REPORTAŽE

22. 2. 2006

Edguy / Dragonforce / Sabaton

All-Karthalle, Kaufbeuren, Nemčija / 18. 2. 2006

»Slišal sem, da je danes tu naokoli veliko plesov v maskah. Ah, kar naj bodo, vi ste prišli sem in tukaj bo veliko bolj zabavno.« To so bile prve besede Tobija Sammetta na sobotnem koncertu v Kaufbeurenu in prav nič se ni zmotil. Prav v osrčje Bavarske pa se je bilo potrebno pripeljati ogledati Edguy, ki so z uspehi pred kratkim izdanega albuma trenutno na pravi »raketni vožnji«. A lepo po vrsti, koncert v Alt-Karthalle se je začel dobri dve uri preden so Edguy začeli s svojim showom.
All-Karthalle je dokaj nova in moderna dvorana, sicer namenjena kartingu, a več kot primerna tudi za koncerte vseh vrst. Za ta koncert je bila skoraj razpolovljena, vseeno pa jo slabih dva tisoč obiskovalcev ni napolnilo. Nihče pa ni želel ničesar zamuditi in večina je bila v njej že ob osmi uri, ko so s koncertom začeli švedski power metalci Sabaton. Presenetljivo je bilo, da je praktično neznan band majhne švedske založbe dobil mesto »ogrevalca« turneje, a izbira je bila prav posrečena. Tako kot od velike večine prisotnih, je bil tudi to moj prvi kontakt z bandom, ki pa je z glasbo in nastopom hitro pridobil publiko na svojo stran. Sabaton so odigrali prave udarne, epske power metal himne s spevnimi refreni, kjer je imel vokalist v back vokalih močno podporo obeh kitaristov. Zato sta bila slednja tudi bolj statična od basista, ki je večji del nastopa odheadbangal. Material se je hitro usedel v ušesa, vokal je bil melodičen, nekoliko grob, klaviature dokaj neopazne, solaže jasne, klasične heavy, power metalske. Njihov nastop je nekoliko pokvaril obupen zvok, v ozadju dvorane je bil vokal totalno nerazločen in dokaj potiho je bilo, spredaj je le bilo bolje. Kakorkoli že, zanimivo bi bilo slišati, kako zveni njihov prvenec Primo Victoria; poleg tega materiala pa so predstavili še nov komad, Nuclear Attack.
Set lista Sabaton: Panzer Battalion, Wolfpack, Into The Fire, Nuclear Attack, Primo Victoria, Metal Machine.
Od epskega do naspidiranega power metala, od Sabaton k Dragonforce. Samo da so pritekli na oder, že sta Herman Li in Sam Totman z ultra hitrim duelom odprla My Spirit Will Go On in tričetrturna furija po odru se je začela. Toliko akcije kot Dragonforce kažejo le redki bandi in v to »divjanje« se je odlično vklopil nov basist Frederic Leclercq (ex- Heavenly); dva čistokrvna Britanca sta bila čisto preveč in s Francozom so Dragonforce spet prava multinacionalna zasedba. Oder so imeli še omejen, je bil pa v sredini dvignjen, kar sta oba kitarista vseskozi izkoriščala za že njune znamenite skoke. Frontman Z-P je odpel odlično, je bil pa brez konkurence najlepši v dvorani in če ne oboževalke, ga bo slej ko prej opazil kak modni agent. Vsej tej akciji v ospredju se je pridružil tudi klaviaturist Vadim, ki je skoraj dva cela komada odigral z »ročnimi« klaviaturami in se zelo dobro vklopil v poziranje ostale četverice. To je prihranjeno le najhitrejšemu svetovnemu power metal bobnarju, ki je kot nor tolkel blast-beate. Dragonforce postajajo vse popularnejši in to je bilo čutiti tudi tu. Publika jih je zelo dobro sprejela in marsikdo bi si želel še več, a več kot pet komadov (od tega sta bila dva nova iz Inhuman Rampage) je pri njih skoraj nemogoče spraviti v petinštirideset minut.
Set lista Dragonforce: My Spirit Will Go On, Fury Of The Storm, Storming The Burning Fields, Through The Fire And Flames, Valley Of The Damned.
Edguy na tej turneji nastopajo z največjo odrsko produkcijo do sedaj; vsaj kar se tiče dvoranskih, ne festivalskih nastopov. Bobni so bil dvignjeni visoko nad odrom (višje kot je sploh strop v VPK), pri Mysteria pa se je nad Felixom v slogu Eddieja dvignil velik škrat (podoben tistemu z naslovnice Mandrake) s krili. Mož visoko nad ostalimi pa je del svoje solo točke odigral z Darth Vaderjevo masko na glavi in ob spremljavi Star Wars glasbe. Po eni strani je bil to izredno profesionalno odigran in dodelan nastop, po drugi pa Edguy seveda ne morejo iz svoje kože in z veliko samoironije izpostavljajo svoj značilen humor. Vlogo glavnega showmana pa pri tem seveda igra Tobi. »Naslednji komad smo napisali na busu v treh minutah, kaj pa vem, mogoče kdaj postane pravi hit,« je bila napoved The Trooper, katerega so sicer odigrali le prvi del. »Naslednji komad smo napisali za svetovno nogometno prvenstvo. Vem, da vam je velikim ta pravo sranje, mi ga bomo pa vseeno igrali, he, he, he,« in na vrsti je bil »havajsko« metalski Trinidad (Trinidad in Tobago so se uvrstili na SP v nogometu), kjer sta se iz stropa spustili dve zavesi z narisanimi spakami.
»Mi nismo pop, ne rock, mi smo metal band. In nemški metal band morate podpirati na tri načine: 1. Pojdite v trgovine in vsi, ki še niste kupili CDjev, to storite čimprej. Ne smete jih kopirat ali downloadati, kupiti jih morate. 2. Poglejte tam zadaj, kako lepe T-shirte imamo, kupite jih. Če to naredite, vam obljubim, da boste z njim oblečeni prišli do najboljšega seksa v svojem življenju. V kolikor pa še niste nikoli seksali, vam garantiram, da boste v naslednjih 24-ih urah. 3. Vse ženske v dvorani, pridite po koncertu v backstage in seksajte z enim od nas«.
To je le del njegovega repertoarja, a Tobi ni le govoril, seveda je tudi pel (in to odlično) in tudi s samim nastopom ob podpori ostalih poskrbel za pravi show. Čeprav nemška publika ne sodi med najbolj hvaležne, je bilo vzdušje skozi cel nastop na nivoju, tako pod kot na odru je bilo ozračje nabito z zelo pozitivni energijo. V set listo so vključili veliko komadov s pred kratkim izdanega albuma Rocket Ride, v skoraj dveurnem sporedu pa ni manjkalo poznanih hitov, lepo je bilo spet slišati tudi How Many Miles. Vzdušje se je nekako stopnjevalo skozi cel nastop (nekoliko je padlo ob baladi Save Me) in vrh doseglo na koncu dodatka s King Of Fools. Metal senzacija, kralji norcev, najtrši nemški boy band? Ni važno, bilo je super.
Set lista Edguy: Catch Of The Century, Sacrifice, Babylon, The Trooper, Lavatory Love Machine, Trinidad, Tears Of A Mandrake, How Many Miles, The Asylum, drum solo, Superheroes, Save Me, Mysteria, Vain Glory Opera, Fucking With Fire (With The Hairforce One), Avantasia, King Of Fools.

SORODNE VSEBINE:
28. 9. 2005Wacken Open Air 2005 / Reportaže
1. 7. 2013Sweden Rock Festival 2012, 0. dan / Reportaže
24. 10. 2012Sabaton / Novice
18. 9. 2012Dragonforce / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
Reportaža
10. 2. 2020
Lindemann / Aesthetic Perfection / Jadu
Reportaža
3. 2. 2020
Tomcat / Apoptosis
KONCERTI & FESTIVALI
5. 6. 2020
ODPOVEDANO! Petroleum Beat Festival 2020
Expano, Murska Sobota
7. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder, Duel, High Reeper
Rockhouse Bar, Salzburg, Avstrija
8. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Arena, Dunaj, Avstrija
9. 6. 2020
ODPOVEDANO! Guns N' Roses
Ernst Happel Stadion, Dunaj
10. 6. 2020
ODPOVEDANO! Elder
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
11. 6. 2020
STREAM: The Canyon Observer
Kino Šiška, Ljubljana