Na današnji dan
1983
Cliff Burton odigra svoj prvi koncert z Metallico
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 3. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

23. 8. 2022

StonerKras Fest

Kulturni Dom Prosek Kontovel, Italija / 20. 8. 2022

Po uspešnih koncertnih dogodkih Alive! Metal Fest in Karst Rock Fest … For Peace je tržaško alternativno koncertno življenje ponovno zaživelo v vasi Prosek (pri Trstu), kjer se je odvil StonerKras Fest. Festival se je zgodil v prostoru za veselice pri Mladinskem Krožku Prosek Kontovel, ki se je izkazal kot idealen za tovrstne dogodke. Tla so cementirana le v prostoru direktno pred odrom, v preostanku lokacije pa je na tleh zemlja, na kateri rastejo tudi številna drevesa, ki senčijo prostor.

Takoj ob vstopu na prizorišče je bilo jasno, da je organizacija skrbno poskrbela za vse potrebno s hrano, pijačo, sedišči, wc-ji in senco, postopoma pa so se pojavljale tudi mize z merchom skupin in CD-ji, kar je ustvarjalo dejansko festivalsko vzdušje, ki ga ni pokvaril niti (sicer kratek) naliv, ki je zajel lokacijo okrog 17. ure.

Big Black Whale na StonerKras Festu
Koncert so zaradi dežja rahlo po 17.30 odprli Big Black Whale. Tržaška skupina je s tem imenom aktivna že vrsto let, leta 2017 je izdala album z naslovom Caligo. Glasbo Tržačanov bi lahko najbolje opisali kot mešanico stoner glasbe s skoraj doom elementi, v kateri prevladujejo z groovom bogati riffi in nasičeni kitarski toni, bogati s fuzzom. Band je takoj pokazal, da so člani med sabo še kako usklajeni. Po besedah vokalista in kitarista je skupina med obdobjem pandemije nekoliko dozorela in spremenila lastne okuse, zaradi česar so izvedli pretežno nova, še neizdana dela, v katerih je mogoče bolje zaznati trenutni glasbeni okus članov skupine. Ta je pod oder privabila prvo množico radovednih poslušalcev, ki so navdušeno kimali in plesali ob ritmu.

Samsation na StonerKras Festu
Samsation je bila druga nastopajoča skupina, ki je na oder stopila ob 18.15. Pri tej skupini gre dejansko za družinski band, sestavljen pred približno tremi leti, ki9 izvaja zanimiv blues rock, bogat s psihedeličnimi elementi, ki črpa velik navdih iz glasbe sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Samsation so v preteklem letu zasluženo pritegnili pozornost lokalnih glasbenih entuziastov s pogostim koncertiranjem in pisanjem kakovostne glasbe, ki je v koncertnem kontekstu izvedena perfektno. Kljub mladim letom se namreč zdi, da so člani skupine na odru kar domači, kar je bilo razvidno tudi iz načina komuniciranja s publiko, čeprav je bilo to omejeno zaradi krajšega trajanja zgodnejših koncertov. Polurni nastop je privabil obširnejše občinstvo in bil primeren »mehkejši« uvod v drugi del večera, za katerega je bila značilna nekoliko trša glasba.

Glory Owl na StonerKras Festu
Ob 19. uri je prišel trenutek za nastop stoner/sludge projekta Glory Owl. Skupina je nastala leta 2011 v Trstu in postala kmalu znana na lokalni sceni – dokler je bilo še nekaj alternativnih prizorišč in klubov v mestu. Skupina je uradno neaktivna, tudi nastop na festivalu je bil najavljen kot »Exclusive Reunion Show«. Ob prihodu na oder je bilo takoj jasno, da je slava zaslužena in kljub štirim letom zatišja od zadnjega koncerta je kemija med člani še kako prisotna. Skupina je med 45-minutnim koncertom privabila številne stare oboževalce in nove radovedneže z uravnoteženo mešanico težkih sludge trenutkov, spevnih riffov in melodij ter s stonerskimi elementi, izpeljanimi iz klasičnega rock 'n' rolla, kot so na primer hitrejši in bolj ritmični riffi. Lokalno občinstvo (vključno z okolico tako na italijanski kot slovenski strani meje) je lahko še enkrat doživelo kakovosten nastop tega manjšega kultnega banda, ki se ponovno vrača v zatišje.

Omega Sun na StonerKras Festu
Kmalu po 20. uri so nastopili obalni stoner doomerji Omega Sun. Glasba trojice je nekoliko počasnejša in bogata s težko psihedelijo, ki jo sestavljajo nizki, počasni riffi, mastne bas linije, atmosferični momenti in lizergične solaže. Prostor pred odrom je bil zdaj že popolnoma zapolnjen, saj se je sčasoma tudi prizorišče vedno bolj polnilo. Skupina je odigrala mešanico že izdanih in novih pesmi, ki so s podporo do tedaj že številnih spitih pijač že ogreto občinstvo odpeljale na potovanje. Ob tem je seveda dodaten učinek ustvaril mrak, v katerem so lahko luči ustvarile še bolj psihedelično in živahno atmosfero. Pri nastopu Omega Sun je bilo zelo razvidno, da je band v odlični formi, njegovi v splošnem spretno komponirani komadi, bogati z mešanicami melodij in disonanc ter dinamičnimi kontrasti, pa so perfektna glasba za žive izvedbe. 45-minutni nastop je vse prisotne navdušil, medtem ko se je večer bližal vrhuncu.

Buss na StonerKras Festu
Po že kar dolgi vrsti kakovostnih nastopov je ob 21. prišel moment za Buss. Mlada trojica, bazirana na tržaškem Krasu, doživlja v zadnjem letu (zasluženo) slavo v zamejskem in tržaškem okolju, ki ga dosega predvsem s pogostimi nastopi na koncertih in festivalih. Glasba, ki jo izvaja, je energičen stoner z riffi, ki spominjajo na rock glasbo 70. in takoj sprožijo fizično reakcijo v poslušalcu, ter z groovom bogatimi basovskimi linijami. Pred odrom se je za Buss v prvih vrstah že nabrala gneča, ki je na pesmi plesala, nekatere celo prepevala, in celo začela z mosh pitom. Sproščena odrska prisotnost in sama brezhibna izvedba komadov pričata o že dobri izkušenosti in talentu mladeničev, ki so izvedli pesmi s prvega EP-ja in prihajajočega albuma. Vsi riffi, pavze, solaže in vokali so bili na mestu, zadnji komad Flying Lady pa je uvedel odlomek Nugentove Stranglehold, ki je pesmi služil kot uvod in se vanjo prelil brez preloma, kar je nekoliko popestrilo glasbeno dogajanje.

Nebula na StonerKras Festu
Nekaj minut po 22. uri so na oder končno stopili Nebula. Kalifornijski stoner rockerji so na sceni že od leta 1997. Čeprav so bili v obdobju med letoma 2010 in 2017 neaktivni, so kljub temu dosegli široko občinstvo in nekakšno kultno mesto v psihedeličnih podzvrsteh. StonerKras Fest je bil zadnji koncert njihove evropske turneje po izdaji zadnjega albuma Transmission From Mothership Earth. Do njihovega nastopa je bil celoten prostor že skoraj zapolnjen. Obilna uporaba fuzza v kitarah in efektov na vokalu ustvarjajo v kombinaciji z glasbo, ki črpa navdih iz 70., zanimive kontraste in hipnotično, atmosferično, a pravzaprav energično mešanico z občasnimi pankovskimi elementi. Prav ta energija je nalezla obiskovalce festivala, ki so se začeli še kar podivjano prerivati, celo toliko, da jih je basist v premoru med pesmima opomnil: »Be nice, watch out for each other.« Tako je dosegel, da se je koncert odvil brez incidentov. Izkušen band je odigral brezhiben koncert in preplavil prostor s psihedeličnimi zvočnostmi, vesoljskimi atmosferami in spevnimi riffi. Skupina je več kot očitno uživala v izvajanju starejših, že klasičnih komadov in materiala z novejšega albuma, toliko, da je že kazalo, da noče z odra. Kalifornijci so tudi po napovedi, da se je čas iztekel, odigrali še desetminutni bis.

Med menjavami odra sta za glasbo skrbeli DJ-ja Alternative Night in Satisfaction – Rock 'n' roll Nite, ki sta poskrbela za nadaljevanje glasbe, sicer na zmanjšani jakosti, tudi po zaključku koncerta, ko so se številni še ustavili na pijači in druženju. Prvi StonerKras Fest se je izkazal za popoln uspeh: organizator je prostor za veselice izkoristil in ga spremenil v lokacijo za najboljši rock festival v okolici Trsta. Ob tem je velika prisotnost publike tudi jasno nakazala željo po prostorih za druženje, izmenjevanje idej, uživanje umetnosti in kreativnosti. Za konec se želim v upanju, da je to šele začetek, le še zahvaliti organizatorju, bandom in vsem sodelujočim za odlično izvedbo.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana