NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

25. 5. 2016
Head of the Demon - Sathanas Trismegistos
The Ajna Offensive / Invictus Productions, 2016

S ploščkom se letos vračajo black/doom metal posebneži Head of the Demon, ki so nekaj let nazaj z istoimenskim prvencem uspeli presenetiti z originalnim pristopom in zvokom. Ta njihov korak v še nepregaženo glasbeno pot je bil v mojem primeru pospremljen z navdušenim aplavzom, nedvomno pa stil minimalistične ritualne in repetitivne glasbe s čistim zvenom kitar ni pritegnil velikega števila poslušalcev. Na albumu Sathanas Trismegistos pa lahko sedaj brez začetnega šoka in presenečenja ocenimo, če je pot, po kateri se kotali Head of the Demon, prava ter kam vodi?
Tudi skladbe na Sathanas Trismegistos še vedno zvenijo, kakor da so jih posneli v zgodnjih 70-ih letih na glasbeno opremo, ki je bila takrat v rabi, ter kakor da se razvoj metal žanra po Black Sabbath ni nikoli zgodil. Rezultat je analogen in skorajda topel zvok kitar, pri katerih se proto-metalski riffi še spajajo s psihedelijo. Le splošna atmosfera in grobo grmeči vokali pridodajajo glasbi temačno black metalsko identiteto. Kar se tega tiče, Head of the Demon še vedno oziroma spet zvenijo perfektno, prav tako mogočni refreni človeku še vedno dvignejo kocine in kozlu roge. A dejstvo, da so refreni praktično vse besedilo, ki ga pesmi imajo, se tokrat izkaže kot prva pomanjkljivost. Ne zaradi tega, ker bi od skupine pričakovali, da nam zrecitira epsko pesnitev na nivoju Iliade, temveč zato, ker pretežno inštrumentalne skladbe delujejo nekako prazno. Ta praznina pa je posledica slabo spisanih in skovanih skladb, saj veliko pesmi na albumu nima ne repa ne glave, temveč ciklično ponavljajo riffe in elemente, spet in spet ... ad nauseam. Primer je že začetna skladba. Sledeča Armilus Rides...Again! se na srečo izkaže bolje, saj uspe graditi na dramatičnosti in ponudi nekaj več dinamike, vendar bi ji bilo treba rezati zadnje 3 minute, ko poslušamo praktično tišino. Nategovanje dolžine skladb je nasploh problem, saj bi večina delovala veliko bolje, če bi jim amputirali polovico (tisto, ki jo že tako ali tako mlahavo vlečejo za seboj). In tako je stanje celotnega albuma: vsaka pesem je delno zelo kul in delno naporna za popizdit.
Zaradi vsega naštetega lahko rečem, da se Sathanas Trismegistos ne izkaže kot dobra glasbena stvaritev. Dobri in originalni riffi ter zanimiv zvok ne morejo rešiti nezanimivo spisanih skladb. Zato se bodo Head of the Demon morali v prihodnje zelo potruditi, da jih za vedno ne odsekamo s seznama obetavnih skupin.

SORODNE VSEBINE:
20. 10. 2008Spearhead - Decrowning the Irenarch / Recenzije
10. 6. 2019Python izdali svoj drugi album / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 6. 2021
Helloween - Helloween
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
KONCERTI & FESTIVALI
20. 6. 2021
SkyEye, Britof, Chains
TrainStation SubArt, Kranj
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2021
Kiss
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija
8. 7. 2021
Masters of Rock 2021
Vizovice, Češka
9. 7. 2021
Trnovfest: SickBreed, Macbeth
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana