REPORTAŽE

17. 7. 2019

Combichrist / Terrolokaust

Kino Šiška, Ljubljana / 12. 7. 2019

Tudi poletna sezona je v Kinu Šiška kar pestra. Veseli Dihurčki so nam tokrat priskrbeli edinstveni koncert, ki se je dogajal v spodnji dvorani lokacije. Prvič so nas v Sloveniji obiskali Combichrist, ki jih uvrščamo v zvrst, ki se je razvila v prvi polovici devetdesetih let, imenovana aggrotech (aggressive techno). Včasih jo najdemo tudi pod izrazom hellektro, kjer se »hell« seveda nanaša na pekel, »elektro« pa na elektroniko. Za to zvrst so značilni agresivni beati, uptempo in distorzirani vokali, predvsem zato, da pride do primernega poudarka značilnega pesimizma in ogorčenja v besedilih. Combichrist uporabljajo take elektronske podlage in jih kombinirajo s kitaro in bobni. Rezultat je prav posebna vrsta industrial metala. V živo se vse še bolj popestri, saj na odru nastopata kar dva izredno usklajena bobnarja. S seboj so pripeljali še katalonske Terrolokaust, ki pa se jih uvršča v alternative/industrial rock z glasbenimi podlagami predvsem zvrsti dark electro.

Publika je bila za Terrolokaust zelo zahtevna. Verjetno jih je pred tem koncertom res malokdo poznal, sem pa prepričan, da imajo zdaj marsikaterega novega sledilca iz Slovenije. Mogoče smo metalci res navajeni drugačnih zaključkov pesmi, kot jih ima ta band. Večinoma se zaključujejo zelo umirjeno in se težko določi, kdaj je čas za ploskanje. Po zaključku prve pesmi je publika namreč začela s ploskanjem šele, ko se je pevec zahvalil s: »Thank you, Ljubljana.« Ne glede na to težko rečem, da je bilo to zaradi tega, ker komu ni bila všeč izvedba. Bilo je, kot da bi bili vsi malo sramežljivi, vseeno pa je bilo vzdušje zelo pozitivno. Prvi del koncerta je večinoma potekal na tak način: polno takih trenutkov, ko bi vsak rad ploskal, noben pa ne bi bil prvi. Terrolokaust so sami prevzeli kontrolo nad koncertom v dvorani in začeli nekoliko bolj vztrajno spodbujati publiko. To je bila dejansko edina »čudna« stvar na dogodku, vsi ostali deli vseh pesmi so bili polni skakanja, vreščanja in divjanja. Dvorana se je tudi zelo hitro napolnila takoj, ko so začeli igrati. Predvsem pevcu je večkrat uspelo vzpostaviti neposreden stik s publiko preko raznih gest in očesnih stikov. Res pa je treba pohvaliti prav vse člane tega banda za način, s katerim so se uspeli soočiti s težko odzivno publiko. Tekom koncerta so bili med seboj dejansko tako močno povezani, da je bila celotna izvedba vrhunska. Še več, očitno je publika res potrebovala samo malo spodbude. Z zadnjo pesmijo so namreč pripravili tudi »sing along« z zelo enostavnim besedilom refrena: »Go fuck yourself!« Prepevanje refrena se je nadaljevalo še dolgo po zaključku koncerta; najprej med skupno sliko z bandom takoj po koncertu, kasneje pa še zunaj na pijači in čiku med čakanjem na Combichrist. Skratka, Terrolokaust so opravili glavno nalogo predskupine, saj so bili po njihovem koncertu že vsi zagreti in pripravljeni na vrhunec večera.

In končno smo točno kot švicarska ura ob 22.00 že zaslišali elektronski intro, ki je naznanjal prihod enega najbolj podcenjenih bandov na sceni. Čeprav so Terrolokaust res dobro opravili delo, je bila razlika v pristopu zelo očitna. Combichrist se za publiko sploh niso menili, pač pa so sami že od prvega takta podivjali na odru in z njimi popeljali celo dvorano v pravo norišnico. Eden izmed dveh bobnarjev je kar cel koncert z eno roko visel na cevi in se majal. Niti trenutka ni preživel sede. Pevec in kitarist pa sta po odru prehodila celoten maraton. Nemogoče je, da te taka energija ne povleče. Combichrist so koncert začeli s pesmijo Hate Like Me z albuma One Fire, ki je izšel letos aprila. Ker so profesionalno opravili že s prvo pesmijo, jim v nadaljevanju s publiko ni bilo potrebnega toliko truda kot predskupini in so se lahko v celoti osredotočili na izvedbo. Še več je bilo skakanja in dretja kot pri predskupini. Ljudje v publiki niso bili izključno metalci, temveč vseh vrst. Marsikdo je prihajal iz elektronske glasbene scene, bilo pa je tudi nekaj običajnih, preprostih glasbenih navdušencev, ki jih je enostavno zanimala ta posebna kombinacija dveh med seboj nesorodnih zvrsti. Ozvočenje je bilo super, igre z lučmi pa kar vrhunske, saj so ustvarile neko misteriozno atmosfero, ki se je popolnoma ujemala z glasbo. Še sama lokacija je bila kot izbrana, saj je dala močan občutek underground dogodka in še bolj popestrila občutek, ki ga človek dobi med raznoliko publiko, ki prihaja iz različnih zvrsti, in to je povezanost med zelo različnimi skupinami ljudi. Vsi člani skupine, predvsem pa pevec, so vse takoj povezali na enake valovne dolžine in bilo je noro. Mogoče nekaj, kar ni podobno nobenemu drugemu metalskemu ali elektronskemu koncertu. Zato si mora Combichrist vsak ljubitelj underground dogodkov definitivno zapisati na listo bandov, ki jih mora videti vsaj enkrat v življenju.

Kot zvrst je sicer res taka, da verjetno ni vsakemu metalcu všeč, predvsem zaradi močne vztrajnosti na elektroniki in na ritmih ter nekoliko tišjih kitarah. Načeloma pa se ve, da se ne hodi na koncerte samo zato, da slišiš pesmi v živo. Predvsem se gre zato, da se lahko uživa v vzdušju sebi podobnih in sorodnih, v tem primeru tudi drugačnih, potem pa pade zvrst v manj pomembno stvar. In ravno to je znak, da se lahko Combichrist res definira kot zelo sposobne umetnike, ki znajo na odru ustvariti prav tiste vibracije, ki jih skušajo s pesmimi privesti do svojih poslušalcev in podpornikov, istočasno pa opravljajo pomembno nalogo glasbe v družbi. Združevanje med seboj različnih ljudi.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
5. 10. 2022
Within Destruction / Space of Variation / Bound in Fear / Earth Caller
Reportaža
4. 10. 2022
Eruption / Sarcasm / Tytus
Reportaža
3. 10. 2022
Elder / Pallbearer / Irist
Reportaža
30. 9. 2022
Opeth / The Vintage Caravan
Reportaža
20. 9. 2022
Vratolom 2022, 2. dan
Reportaža
19. 9. 2022
Vratolom 2022, 1. dan
Reportaža
7. 9. 2022
Mgła / In Twilight's Embrace / Odium Humani Generis
Reportaža
5. 9. 2022
Iz zakulisja: Eruption
KONCERTI & FESTIVALI
7. 10. 2022
Vienna Metal Meeting 2022
Arena, Dunaj, Avstrija
7. 10. 2022
Suma
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
8. 10. 2022
Suma, Britof, Hoba
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 10. 2022
The Stone, Terrörhammer
Dom omladine Beograda, Beograd, Srbija
8. 10. 2022
Black (Metallica tribute)
Orto Bar, Ljubljana
8. 10. 2022
Not'n'Vun REUNION (Metallica tribute)
MC Pekarna, Maribor