REPORTAŽE

2. 5. 2007

Lipstikk N’ Leathür Conspiracy Tour

Orto Bar, Ljubljana / 23. 4. 2007

Glam gibanje v Sloveniji v zadnjem času postaja pravi fenomen. Med mladino je glam trenutno najbolj “vroča” zvrst metala, biti glamer je kul. Metal večeri v Fabrki so najbolj obiskani na glam večeru, pojavilo se je kar nekaj glam bandov in aprila smo bili priča prvi slovenski glam turneji Lipstikk N’ Leathür Conspiracy Tour, na kateri so nastopali Broken Arrow, Toxic Heart in Cyclöne.
Pobudnik turneje in obenem tudi najbolj dejaven “aktivist” glam scene je bil Grega Šujica, basist Cyclöne, ki so odpirali vse koncerte, seveda tudi zaključnega v skoraj nabito polnem Orto baru. Cyclöne so še mlad band, za vse člane je to prva resnejša zasedba in na tej turneji so se tudi prvič pojavili na koncertnih odrih. Manjka jim izkušenj tako glede nastopanja in obvladovanja instrumentov, vokalno so šibki, kar je bilo najbolj očitno pri gostovanju Toxic Heart članov, vokalista Axla pri Crazy Nights (KISS) in kitarista Miha pri Paranoid (Black Sabbath). Nastop je še preveč zadržan, ni prave sproščenosti, res pa je tudi, da se jim je poznala utrujenost od večih koncertov v nekaj dneh. A fantje imajo voljo, podporo fanov, tako da jim bo z vadbo, koncerti gotovo uspelo premagati porodne krče. Zaenkrat imajo v repertoarju dva svoja komada, poleg prej omenjenih pa so igrali še priredbe We’re Not Gonna Take It – Twisted Sister, Fox On The Run – Sweet, Talk Dirty To Me – Poison in Hot Cherie – Hardline.
Precej drugačno predstavo so nato odigrali Štajerci Toxic Heart, pri katerih glavna moža (Miha Pipenbaher, Darjan “Axl” Kocmut) igrata pri 7th Angel, zasedbo pa dopolnjujeta še Mihov brat Nejc na bassu in bobnar Žiga Logar. Toxic Heart so odigrali le eno priredbo, zimzeleno rock klasiko You Really Got Me od The Kinks, ostalo je bil ves lasten material in to zelo dober. Igrajo nekakšno modernejšo različico glama oziroma hard rocka, ki občasno potegne tudi proti rock n’ rollu ali heavy metalu. Band je instrumentalno in vokalno zelo močan, ritem sekcija je kompaktna, Mihove solaže in riffi odlični ter polni zanimivih idej, Axl pa poleg prepričljivega vokala poseduje tudi vse kakovosti pravega frontmana, ki točno ve, kako se stvarem streže na odru. Le njegovi nagovori publike niso bili vsem povšeči, a za večino je bil to prvi kontakt z bandom in mogoče je v repertoarju manjkala kakšna priredba več, da bi se publika do konca razživela, kar se je kasneje zgodilo pri Broken Arrow. Ne glede na to si Toxic Heart zaslužijo vse čestitke za svoj nastop in naj kar nadaljujejo z zastavljeno “politiko” igranja lastnega materiala.
Večer so s skoraj uro in pol dolgim nastopom zaključili Brežičani Broken Arrow, ki svojo inspiracijo (glasbeno in z vidika imagea) tudi iščejo v glam in hard rock bandih iz osemdesetih. Band sestavljajo stari znanci slovenske metal scene, ki so pred tem igrali v Sweet Sorrow, Magus Noctum – Rok Marolt, Whisper – Bor Marolt, Matjaž Predanič, za bobni pa sedi Jani Predanič. Broken Arrow so svoj nastop začeli s pravim hitom Glam ´Till The End, pri katerem je bilo jasno že, da bo to prava zmaga. Broken Arrow so s kombiniranjem lastnih komadov (Lonesome Bed, Hit The Streets, We Ride, Morning Star, Polet v nebo) in legendarnih rock/hard rock klasik (You Give Love A Band Name – Bon Jovi, Summer Of 69 – Bryan Adams, Wind Of Change – Scorpions, Ready Or Not – Europe) ustvarili izredno vzdušje, ki ga ne srečamo ravno pogosto na koncertih slovenskih bandov. Band je bil izredno sproščen, oder je bil nabit s pozitivno energijo, trojica v ospredju obvlada poziranje, koketiranje s publiko, medsebojna interakcija je bila izjemna, Matjaževi nagovori so zelo simpatični in posrečeni, poleg tega pa je bilo tudi odigrano na zelo visokem nivoju. Pika na i odličnemu koncertu so na koncu dodali z uspešno predelano Hej brigade, po vztrajanju publike pa so se poslovili s še enkrat odigrano Polet v nebo.
Po besedah sodelujočih je bila celotna Lipstikk N’ Leathür Conspiracy turneja zelo uspešna, njen veliki finale pa bo s še dodatnimi bandi 25. maja v Kranju.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
28. 5. 2012Toxic Heart - Trailerpark Show / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Løben
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana