Na današnji dan
1996
Satyricon izdajo svoj tretji album Nemesis Divina, na katerem je tudi skladba Mother North
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

27. 5. 2014

Funeral Doom over Maribor: Loss / Worship

Dvorana Gustaf, Maribor / 14. 5. 2014

Koncert, za katerega je že vse kazalo, da bo padel v vodo, je rešil kolektiv mariborskega Gustafa in organizatorici Kikiriki se zahvaljujem že kar na tej točki za super izpeljan večer. Ko sem izvedela, da je koncert prestavljen v Maribor, sem bila najprej skeptična, a se je v sedmih letih, odkar sem bila nazadnje v Gustafu, spremenilo marsikaj, predvsem pa se je izkazala dvorana kot idealno za dotični doom metal koncert. Odlično ozvočenje, ravno pravšnji ambient in sproščeno vzdušje so odtehtali romanje v štajersko prestolnico sredi tedna. Priznam, človek se v študentskih letih zaradi koncertnega monopola v prestolnici malce razvadi, imajo pa ravno zato tudi tovrstni roadtripi svoj čar. Zahvala gre seveda dobri duši, ki je našo odpravo varno pripeljala do Maribora in nazaj domov. Du vet vem du är.

Namesto da bi zaradi surovega vetra zmrzovali zunaj, smo lahko prisostvovali tonski vaji nemških funeral doom veljakov Worship, medtem ko so se sproščeno pripravljali na nastop. Zares igrati so začeli proti pol deseti uri, saj so v Maribor prispeli z malce zamude; po ne vem katerem nesrečnem ključu jih je najprej zadržala carina, nato pa še policija (očitno brez utemeljenega razloga). Zaradi dodatnega nižjega odra so bili glasbeniki publiki še bliže in ne glede na to, kako maloštevilna je slednja bila, so Worship kljub temu poskrbeli za korekten in vživet nastop, kolikor ga njihova glasba pač dopušča, in podobno jim je vračal dober ducat obiskovalcev. Navsezadnje so na koncert prišli v veliki meri le njihovi najbolj zvesti poslušalci, kar si lahko verjetno štejejo v veliko večjo čast, kot če bi igrali nabito polni dvorani nevednežev. Worship so odigrali dokaj »razgiban« repertoar petih pesmi, najbolj pa so navdušili s skoraj 12-minutnim Whispering Gloom s prvega dema.

Nato so po odmoru na oder stopili Loss in postregli z malce hitrejšo različico dooma, vsaj v primerjavi z njihovimi predhodniki. Nostalgičnemu prijemu in občutkom, ki so jih priklicali Worship, sem se izvila šele proti sredini koncerta, vendar so nekaj podobnega nato dosegli tudi Loss, četudi jih dotlej nisem poznala. Z minimalno uporabo matrice so se skušali približati studijskim posnetkom, vendar moram priznati, da slišanega v živo ne more prekositi noben posnetek na digitalnem nosilcu zvoka; vsaj pesem Open Veins to a Curtain Closed se mi je v živo na primer precej bolj vtisnila v spomin kot ob poslušanju doma, podobno tudi Cut Up, Depressed and Alone. Četverica iz Nashvillea je dala na odru kar največ od sebe, kar se je zlasti videlo kitaristu Timu. Tudi po koncertu sploh ni skrival navdušenja nad Evropo ter hvaležnosti, ker smo prišli na njihov koncert. Mike je z mogočnim globokim vokalom pretresal drobovje, čeravno je k temu svoje prispeval tudi vse glasnejši zvok, s čimer je proti koncu pričel že kaziti svojo jasnost. Na koncu so Američani poželi tako dolg in pristen aplavz, kot sem jih videla le ob koncu kakšne res dobre gledališke predstave, in Loss so si ga resnično zaslužili.

Potem, ko so člani Worship že tako večino časa preživeli pod odrom v podporo svojim kolegom, so se nato povsem sproščeno med obiskovalce pomešali tudi Loss. Po krajšem pomenkovanju smo se odpravili domov še polni vtisov tega večera, zato je naslednja scena bila še toliko bolj komična, saj sta nas Murat&Jose po radiu s svojim »komadom« In da klab nasmejala do solz. Preskok je bil preprosto preveč nerealen in podobno je bilo tudi s koncertom. Težko ga je zaobjeti z besedami in kdor ga je izpustil iz objektivnih ali subjektivnih razlogov, mu oz. ji je lahko res žal.

Avtorica naslovne fotografije je Barbara Kunst.

SORODNE VSEBINE:
5. 2. 2024Stone Horns / Terminal Disease / Reportaže
20. 9. 2021Mentors / Uporabniki / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
22. 4. 2024
Cremisi / Cronica / Dark Sphere
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
KONCERTI & FESTIVALI
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
23. 4. 2024
Northern Revival
Dvorana Gustaf, Maribor
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija