RECENZIJE

8. 9. 2022
Cordura - Annurth (EP)
samozaložba, 2022

Cordura so slovenska progresivna death metal zasedba, katere člani so slovenski publiki poznani tako ali drugače. Cordura so Grega Plamberger (Cvinger, Kholn, Marax, Obscurum, ex-Tim Draksler, ex-Cursed Be Thy Flesh, ex-Chalice of Torment) na bobnih, Nejc Heine (Cvinger, Dalkhu) na vokalu in Tim Draksler (Cvinger, Marax, Ways of a Heretic (live), ex-Eliminator, ex-Tim Draksler, ex-Panikk (live), ex-Cursed Be Thy Flesh, ex-Interceptor, ex-Chalice of Torment) na kitari in baskitari.

Zasedba je po dolgih letih studijskega zatišja prekinila molk in se lotila pripovedovanja sedemdelne zgodbe. Sedem delov pomeni v praksi sedem EP-jev, katerih prvi je Annurth. Poleg glasbene pripovedi pa bo zgodba opisana tudi v knjigi z naslovom Saga sedmih svetov.

Annurth torej predstavlja začetek zgodbe, ki nas popelje v Sago sedmih svetov oziroma nam predstavi svet, v katerem se bomo gibali v teh sedmih delih. Ker predstavlja Annurth nekakšno potovanje skozi vesolje, da sploh pridemo na svoj cilj ali začetek, si potemtakem ni težko predstavljati uvodnih zvokov in melodij, ki bodo vsakega ljubitelja znanstvene fantastike kaj hitro spomnili na let vesoljske ladje. V nadaljevanju psihedelično-atmosferične mirne kitare obujajo občutek odkrivanja novega planeta/sveta, stopnjevanje napetosti pa je iz ozadja doseženo z različnimi tolkali, med katerimi je slišen tudi nežen triangelski zvok.

Annurth je celostno gledano instrumentalni dungeon synth izdelek, ki dejansko »spregovori« kot vsevedni pripovedovalec samo proti koncu, da si poslušalec lažje predstavlja, kje sploh je: »Welcome to the planet Annurth. This is the planet, where the human body dies and is reborn into something more. Something that is hidden, written in our human DNA. [...]« Z umiritvijo proti koncu stopi človek prvič na nov planet, s čimer se zgodba ali EP z naslovom Annurth zaključi.

SORODNE VSEBINE:
8. 7. 2015Live After Death Festival 2015 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
4. 3. 2024
Elegy Of Madness - XI
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana