NAGRADNE IGRE
Traja do: 11. 12. 2022
Traja do: 8. 12. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

30. 10. 2013
Exhumed - Necrocracy
Relapse Records, 2013

Exhumed, že vsem dobro znani death-gore metalci so po vrnitvenem albumu All Guts, No Glory letos izdali nov album z naslovom Necrocracy. Exhumed so definitivno band, ki med svojim dolgoletnim ustvarjanjem niso razočarali, in so tudi po tem, ko so 2005 sklenili pot, leta 2010 prišli nazaj med žive in dokazali, zakaj sodijo v sam vrh death metala. Z Necrocracy so šli na novo pot, in sicer so se oddaljili od umazane ter nerazločljive produkcije in grinda ter nam tokrat postregli z zelo čistim in razločnim zvokom. Vendar pa se glavne stvari niso spremenile: dvojni vokal še vedno poka bobniče, riffi so mastni in brutalni, bass pride zelo lepo do izraza in popestri glasbo, snare pa še vedno poka kot bi moral! Ob prvem poslušanju plate sem že takoj opazil, da so komadi zelo catchy, kar se mi pri prejšnih ni zgodilo. Že sam naslov izdelka nam pove, da so se lirično usmerili na politiko, še vedno pa je notri »gore and splatter«, kot se za Exhumed spodobi.
Z uvodno stvaritvijo Coins Upon The Eyes pokažejo, da intro ni potreben, ampak kar skočijo takoj na brutalen blast beat in nor death metal groove. Zanj so ustvarili tudi zelo nazoren videospot, usmerjen na nasilje čez novejšo zgodovino in pohlep voditeljev. Z menjavanjem melodičnih in počasnih riffov ter z brutalnimi hitrimi deli se pokažejo njihovi melodični vplivi švedske death metal šole, kot so Carcass in Entombed, ter seveda njihove kalifornijske korenine čistega brezkompromisnega death metala, kar samo popestri celotno glasbeno sliko izdelka. Naslovni komad albuma – Necrocracy postreže z bobnarsko-basovskim introm, ki preide v nekaj še bolj ekstremnega in krvavega – prava Nekrokracija! Z komadom Dysmorphic pa uveljavijo novost med kreacije Exhumed, in sicer akustični interlude, preden se znova poda v pravi mosh raztur. Proti koncu plate si sledijo hitrejši in bolj neusmiljeni komadi, kjer bi izpostavil meni najljubšega (So Passes) The Glory Of Death. Definitivno moja najljubša skladba celotnega albuma, saj se z njo vračajo na staro pot z novim, čistim zvokom, ki razjasni celotno sliko, kaj so postali in kako so glasbeno napredovali.
Na kratko: Exhumed so s to plato brez dvoma presenetili svoje poslušalce, saj so se iz »straight-forward death-grind krvavega in s črevom prekritega banda« dvignili na še višji glasbeni in kompozicijski nivo. S tem podvigom so me vsekakor še bolj navdušili kot na svojem nastopu letos na Metal Days! Exhumed še vedno držijo pravo pot ustvarjanja, verjamem pa, da pristašem njihovih originalnih zvokov ta album morda ne leži - meni pa veliko bolj kot prej.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
2. 12. 2022
Heilung - Drif
Recenzija
30. 11. 2022
Ingested - Ashes Lie Still
Recenzija
24. 11. 2022
Exhumed - To the Dead
Recenzija
23. 11. 2022
Hei’an - imago
Recenzija
18. 11. 2022
Cronica - Ukony
Recenzija
16. 11. 2022
Buss - Aroused
Recenzija
11. 11. 2022
Iz Ropotarnice: Saturnus - Paradise Belongs to You
Recenzija
9. 11. 2022
Hangar 55 - Asylum
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2022
Eluveitie, Amorphis, Dark Tranquillity, Nailed to Obscurity
Gasometer, Dunaj, Avstrija
8. 12. 2022
Seventh Station, Tiyris, Circle Creek
Club Wakuum, Gradec, Avstrija
9. 12. 2022
Seventh Station (release show)
Orto Bar, Ljubljana
9. 12. 2022
Divine Illusion, Pelhan
MCP, Postojna
10. 12. 2022
Kamra, Ensanguinate, Nefarious Vermin
TrainStation SubArt, Kranj
10. 12. 2022
Sarcasm, Metalsteel, Moshead
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka