REPORTAŽE

21. 1. 2020

Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Klub)

Orto Bar, Ljubljana / 17. 1. 2020

Ko se je začelo dogajanje na zgornjem odru, se pravi v Orto Klubu, so Guattari eno nadstropje nižje na glavnem odru že skorajda zaključili s svojim nastopom. Gneča pred Orto Barom je že bila konkretna, vrsta pri blagajni pa se tudi nikakor ni želela sprostiti. Super, večer bo dejansko odlično obiskan, so se mi ob tovrstnih scenah vedno znova potrjevale misli. Pa si poglejmo, kaj je ponujal glasbeni program na zgornjem odru:

Program na odru Orto Kluba:

19.30–20.00 Taste Of Plague
20.20–21.00 Agan
21.20–22.00 Diareja Eksploziv
22.20–23.00 HBWC
23.20–00.00 Reach
00.20–01.00 Britof

Taste Of Plague na Dirty Skunks Fest 2020:

Taste Of Plague je blackened slamming deathcore zasedba, od katere sem na ta večer pričakoval največ. No, morda ne največ, a dejansko sem upal, da gre za skrit biser črne kovine, ki nekako spominja na angleške Anaal Nathrakh, ki svoj black metal tudi mešajo z vsemi mogočimi žanri in podžanri. Žal ni tako, a ta sodba je vezana izključno na moja zmotna pričakovanja, saj zasedbe predhodno nisem preveril na spletu, s čimer bi se tej zagati že v naprej izognil. Čeprav torej moje presenečenje ni bilo povsem pozitivne narave, sem uspel najti nekaj zame zanimivih trenutkov v glasbi Mariborčanov. Najbolj me je pritegnil tisti del njihove glasbe, ki se poslužuje slamm ritmov, medtem ko me sicer bolj ali manj solidni kitarski riffi in posamezni vokalistovi izleti v harsh scream niso ravno sezuli. Hkrati pa je bilo teh bolj malo, da bi opravičili navedbo v opisu njihove glasbe ali corpse paint vokalista. Preostali člani zasedbe so brez šminke in s kratkimi lasmi že bolje ustrezali temu, kar je prihajalo iz zvočnikov.

Agan na Dirty Skunks Fest 2020:

Sledili so Agan, melodični black metalci iz Tolmina, ki sem jih lani ujel v živo kar dvakrat. Prvič skupaj z Dalkhu, drugič pa na Svarunovi noči v Medvodah. Z vsakim novim srečanjem z njimi jih bolje razumem in mi tudi bolje sedejo. Kot je že napisal Žiga v svoji reportaži, zna biti glasba iz hiše Agan dvorezni meč. Medtem ko so njihovi dolgi epski komadi marsikomu predolgi, je ta epskost ravno bistvo njihovega ustvarjanja. Agan pač niso samo še en black metal band, ki stavi na hiter fiks, zanje si je treba vzeti čas, se poglobiti v njihove epe in se brez strahu prepustiti nežnim melodijam, da te zanesejo kot morje barčico. In brez skrbi, kot morje znajo biti tudi Agan viharnejši in neposrednejši, tako da je tudi headbanganje omogočeno.

Diareja Eksploziv na Dirty Skunks Fest 2020:

Z nastopom pankrokerjev Diareja Eksploziv se je publika povsem zamenjala. Medtem ko so Taste Of Plague in Agan pred njimi vsaj deloma nagovorili podobne obraze, so Diareja Eksploziv razvajali bolj tiste, ki so še nekaj trenutkov pred tem na glavnem odru uživali skupaj z Mariborčani Alo!Stari. Mislim pa, da sem dovolj povedal, če omenim, da je band med drugim odigral komad Pun mi je kurac, ki je bil izdan na albumu Poletje na školjki.

HBWC na Dirty Skunks Fest 2020:

Punk/rock zabava bi se nadaljevala z Multiball, če ne bi odpovedali zaradi službenih obveznosti. Namesto njih so vskočili novomeški HBWC ali HillbillyWithAChainsaw, ki se sami opredeljujejo kot epileptic stoner oziroma instrumentalni stoner metal/groove/math. Ko sem se vrnil v zgornje nadstropje, sem bil tokrat presenečen, da je bil Orto Klub hudo prazen. Resda nisem spremljal bandovega celotnega nastopa, a tisti čas, ko sem bil v dvorani, je pod odrom zevala kar konkretna luknja. Band to vsaj na videz nikakor ni motilo, kajti svoj nastop so Dolenjci izpeljali povsem profesionalno in brezhibno.


Reach na Dirty Skunks Fest 2020:

Reach so štirje mladeniči iz Pomurja, ki so predani hardcoru. Za seboj imajo že kar nekaj izdaj, med katerimi je tudi lani izdan prvenec More Than Us, na katerega je bila zasedba osredotočena med svojim nastopom. Slišali pa smo tudi komade z njihovega split ploščka in dema, kot češnja na vrhu smetane pa sta bila predstavljena še dva nova komada. A nič od tega ni toliko zanimivo kot vzdušje, ki je vladalo v dvorani. Ob spominu na norišnico, ki se je razvila med nastopom Pomurcev, se mi zdi prav neverjetno, da je le nekaj trenutkov pred tem vladalo povsem drugo vzdušje. Z mislijo na eno nadstropje nižje, kjer je doom dvojec Chains ustvaril meditativno vzdušje, pa mi je celotna situacija delovala še toliko bolj bizarno. Skratka, na programu je bil divji mosh pit na mestu, kjer je med nastopom HBWC zevala luknja, obiskovalci pa so še hkrati iz mosh pita hiteli na oder in množično crowdsurfali. Med njimi tudi slavljenec Matej. Ima mogoče kdo fotko?

Britof na Dirty Skunks Fest 2020:

Britof so zaključili ne samo dogajanje na odru Kluba, temveč tudi dogajanje celotnega festivala oziroma rojstnodnevne zabave. Kdor po Malorshigi na glavnem odru še ni imel dovolj, je lahko izbiral med pankerji Harry in graveyard rokerji Britof iz Slovenj Gradca. Vsak ljubitelj klasičnega rocka z njimi zagotovo ni zgrešil, sploh z ozirom na to, da so Kokta (bas kitara), Pok (kitara) in Alex (bobni/vokal) vedno garant za divjo zabavo. Svoj samonaslovljen prvenec iz leta 2017 še zmeraj predstavlja rdečo nit njihovih nastopov, kombinacija vokala, ki spominja na Lemmyja iz nesmrtnih Motörhead, kitarskih riffov, ki pred duhovno oko prikličejo primerjave s prav tako nesmrtnimi Black Sabbath, in d-beat ritmov pa prepriča tako starešine scene kot tudi najbolj zelene mladce. Zabava zagotovljena!

Videoposnetke je prispeval Jan Hauschen iz Studia TPD.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
11. 5. 2022KoD Extra: Zaria / Agan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
16. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 1. dan
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
Reportaža
18. 7. 2022
Iron Maiden / Airbourne / Lord Of The Lost
KONCERTI & FESTIVALI
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras