REPORTAŽE

30. 4. 2024

Kalah / Inmate / Zaria

Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor / 27. 4. 2024

Le en dan po blackmetalskem napadu na MC Pekarna sem to ponovno obiskal. Tokrat primarno Dvorano Gustaf, kjer so Defendersi gostili tri različno obarvane melodične metal zasedbe. Govora je o domačih folk metalcih Zaria, domačih nu metalcih Inmate in italijanskih elektronsko-progresivnih metalcorovcih Kalah. Da bom na ta večer izkusil še en malo drugače obarvan koncert, do prihoda na blagajno Gustafa niti slutil nisem. Na drugi strani dvorišča, natančneje v MC Pekarna, je namreč istočasno potekala že osma izvedba tematskega večera z imenom Danse Macabre, kjer so bili gostje Circus Bizarre iz Avstrije, za oba dogodka pa je bilo mogoče kupiti vstopnico pa znižani ceni. A do tja še pridem oziroma tistemu dogajanju se bom posvetil v ločeni (kratki) reportaži.

V Gustafu so malo pred pol deseto zvečer na oder stopili Zaria. Z bandom sem se nazadnje srečal leta 2020 v Brežicah, na krstni in edini izvedbi festivala Deri po Brešcah, band pa je po tem leta 2022 izdal svoj drugi album Tell the Wind, naslednika prvenca Po poti življenja. Slednjega se je zasedba tokrat v Mariboru dotaknila le enkrat, in sicer s komadom Pozabljeni svet, ostalih sedem zaigranih komadov je bilo novejših. Koncert se je začel z introm Prophecies of Old, ki je prešel v pesem Where Adventures Begin, v tem času pa je vseh šest članov zavzelo svoje mesto. Najprej instrumentalisti, na koncu še pevka. Obisk pod odrom je bil zadovoljil, par deset glav je skromno migalo na folk metal pesmi, katerih besedila so bila v glavnem posredovana z ženskim sopranom, tako da sem miselno uspel vlačiti vzporednice na eni strani z Nightwish, na drugi strani z Avven. Podobno zadržano kot publika je nastopil band. Res pa je, da je bolj ali manj vsak klubski oder »premali« za zasedbe s šestimi člani, tako da so se člani Zarie omejili na headbanganje, vmes spodbujali publiko s »Hey! Hey!« in nazdravili z njo s komadom To Stealing, Cheating, Fighting and Drinking. In še zanimivost: band je svoj tretji nastop v Gustafu opravil z novim basistom Blažom Bizjakom.

Drugi so bili na vrsti Inmate. Pri njih gre tako rekoč za staroste slovenske metal scene, ki imajo za seboj že pet albumov. Najmlajši nosi naslov Let the Dead Bury Their Dead in je izšel v začetku tega meseca. Povsem logično je potem, da je band temu posvetil največ pozornosti. In sicer že s prvim zaigranim komadom Maya Always Wins, ki tudi otvori plošček. Z dotičnega ploščka so sledili še ...and We Could Have It All, All the Sanity Failed, Let the Dead Bury Their Dead in Sheep Among the Wolves. Žanru primerno so Gustafu zavladili bolj trdi in udarnejši ritmi, poskočila sta energija in hitrost, ki pa ju na začetku koncerta še ni bilo deležnih dosti obiskovalcev koncerta. Stanje se je spremenilo ob moji vrnitvi v Gustafa (vmes sem skočil v MC-ja, kjer sem na kratko sledil nastopu Avstrijcev Circus Bizarre), ko se je band nahajal ob koncu svojega nastopa. Takrat sem še ujel komada Without Warning s prvenca Free at Last in Atma z albuma Anarthas. Velenjčanov že dolgo nisem videl v živo, zato sem bil nekoliko presenečen nad podobnostmi določenih komadov z industrialci Noctiferia in velikani Slipknot, kar je v obeh primerih spodbudilo razgibavanje vratnih mišic.

Potem pa Kalah. Tako kot Zario tudi zasedbo Kalah tvori šest članov, pri katerih ima glavno vokalno vlogo pevka. A namesto poudarka na sopranu proizvaja Claudia v glavnem krike in growle, ki se ujemajo z metalcorovskim pristopom zasedbe. Posebnost banda, ki se lahko pohvali z dvema celovečercema in dvema polvečercema, tiči v elektronsko obogatenih melodijah, ki dodajo metalcoru industrijski pridih. Tega je zasedba začela predstavljati s kombinacijo intra This World Factory Part 1 in komada Runtime Error z aktualnega celovečerca And Yet It Dreams. Takoj za tem je sledil še komad This World Factory Part 2, nakar je s komadom Mantis prišel čas za prvenec Descent into Human Weakness. Temu se je band posvetil še enkrat, in sicer s komadom Mermaids' Cry, medtem ko je osrednji del nastopa bil (ponovno pričakovano) osredotočen na najnovejše viže z aktualnega albuma.

SORODNE VSEBINE:
29. 6. 2009Inmate / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj