REPORTAŽE

1. 7. 2022

Metallica / Five Finger Death Punch / Steel Panther / Red Fang

Letališče Letňany, Praga, Češka / 22. 6. 2022

Ah, ja, Metallica moj dobar drugar, po skoraj treh letih smo se ponovno srečali v živo. Za razliko od koncerta Guns N’ Roses je bil tokratni headliner napovedan ob prijetni 21. uri (čeprav je potem začel pol ure prej), vročina pa je čez dan ostala nespremenjeno nadležna, kar je bil tudi razlog, da smo izpustili večino predvozačev, ujeli smo samo zadnjih 20 minut Five Finger Death Punch. Malce trpkega okusa je pustilo dejstvo, da smo izpustili Steel Panther, predvsem zato, ker je band znan po tem, da obrne kamere proti občinstvu in nato na ogromnem ekranu prikaže »bujnost« lokalnih prebivalk. Kakor koli, zamujene priložnosti nismo dolgo objokovali, saj si je bilo treba izboriti ugoden položaj z nemotenim pogledom proti odru ter bližino štanta s pivom (in vodo) – tokratni koncert je namreč dosegel maksimalno kapaciteto prizorišča – 80.000 glasbe željnih metalcev. Slab vtis predhodnega koncerta še ni šel stran in začetno navdušenje nad tokratnim koncertom se je tekom tedna spreminjalo v skepso, kljub temu da sem pred dogodkom pogledal kar nekaj posnetkov z letošnje južnoameriške turneje in videl same dobre stvari. Na koncu se je nato izkazalo, da je strah votel, okoli pa ga nič ni, tako da si je koncert pri meni zaslužil solidnih 5 od 7.

Kot že rečeno, se je glavni koncert (presenetljivo) začel pol ure pred napovedanim terminom, kar je množica pospremila z glasnim odobravanjem. Ecstasy of Gold, že več desetletij znameniti uvod v nastop Metallice, je tako napovedal, da se bo vsak čas začelo zares. In začelo se je res udarno – s komadom Whiplash, kar je bil dober razlog, da smo čim prej ogreli vrat, da ne bi prišlo do poškodbe (ang. whiplash, he he he). Sledil je Creeping Death, ki je nazorno pokazal, da lahko gospodje, ki se počasi bližajo šestdesetim letom, še zmeraj delujejo na najvišjih obratih. Med komadom je glava nehote odtavala tri leta nazaj in začela iskati primerjave s takratnim koncertom. So kakšne vzporednice s tistim dogodkom? Seveda, Trujillova najljubša žival je še vedno rakovica, Kirk Hammet, lead kitarist skupine, pa je tekom koncerta tudi pokazal, da še zmeraj zna vsekati mimo solaže, podobno kot ARSO z napovedjo vremena. Je pa res, da se napake v živo dogajajo (skoraj) vsem kitaristom. Sploh pri novejših komadih, kot sta Seek & Destroy in Fade to Black, je zaplužil v kitaro kot moška slovenska smučarska reprezentanca pluži mimo količkov. Na drugi strani se je 2019 poznalo, da frontman zasedbe, James Hetfield, predvsem vokalno ni bil pri stvari. Par tednov po tistem dunajskem koncertu je šel na odvajanje, tokrat pa se nam je predstavil čil, zdrav, nasmejan ter z zvrhano mero »fotrskih vicev« (ang. dad jokes), bobnar Lars Ulrich pa je, kot kaže, koronsko pavzo izkoristil za vežbanje in se je tokrat izkazal s solidnim bobnanjem.

Nadaljevalo se je z »mirnejšima« Enter Sandman in Cyanide, preden je na vrsto prišel še en šus v glavo, ki sliši na ime Trapped Under Ice. Četverica se je nato skozi nastop prebijala dinamično, hitro ter brez nekih daljših prekinitev in je delovala kot dobro namazan stroj, ki s svojo zvočno steno ruši vse pred sabo. Tudi James ni po nepotrebnem tratil časa med komadi, večinoma je publiko spraševal po počutju, sem ter tja povedal kakšen fotrski vic, dobro voljo je obdržal tudi na začetku Seek & Destroy, ko je zaradi tehnične težave moral prekiniti igranje, potem pa je navihano pobaral preostale tri: »What? You can’t play without me?«

Trinajst komadov je minilo hitro kot vihar, tudi po kratki pavzi pa se je nadaljevalo udarno z Damage, Inc., žal pa sta mu sledila »samo« še dva komada. »Samo« zato, ker sta tako One kot Master of Puppets vsak dolga skoraj za dva komada. Tako je koncert trajal šestnajst komadov (velika večina predstavlja železni repertoar skupine), kar se morda sliši malo, sploh za band s štiridesetletno zgodovino in tako obsežno diskografijo. Pa je ta res tako obsežna? Zelo hitro se namreč pozabi, da je Metallica v vsem tem času izdala »le« 10 avtorskih albumov (ne, Lulu, ti ne spadaš med teh deset albumov), od tega sedem v prvi polovici obstoja, v drugi polovici pa samo še tri. Čedalje bolj se tudi šušlja, da bo po naslednjem albumu samo še ena turneja, potem pa bodo šli v zasluženo penzijo. Kdo se je tega spomnil, ne vem, sam tudi ne verjamem tej zgodbici, bom pa v izogib kasnejšemu obžalovanju še naprej hodil na njihove koncerte, ker sem pač, jebat ga, fan. Pa še dobri so. Koncerti, namreč.

P.S.: Majice so bile po 28 EUR. Jebi se, Axl Rose.

Setlista: Whiplash, Creeping Death, Enter Sandman, Cynide, Trapped Under Ice, No Leaf Clover, Sad but True, Dirty Window, Nothing Else Matters, For Whom the Bell Tolls, Moth Into Flame, Fade to Black, Seek & Destroy, Damage Inc., One, Master of Puppets.

SORODNE VSEBINE:
5. 12. 2012Metallica / Novice
28. 9. 2011Lou Reed, Metallica / Novice
21. 7. 2008Metallica / Novice
25. 6. 2006Heineken Jammin' Festival / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 2. dan
Reportaža
16. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 1. dan
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Krawal 2022
Jesenovec, Železniki
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras
20. 8. 2022
Kunigunda: Noctiferia, Hellcrawler, Reach A.D., Spirits of Stygia, Hurakan
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje