Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
17. 4. 2024

Nizozemski melodični death metalci Heliphron, ki smo jih v živo ujeli na lanskem festivalu Eindhoven Metal Meeting, imajo novega bobnarja. To je postal Paul Beltman, ki je pred tem bobnarske palice vihtel že pri Sinister in Judgement Day.

28. 3. 2024

Warhorse, band Paula Di'Anna (ex-Iron Maiden), je izdal EP z naslovom Stop The War, ki mu lahko prisluhnete tukaj. S tem EP-jem band tudi napoveduje izid prvenca. Kdaj bo album izšel, pa še ni znano.

15. 2. 2024

Sludge metalci Cultura Tres, pri katerih bas kitaro igra Paulo Xisto Jr. (Sepultura), so napovedali turnejo po Združenem kraljestvu, ki jo začnejo jutri, medtem ko bodo Evropo zasedli konec aprila. Nam najbliže bodo nastopili 14. maja v Zagrebu. Vse datume turneje, v okviru katere bodo Venezuelčani promovirali album Camino de brujos, najdete na sliki.

13. 12. 2023

Ameriški eksperimentalneži Locrian so objavili videospot za pesem Solar Lodge z aktualnega istoimenskega EP-ja. Ta obsega priredbo skladbe Solar Lodge, ki jo je v originalu izdal Coil, in remikse omenjene priredbe, ki so jih pripravili Paul Riedl (Blood Incantation), Domenico Diego – TV-CRIMES (Fulci) in Jonathan Canady (Deathpile, Shadow Structure).

8. 12. 2023

Ameriška eksperimentalna black metal/noise zasedba Locrian je pretekli petek izdala EP Solar Lodge pri založbi Profound Lore. EP obsega priredbo skladbe Solar Lodge, ki jo je v originalu izdala zasedba Coil, in remikse priredbe, ki so jih pripravili Paul Riedl (Blood Incantation), Domenico Diego – TV-CRIMES (Fulci) in Jonathan Canady (Deathpile, Shadow Structure).

20. 11. 2023

Legendarni češki thrash/death metal band Master, pri katerem ima vse vajeti v rokah Paul Speckmann in danes domuje v ZDA, je napovedal svoj 16. album. Ta bo nosil naslov Saints Dispelled, bo izšel 19. januarja pri Hammerheart Records in bo prinesel deset komadov:

Destruction in June
Walk in the Footsteps of Doom
Saints Dispelled
Minds Under Pressure
Find Your Life
Marred and Diseased
The Wiseman
The Wizard of Evil
Nomads
Alienation of Insanity

26. 10. 2023

Brazilska pretežno ženska death metal zasedba Adverse iz São Paula predstavlja video za single Hawthorn's Whispers. Komad se bo nahajal na prihajajočem prvencu. Več informacij sledi.

29. 8. 2023

Predstavljamo nenavadno super skupino Quadvium, ki se lahko pohvali kar z dvema slavnima baskitaristoma. Člani zasedbe so:

Jennings Smith - kitara
Steve Di Giorgio (Testament, Death) - baskitara
Jeroen Paul Thesseling (Obscura, Pestilence) - baskitara
Yuma van Eekelen - bobni

Zasedba trenutno pripravlja nov album, ki naj bi izšel v prvi polovici leta 2024.

14. 6. 2023

Basist Bryce Paul ni več član švedskih veljakov In Flames. Zamenjal ga bo Liam Wilson (The Dillinger Escape Plan).

8. 6. 2023

Warhorse, band Paula Di'Anna (ex-Iron Maiden), imajo nov single. Gre za komad Warhorse, katerega videospot si lahko ogledate spodaj.

 

3. 4. 2023

Darkthrone bodo 26. maja pri Peaceville Records izdali demo Thulcandra in demo Cromlech na LP-ju. Prednaročila so že na voljo tukaj.

Thulcandra vsebuje prve 3 izdaje pod imenom Darkthrone, in sicer demo Land of Frost (1988), promo A New Dimension (1988), in sam demo Thulcandra (1989). Skupaj te izdaje ponujajo jasen prikaz hitrega razvoja banda v njegovih ambicioznih ustanovnih letih, vendar z naraščajočo zrelostjo in že eklektično sfero vplivov.

Cromlech je bil zadnja demo izdaja skupine, preden je bila podpisana pogodba z založbo Peaceville Records. Demo je bil posnet leta 1989 z isto zasedbo kot Thulcandra, se pravi takšno, ki je kasneje posnela albuma Soulside Journey in A Blaze in the Northern Sky. Poleg ikoničnih demo psonetkov ta izdaja vsebuje tudi dodatne skladbe s posnetkov Bootleg TV Oslo iz leta 1989, vključno s priredbo Visual Aggression skupine Celtic Frost in trojico instrumentalnih skladb s kasete, ki je bila prvotno narejena za ustanovitelja založbe Peacevill, ki jih je Paul »Hammy« Halmshaw prejel leta 1990.

29. 3. 2023

James Hetfield, vokalist zasedbe Metallica, bo v sodelovanju s Permuted Press 17. oktobra izdal knjigo Messengers: The Guitars Of James Hetfield. Gre za čtivo v obsegu 400 strani, na katerih bo James predstavil svojo zbirko kitar in vlogo vsake izmed njih v njegovem življenju kitarista, frontmana in pisca komadov za Metallico.

Svoje kitare oziroma kitaro pa bo ljudstvu približal tudi Kirk Hammet. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev kitar Gibson je namreč najavil prvo partnerstvo in globalno sodelovanje oziroma izid s Kirkom. Ta legendarni status si je prislužil s svojo kitaro »Greeny« – gre za magični 1959 Les Paul Standard. Naveza bo prinesla 2 kitari, in sicer različico Greeny v Gibson Custom Shop in Greeny v standardni različici Les Paul.

Avtorica: Tina Urek
14. 3. 2023

Ameriški »spoken word« doom metal projekt Atheist Alien je pretekli petek pri Laser Yoga Records izdal nov album z naslovom A Tale Of Pentacles.

Projekt sta ustanovila avantgardni pisatelj Brian Horustopheles Labrecque in dark metal multiinstrumentalist Paul Dinenthal Taylor. Atheist Alien je poskus, da mračno brutalno poezijo pripelje do logičnega zaključka. Brianovo pisanje prikliče pijane grške bogove in večdimenzionalne mrzlične sanje. Zidovi resničnosti so v tej mračni epski zgodbi neusmiljeno popačeni.

Dvojici se je nedavno na bobnih pridružil tudi naš Simon Škrlec (Sinister, Melechesh, Vulvathrone, Obnounce). Na albumu kot gostujoča vokalista sodelujeta še Robert Lowe (ex-Solitude Aeturnus, ex-Candlemass, ex-Grief Collector) in Nita Morrigan (Lost Requiem).

27. 2. 2023

Sludge metalci Cultura Tres, pri katerih igra baskitaro Paulo Xisto Jr. (Sepultura), so posneli video za komad The Land, ki je del petega albuma Camino de brujos.

16. 2. 2023

Iz tabora portugalske heavy metal zasedbe Ironsword sporočajo, da je v 46. letu starosti umrl njihov bobnar João Paulo Monteiro. Naj počiva v miru.

KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška