foray, Nordblut, Crowheart
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
30. 9. 2023
Vulvathrone, Uporabniki
ZMŠ Krško, Krško
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana