Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
7. 3. 2024

Beneški heavy/power metalci Hextar z novo skladbo Nothing Is Eternal napovedujejo prvenec Doomsayer, ki ga bodo 24. maja izdali pri založbi Dying Victims Productions. Tracklista:

Skies of Strife
Nothing Is Eternal
The Otherwordly Sin
Hour of Glory
Crestfallen Hunter's Tale
The Fight Beyond the Sleep
A Requiem for Fools
Doomsayer
The Story so Far

7. 2. 2024

45 let Pomaranče, 45 let heavy metala v Sloveniji! 6. junija se bo v Kinu Šiška odvil veliki koncert praznovanja težke kovine, saj bodo oder zasedli Pomaranča s posebnimi gosti Metalsteel. Več informacij o dogodku bo znanih kmalu, zaenkrat pa je razkrito že prvo veliko presenečenje: na odru bo po več kot 40 letih s Pomarančo stal originalni klaviaturist Tomaž Žontar!

Moči za ta enkraten dogodek sta združila kreator metala v Sloveniji, človek, ki je inspiriral generacije in bil prvi metal heroj Jugoslavije, Mijo Popović, ter največji slovenski metal glasbenik Tilen Hudrap (Northtale, Doro, U.D.O., Vicious Rumors, Testament, Pestilence). Ko k temu dodamo Matica Nareksa, eno najboljših grl v državi, in bobnarja Matjaža Winklerja (Keller, Requiem …), je spektakel garantiran.

Vstopnice za dogodek bodo naprodaj od 1. marca dalje na vseh Eventimovih prodajnih mestih. Fantje pravijo, da to ni še niti polovica zgodbe, tako da več informacij sledi.

Avtorica: Tina Urek
31. 1. 2024

Južnoafriška doom metal zasedba Orphean Passage iz Cape Towna predstavlja live video za skladbo Bereft in Requiem z aktualnega prvenca iz lanskega leta Apart.

22. 1. 2024

Ameriški sludge/doom metal dvojec Azell bo 1. marca pri Rottweiler Records izdal prvenec z naslovom Death Control. Seznam pesmi:

Death Control
A.M.
Scud
Apocalypse Verdict
Chemical Chains
Cosmic Requiem
Wallow
End It All
You Failed Me
Echoes of Eternity

18. 1. 2024

Poganski black/doom metal projekt Isenordal iz Seattla predstavlja single Await Me, Ultima Thule. Z njim najavlja tretji studijski album Requiem for Eir​ê​nê, ki bo izšel 3. marca pri založbi Prophecy Productions. Tracklista:

A Moment Approaches Eternity
Await Me, Ultima Thule
Requiem for Eir​ê​nê
Epiphanies of Abhorrence and Futility
Saturnine Apotheosis

11. 10. 2023

Češka zasedba Ravenoir bo 31. oktobra pri Black Barn Music izdala svoj nov studijski album Cultus Inferi. Zasedba je že razkrila naslovnico, ki jo je ustvaril Nestor Avalos, in naslove komadov, ki so takšni:

Glorification of Godlessness
Black Luna
Crow´s Call
Confession to the Darkness
Requiem
Belial´s Realm
Orgiastic Ceremony
Kingdom of Amnesia

Avtorica: Tina Urek
27. 9. 2023

Leta 2020 je med pandemijo v Ljubljani vzklila nova zasedba, ki je dobila ime zaradi idiličnega okolja v bližini reke in vseh njenih oblik, ki naj bi jih odražala glasba. To je skoraj vso napisal basist Sergej Pobegajlo (Billysi, Gora, C4, Bombe), sporočilnost pesmi pa zajema družbeno kritične tematike, eksistencialna vprašanja in samoizpoved.

V zasedbi so še vokalist Peter Hudnik (FrozenchilD, King Foo, Acoustic Grunge duo Hudnik & Ajdič), kitarista Matjaž Marin (Requiem, Billysi, Sausages) in Rok Barle (Tomcat, Kariot, Sam's Fever) ter bobnar Damjan Paljk (Delirium, Tide).

Zasedba River bo novi album predstavila 10. novembra na premiernem koncertu v Orto Baru, kot prvo pa predstavlja skladbo Intoxicated Soul, za katero je posnela videospot.

4. 8. 2023

Belgijski heavy metalci Hunter s pesmijo Wicked napovedujejo drugi album Rebel Angels Rise. Izid albuma je napovedan za 2. september. Celoten seznam pesmi:

Wicked
The Forge
Rebel Angels Rise
Requiem
The Knight of the Black Rose, part 2
Suffocate
Morior Invictus

24. 5. 2023

Angleški heavy metalci Forged In Black z besedilnim videospotom za pesem Be One With Fire napovedujejo album Lightning in the Ashes. Tretji bandov plošček bo izšel 20. juija pri Fighter Records in bo vseboval deset komadov:

Be One With Fire
Lightning in the Ashes
Dusk Breather
Dark Lord Requiem
War Torn Skull
Chains of the Damned
Building a Beast
Brother’s Keeper
Hellucinator
Detonation Ritual

12. 4. 2023

Po desetletju tišine bo konec leta izšel nov film kultne metal sage Metalocalypse. Celovečerec novi naslov Metalocalypse: Army Of The Doomstar, poleg filma pa bo izšel tudi album zasedbe Dethklok, ki so ga naslovili enostavno Dethalbum IV.

Pri ustvarjanju filma so med drugim sodelovali:
Tommy Blacha
Victor Brandt (Metalocalypse)
Stephen »Thundercat« Bruner
King Diamond (King Diamond, Mercyful Fate)
Mark Hamill (Batman: The Animated Series, The Machine, Star Wars)
Kirk Hammett (Metallica)
Jon Hamm (Confess, Fletch, Top Gun: Maverick)
Scott Ian (Anthrax)
Amy Lee (Evanescence)
Malcolm Mcdowell (A Clockwork Orange)
Juliet Mills (Passions)
Laraine Newman (Saturday Night Live)
Raya Yarbrough (Metalocalypse: The Doomstar Requiem – A Klok Opera)
Livia Zita

Avtorica: Tina Urek
14. 3. 2023

Ameriški »spoken word« doom metal projekt Atheist Alien je pretekli petek pri Laser Yoga Records izdal nov album z naslovom A Tale Of Pentacles.

Projekt sta ustanovila avantgardni pisatelj Brian Horustopheles Labrecque in dark metal multiinstrumentalist Paul Dinenthal Taylor. Atheist Alien je poskus, da mračno brutalno poezijo pripelje do logičnega zaključka. Brianovo pisanje prikliče pijane grške bogove in večdimenzionalne mrzlične sanje. Zidovi resničnosti so v tej mračni epski zgodbi neusmiljeno popačeni.

Dvojici se je nedavno na bobnih pridružil tudi naš Simon Škrlec (Sinister, Melechesh, Vulvathrone, Obnounce). Na albumu kot gostujoča vokalista sodelujeta še Robert Lowe (ex-Solitude Aeturnus, ex-Candlemass, ex-Grief Collector) in Nita Morrigan (Lost Requiem).

27. 2. 2023

Norveški black metal avantgardneži Dødheimsgard so prestavili izdi svojega šestega albuma Black Medium Current. Ta bo izšel 14. aprila pri Peaceville Records na CD-ju, vinilu (2 LP) in digitalno. Poleg tega sta znani naslovnica in tracklista:

Et smelter
Tankespinnerens smerte
Interstellar Nexus
It Does Not Follow
Voyager
Halow
Det tomme kalde morke
Abyss Perihelion Transit
Requiem Aeternum

16. 2. 2023

Death metalci Defiled bodo 28. aprila pri Season Of Mist izdali album The Highest Level. Zasedba je včeraj predstavila naslovnico, naslove komadov in videospot za single Off-Limits.

Off-Limits
Stealth
The Highest Level
Entrapped
The Status Quo
Warmonger
Demonization
Inquisition
Madness Accelerated
Delusion
Only the Strongest Survive
Red World
The Last Straw
Requiem
The Speech

Avtorica: Tina Urek
15. 2. 2023

Progresivni melodični power metalci Kamelot so objavili besedilni video za komad Opus Of The Night (Ghost Requiem), na katerem gostuje grammyjeva nominiranka, violončelistka in skladateljica Tina Guo.

24. 1. 2023

Kamelot so objavili napovednik za trinajsti album The Awakening, ki bo 17. marca izšel pri Napalm Records in prinaša naslednje skladbe:

Overture (Intro)
The Great Divide
Eventide
One More Flag in the Ground
Opus of the Night (Ghost Requiem)
Midsummer’s Eve
Bloodmoon
Nightsky
The Looking Glass
New Babylon
Willow
My Pantheon (Forevermore)
Ephemera (Outro)

KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška