REPORTAŽE

18. 11. 2006

Sarcasm / Gonoba / Eruption

Orto Bar, Ljubljana / 13. 11. 2006
Avtor: Jaka Bulc

Sarcasm stroj melje naprej! Po nekaj smole z basisti (no, bolje rečeno basistkami) so končno zopet v polni postavi, jeseni pa so izdali že svojo četrto ploščo, Revolt. In kako bolje promovirati nov izdelek, kot s koncertom v naši prestolnici? Za predskupini so si očetje thrash metala pri nas izbrali slovenski thrash podmladek, mlade Ljubljančane Eruption in malce bolj death/thrash metalsko orientirane Gonoba.
Tako so ob napovedanem času na oder prišli Eruption. Že po videzu je jasno, kakšen glasbeni stil igrajo – pravi old school thrash, hvala bogu! Negligence imajo končno tudi pri nas konkurenco, saj Eruption svojo inspiracijo, za razliko od ostalih slovenskih bandov, tako kot prej omenjena jeseniško-ljubljanska zasedba, očitno vlečejo predvsem iz ZDA in ne iz Nemčije. Hudih riffov je na tone, kitarski duo res obvlada zadevo – čuti se vplive Testament, Forbidden in ostalih Bay Area razturačev; tako pri super tehničnih riffih, kot pri bolj melodičnih leadih in solo delih. Vokalist se publiki s svojim sproščenim attitudeom takoj prikupi, dokončno pa jo osvoji z dobrim glasom (da sploh ne omenjam stasa), ki je relativno visok, a vseeno dovolj agresiven, da se res dobro vklopi v glasbo. Ritem sekcija bi bila vredna tudi kakšne tech death skupine, sploh bobnar, ki je, navkljub nekaj napakam in pomanjkljivostim pokazal res zavidljivo mero znanja in sposobnosti. Veliko pa ne zaostaja tudi basist, ki je navrgel celo kratek bass solo. Ob štirih lastnih komadih so Eruption odigrali še Testament priredbo Burnt Offerings, ki je bila odigrana več kot solidno. Navkljub nekaj napakam so se mladeniči tako predstavili v res najboljši luči in vsaj jaz že komaj čakam demo.
Po kratkem odmoru je na vrsto prišla druga skupina večera, Gonoba, ki po slišanem igrajo kar posrečen konglomerat thrash, death in heavy metala. Medtem ko instrumentalisti žagajo čiste thrash riffe, s tu in tam kakšnim vmesnim heavy partom, vokalist kriči s kar kvalitetnim screamom. Vse skupaj izpade kar prijetno ušesom, glasba je razgibana in zanimiva, kitarista sta dobra, dodatni touch pa dajo še dokaj prominentne bass linije. Dober vtis, ki ga je skupina pustila s svojimi komadi in Death priredbo, je na koncu malce pokvarila z res slabo verzijo Seek And Destroy. Ta manjši spodrsljaj pa ni izpodbil dejstva, da so Gonoba dobra skupina, o kateri bomo sigurno še kaj slišali.
Pred Sarcasm sem imel kar velika pričakovanja, saj so se mi v živo že nekaj časa izmikali, nazadnje sem jih videl pred kakim letom, zanimalo pa me je seveda tudi, kako se bodo v živo obnesli novi komadi. And guess what – moja pričakovanja so bila presežena že po prvem! Glede na pripovedovanja s prejšnjih koncertov si nisem obetal veliko starejših skladb, potem pa set odprejo z Love At First Sight! Super! Nadaljevalo se je s Crematory, in verjetno ni treba omenjati, da sta bila kitarista v top formi, tako kot vedno. Znano je tudi, da Mucy v živo izpade neprimerno boljše kot na plati, tokrat pa sem bil sploh kar malce dotolčen. Vse odpeto s feelingom, čustvi, agresijo – vsaka čast. Vse to se je predvsem kazalo pri komadih z lyricsi, ki jih je napisal on in do katerih očitno goji prav posebna občutja. No, nov basist se je kar dobro vklopil v skupino, vidi pa se, da mu manjka še veliko, veliko koncertne kilometrine, saj se na odru še ne znajde najbolje. To je bila tudi edina njegova napaka, glede na to, da je svoje odigral zelo dobro, tako kot njegov kolega za bobni. Sarcasm so po prvih dveh komadih nato nadaljevali s komadi z nove plošče (ki v živo izpadejo res dobro in posrečeno – in ta izjava prihaja izpod rok nekoga, ki mu Revolt. ni nek višek brilijance), ter nekaterimi s prejšnjih dveh. Po že končanem setu so, zaradi super odziva publike (headbanganja in moshanja je bilo kar nekaj) odigrali še klasiki Breaking The Law in Ace Of Spades, za dokončno uničenje pa je poskrbela legendarna Road Warriors. Dokler bodo Sarcasm v živo tako neponovljivi in fenomenalni, bodo imeli tudi oboževalce. In upam, da jim vsaj to daje malce volje za vztrajanje na drugače ne preveč cvetoči slovenski thrash sceni. Če ne zaradi drugega, pa zaradi nas, fanov!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
4. 10. 2022Eruption / Sarcasm / Tytus / Reportaže
12. 12. 2013Sarcasm / Eruption / Galerija
19. 11. 2006Sarcasm / Gonoba / Eruption / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija