Na današnji dan
2013
Umre Jeff Hanneman, kitarist in ustanovni član zasedbe Slayer
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
31. 1. 2024

Left To Die, death metal zasedba, sestavljena iz nekdanjih članov legendarne zasedbe Death, se skupaj z Ukrajinci 1914 avgusta odpravlja na krajšo turnejo po Evropi. Nam najbliže se bosta zasedbi ustavili 6. avgusta na Dunaju.

9. 1. 2024

Legendarna švedska death metal zasedba Grave se je razšla z dvema dolgoletnima članoma. Zapustila sta jo Basist Tobias Cristiansson in kitarist Mika Langren. Zaradi tega okrnjena postava letos ne bo nastopala v živo, ampak se bo posvetila iskanju novih kakovostnih članov in pisanju/snemanju materiala za nov studijski album.

Avtorica: Tina Urek
12. 12. 2023

Postojnski death metalci Sign of the Devil so minuli konec tedna v Idriji izvedli svoj prvi nastop v novi postavi, v začetku tedna pa so še na Facebooku razkrili imena novih dveh članov. To sta Tin Senekovič (skrajno levo) na glavni kitari in Leo Gaberšek (skrajno desno) na ritem kitari.

24. 11. 2023

Na predvečer Prešernovega dne se bo nad kranjski TrainStation Subart zgrnil black/death metal prepad, ki sliši na ime Abyssal. Britansko zasedbo, ki poredko nastopa v živo in je letos izdala split z Ellorsith, bodo spremljali italijanski kolegi Aphotic, ki so spomladi izdali prvenec Abyssgazer. Gre za projekt članov bivših Ekypirosis in Fuoco Fatuo. Večer bo odprla domača death metal zasedba Siderean, ki trenutno snema naslednika prvenca Lost on Void's Horizon.

Vabljeni torej 7. februarja v TrainStation SubArt na verjetno black/death metal koncert leta. Za več informacij lahko spremljate dogodek na Facebooku.

29. 9. 2023

Matic Dominko je prekmurski filmski režiser in študent filmske in televizijske režije na AGRFT, ki predstavlja dokumentarni film z naslovom SMRT. Kratki dokumentarni portret o spiritualnem death metal bandu iz Turnišča se po besedah režiserja »fokusira na osebnost/družinsko življenje članov banda in na skupinsko energijo, ki jih med seboj povezuje. Namen filma je pokazati kontrast med tem, kako metalci predstavljajo sebe na odru in med tem, kakšni srčki so v resnici.«

Film se naslednji teden poteguje za Vesno, najvišjo možno slovensko filmsko nagrado za najboljši študijski film na Festivalu slovenskega filma, ki se bo med 3. in 8. oktobrom odvijal v Portorožu. Premierna projekcija filma na festivalu bo v soboto, 7. 10. 2023, ob 15. uri v Razstavišču Monfort v Portorožu. Vabljeni!


Režiser: Matic Dominko
Glavna producentka: mag. Jožica Šmid
Asistent produkcije: Gal Nagode
Direktorica fotografije in snemalka: Neža Jankovič
Montažerka filma: Anja Pirtovšek
Snemalec zvoka: Tonko Sekulo
Oblikovalec zvoka: Gregor Bajc
Grafični oblikovalec: Lan Pahor
Svetlobna in barvna obdelava slike: Neža Jankovič
Avtor glasbe: Luka Gjerkeš

V filmu nastopajo: Luka Gjerkeš (kitarist), Lan Pahor (pevec), Vili Marinčič (kitarist), Gal Gabriel (bobnar), ter Lukovi družinski člani: Tinkara Čerček, Mirjana Gjerkeš, Branko Gjerkeš in psički Leli, Caidy in Lucky.

Avtorica fotografije ob novici: Ela Mimi Pirnar

Napovednik:

7. 7. 2023

Montrealski atmosferični black metal band Miserere Luminis je prejšnji mesec pri Sepulchral Productions izdal svoj drugi album Ordalie, ki ga ponuja v posluh na Bandcampu.

Miserere Luminis je skupni projekt članov Gris in Sombres Forêts, Ordalie pa je njihov prvi izid od leta 2009 izdanega samonaslovljenega prvenca.

30. 6. 2023

Ptujski melodeath/groove metal band Ashine sta zapustila basist Jan Gobec in bobnar Timo Kosi (Einschlog, Ghost of Veronica).

Avtor fotografije: Mihael Roškar.

19. 6. 2023

The Mon, stranski projekt Urla, ki je bolje poznan kot glavni vokalist, basist in eden od ustanovnih članov italijanske heavy psych zasedbe Ufomammut, Sarah Pendleton (Subrosa, The Otolith) in Dave W. (White Hills) so posneli video za Burning from Afar, pesem z albuma Eye, ki je izšel maja letos.

5. 6. 2023

Zaradi slabega zdravstvenega stanja dveh članov banda je julijski nastop Suffocation v Zagrebu odpovedan. V nadaljevanju lahko preberete celotno objavo za javnost:

»It is with deep regret that we have to announce the cancellation of our Summer June/July 2023 tour scheduled within Europe/UK. As you may know we previously toured Europe last month and during this tour a few members of the band suffered extreme physical strain resulting in injuries preventing us from returning back to the area less than a month from our previous tour.

Although it's never our intention to cancel any tour the health of our bandmates is key for continuing forward into the rest of the year and it's required that these members rest accordingly and recover from their injuries sustained during this tour. The physical strain that touring takes on the bodies of musicians manifests itself in many ways that are out of our control.

We have a lot in the works for the remainder of the year including writing and completing our new album and we look forward to returning to one of our favorite territories and fans in the EU/UK bringing you Suffocation at full strength, blazing and cranking alongside you all.

As you all know, Suffocation puts their all into our live show and we want to make sure fans get our all moving forward. Health and safety is our number one priority to ensure that we can bring it for you guys for the remainder of 2023 and beyond.«

Vračilo kart je možno od danes dalje v trgovini Dirty Old Shop.

26. 4. 2023

Hrvaški black metal projekt Tryglav je razkril imena glasbenikov, ki bodo z njim nastopali v živo. Zasedba ima trenutno napovedana dva koncerta na Nizozemskem. Idejnemu vodji in kitaristu Borisu Behari, ki sicer že nekaj mesecev živi na Norveškem, so se pridružili:

Uroš Apat – bas kitara (ex-Melechesh (live), ex-Vulvathrone, ex-Cordura)
Callum Wright – vokal (tudi na aktualnem ploščku The Ritual)
Remy Vassli – kitara (Valar Dohaeris)
Tobias Püschner – bobni (Daidalos, ex-Revolt, ex-Sariel)

Avtorica: Tina Urek
19. 4. 2023

Kultna nemška zasedba Rammstein bo ponovno izdala svoj drugi studijski album Sehnsucht. Ikonična izdaja, na kateri se nahajata večna hita Du Hast in Engel, bo vsebovala povsem nov miks pesmi Spiel Mit Mir, poleg tega bo prvič na voljo v remasteriziranem HD zvoku. Izdaja na CD-ju bo obogatena s knjižico, ki bo na 40 straneh prikazala tudi nekatere nove, nikoli objavljene portrete članov zasedbe.

Avtorica: Tina Urek
7. 4. 2023

Danes je založba Sentient Ruin Laboratories izdala prvenec nemško-italijanskiega black/death metal tria Nekus z naslovom Sepulchral Divination. Gre za skupni projekt članov zasedb Into Coffin, Putridarium in Senex.

6. 4. 2023

Tukaj lahko pred uradnim izidom prisluhnete debitantskemu albumu italijanskih black metalcev Thysia z naslovom Islands in Cosmic Darkness. Album bo jutri izšel na fizičnem nosilcu pri mehiški založbi Chaos Records. Gre za projekt članov, ki sicer med drugim delujejo tudi v zasedbah Nox Interitus, Messa in Assumption.

4. 4. 2023

Američani Dååth predstavljajo prav posebni video za skladbo No Rest No End. Tega je posnelo vseh sedem članov zasedbe na sedmih različnih lokacijah, za kar je bilo uporabljenih 35 kamer.

24. 2. 2023

Kmkc Kompleks, organizator koncertnih večerov WinterStrike, sporoča, da je zaradi poškodbe roke enega izmed članov skupin WinterStrike XV prestavljen na 1. april. Vse ostalo ostaja nespremenjeno.

ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Galerija
26. 4. 2024
Northern Revival
Reportaža
26. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
KONCERTI & FESTIVALI
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb