Na današnji dan
1996
Manowar izdajo svoj osmi album Louder than Hell
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

24. 9. 2014

Sabaton

Spraševala: Tina Urek
Odgovarjal: PÄR

Zadnji dan festivala Metaldays 2014 mi je po kar nekaj težavah uspelo govoriti z ustanovnim članom/basistom/managerjem/tour managerjem zasedbe Sabaton in organizatorjem festivala Sabaton Open Air, Pärom Sundströmom. Intervju, ki je bil sprva zavrnjen, sem uspela »izprositi«, ko je pogovor odpovedal novinarski kolega, zaradi premika ure iz popoldanske četrte na večerno enajsto uro. Člani, s katerimi naj bi opravljala intervju: tri nove pridobitve banda. Zanimivo in odlično! Po veselju in pripravi vprašanj sem z nič kaj velikim navdušenjem zapustila koncert Heaven Shall Burn in se odpravila v hotel, kjer so me pospremili do ogromne sobane, ki so si jo delili HSB in Sabaton. Spremljevalci skupine so veselo popivali na naslonjačih, nekateri so uživali na zunanjem vrtu, potem pa sem izvedela, da bo na moja vprašanja odgovarjal Pär. Pogovor je bil definitivno zanimiv in izjemno pozitiven, saj se gospod ni znal ustaviti in bi verjetno na eno vprašanje lahko odgovarjal celotnih 20 minut, kolikor je bila časovna meja pogovora.

TINA: Pozdravljen! Glede na to, da ste letos izdali nov album, se mi zdi edino primerno vprašanje, zakaj zopet opevate vojne in njihove junake?

PÄR: Vojne so nekaj, s čimer smo začeli že dolgo časa nazaj. V bistvu pišemo o vojaški zgodovini, preko katere dobimo na tone novih idej. Ko smo začeli z bandom, smo se vprašali, o čem sploh zares želimo peti. Ne želimo opevati naših privatnih življenj, vere (ker tega ne maramo), fikcije ali fantazije. Želimo peti o nečem, kar je zanimivo in s čimer se lahko vsi ljudje nekako povežejo. Vojaška zgodovina. Na žalost le-ta združuje cel svet, vsi imajo neko mnenje in lastne izkušnje o tem, čeprav imamo Švedi srečo, da pri nas že 300 let ni vojne. Za to sem seveda zelo hvaležen, ampak še vedno smo vsi povezani z vojno. Za dogodke po svetu izvemo iz novic, filmov, knjig, dokumentarnih filmov. Na srečo grozot še nismo videli v živo, za kar sem res hvaležen. Kljub temu so nam bitke in junaki postali tako zanimivi, da smo se odločili, da bomo peli o njih. Informacij je več kot dovolj, na žalost, ker je svet en grozen prostor, na katerem se je zgodilo ogromno groznih stvari. Človeštvo je hudobna rasa bitij, ki se bo zmeraj sovražila. Torej imamo res neskončen vir informacij.

TINA: Ali ti je morda dogajanje okoli Tolmina oz. soška fronta znana? Gre za 90 km dolgo frontno črto med 1. svetovno vojno, ki je potekala tudi tu mimo.
PÄR: Aha. To je nekaj novega zame. Ampak kot sem že povedal, se je zgodilo veliko stvari v zadnjih desetletjih. Z bandom dobivamo veliko novih informacij, še posebej s strani oboževalcev na turnejah. Včasih smo nad katero zgodbo presenečeni in jo povemo skozi naša besedila. Jih je pa res veliko in na žalost jih lahko izberemo le nekaj za posamezen album. Katere res zanimive zgodbe pa prihranimo tudi za prihodnost.

TINA: Upam, da se bo glede na vaše redne obiske v Sloveniji, na prihodnjih albumih znašla tudi dolina Soče. Nedolgo nazaj ste dobili kar tri nove člane. Kako ste se ujeli?
PÄR: Zelo, zelo dobro. Sedaj smo končno band, kjer želimo vsi v isto smer. Če se vrnem tri leta nazaj, tega ni bilo. Situacija definitivno ni bila takšna. Vsi člani niso želeli preseči meja s skupino. Seveda jih razumem, saj je to normalen potek življenja. Ko smo ustanovili band, smo bili stari 17, 18 let in nihče ni vedel, kaj se pričakuje od vsakega člana. Ko pa enkrat zadeva postane resna in je potrebno biti na cesti 250 dni na leto, postane skupina ena resna stvar, ki jo je treba spoštovati. Vsakega člana zasedbe, vsakega tonskega mojstra in vsakega člana ekipe. Vsakega, ki živi kot glasbenik in vse, ki so kakorkoli povezani z bandom. Seveda si lahko ustvariš družino, ampak moraš biti pripravljen na to življenje. Turnejsko življenje, potovanje in koncerti so super, saj lahko delamo stvari, o katerih smo sanjali v otroštvu. Poleg tega pa imamo ogromno odgovornosti. Ko so nekateri člani odšli, so se odločili, da si bodo ustvarili družinsko življenje (ki jim očitno ni bilo všeč, saj so ustanovili Sabaton kopijo Civil War, op. a.), kar je povsem sprejemljivo. Ko smo sprejeli nove člane, so ti točno vedeli, v kaj se spuščajo že od prvega momenta. To ne bo enostavno – pridružuješ se bandu, ki od tebe zahteva veliko, veliko pa ti bo tudi dal. V najbolj enostavnem pogledu te bo peljal od igranja kitare v kleti in redne službe vsak dan do vsakodnevnega igranja kitare, za službo pa ne bo potrebno skrbeti. Za njega je bila to velika sprememba (govori o novemu kitaristu Thobbeju Englundu, ki je redno službo na Švedskem zamenjal za Sabaton, op. a.), sprememba o kateri je vedno sanjal. Sedaj je to realnost, ki jo doživlja z nami. Isto velja za Chrisa in Hannesa. Sedaj lahko končno živimo kot glasbeniki, ker vsi vedo, kaj se od njih pričakuje. Pričakujejo se udeležbe na turnejah, sodelovanje pri pisanju novega materiala in pri ostalih obveznostih. Seveda pa imamo tudi ogromno vaj, ker moramo biti res dobri.

TINA: Sama vidim Sabaton kot festivalsko zasedbo. Ali se raje potite v klubih ali igrate pred tisoči obiskovalcev na festivalih?
PÄR: Definitivno izberem klube. Zaradi atmosfere in vseh možnosti. Koncerti, kjer nastopamo kot »headlinerji«, so mi bili od nekdaj najljubši. Obiskovalci tam so naši oboževalci in zato nismo nikoli pod velikim stresom. Pa tudi ni nam treba upoštevati vseh pravil, kje in kdaj lahko kaj spremenimo in naša odgovornost je, da »poskrbimo« za oboževalce. Vsi kupijo karto z namenom, da vidijo odličen Sabaton šov. Na festivalih pa je tako, da obiskovalci kupijo karto, nekateri z namenom da bi videli Sabaton, nekateri pa sploh ne. Velikokrat tudi tisti drugi pridejo pogledat naš koncert, kar je perfektno, saj tako band raste. Ko pa igramo kot headlinerji v klubih, so vsi kupili karto zaradi nas, kar nad nami ustvari veliko pritiska in moramo biti 100%, saj vsi od nas to pričakujejo. Občutek je izjemen, obožujem ga. Ko greš v klub oz. dvorano, kjer so vsi poslušalci tam z enakim namenom – zabavati se, uživati in peti z bandom. Atmosfera je neverjetna.
TINA: K temu veliko pripomorejo vaši odlični nastopi. Ali ste imeli kdaj kakšne slabe izkušnje na festivalih? S strani poslušalcev ali kako drugače?
PÄR: Nikoli s strani poslušalcev. Res nikoli. S festivali sem že imel slabe izkušnje. Slabo so nas sprejeli, stvari na odru niso delale, kot bi morale, ogromno tehničnih težav. Na žalost moram reči, da je najslabša država, v kateri smo kadarkoli igrali in verjetno tudi še bomo, Velika Britanija. Kadar koli igramo na festivalu v Veliki Britaniji imamo ogromno tehničnih težav, nič ne deluje in zelo težko izpeljemo koncert. To je očitno naše prekletstvo. Pri ostalih festivalih pa skoraj nikoli ni bilo težav. Čeprav, ko smo bili nazadnje tukaj (Metalcamp 2012, op. a.), bi morali imeti na našem headlinerskem koncertu pirotehniko, ogenj in ostale elemente našega šova. Ampak se je na gorski cesti zgodila nesreča. Naš tovornjak s pirotehniko se je pokvaril in na oder smo morali »goli«, brez pirotehnike in efektov. Tovornjak je bil namreč še kar v gorah, kar je bilo precej strašno. Ljudje so se tukaj spodaj zabavali in veselo pili, medtem ko je naš tovornjak poln bencina, eksploziva in ostalih nevarnih stvari visel preko ceste v prepad. Če bi padel dol, bi povzročil hudo eksplozijo. Gozd je bil suh, saj je bilo takrat zelo vroče, če se ne motim. Ko so prišli gasilci in izvedeli, da je v prikolici material ne le za en festivalski koncert ampak za kar štiri, so bili zelo šokirani in prestrašeni. Na srečo se ni pripetila nesreča.
TINA: Upam, da imate letos večjo srečo?
PÄR: Seveda, letos je vse tako kot mora biti. Tovornjak z opremo je prispel včeraj, oder pa je že postavljen za nas, tako da bo vse perfektno. Koncert začnemo približno čez eno uro? In zažgali bomo!

TINA: Kaj vas še čaka poleti? Kam se odpravljate po današnjem koncertu?
PÄR: Odhajamo nazaj na Švedsko, kjer začenjamo s posebno turnejo po državi. To turnejo sem načrtoval zadnja štiri leta, ker je nekaj res posebnega. Je rezultat velikega truda in dela ter tudi dejstva, da smo Sabaton postali zelo velik band na Švedskem. Sedaj lahko končno obrnemo list in delamo stvari tako, kot sami želimo. Nismo več vezani na pravila, ki jih postavijo klubi oz. odprte lokacije na Švedskem, saj mi pripeljemo vse. Na tej turneji igramo na odprtih lokacijah eksluzivno na Švedskem, s sabo pa bomo pripeljali vse – od odličnega odrskega šova, do same odrske konstrukcije in restavracij. Tako lahko sami nadzorujemo, da bodo vsi obiskovalci dobili odlično izkušnjo in nismo vezani na npr. 18+ pravilo. Prav vsi so dobrošli in vsi bodo deležni odličnega koncerta in vzdušja na samem dogodku. Dogodek je unikaten in smo prva skupina, ki je organizirala nekaj takega na Švedskem. Igrali bomo na legendardnih lokacijah, saj sem že pred dvema letoma prepotoval celotno državo in iskal prostore, ki bi bili primerni. Izbral sem odlične gradove in utrdbe, zato bo res zanimiva turneja.

TINA: Ali si že kdaj razmišljal, da bi na odru ali pod njim organiziral uprizoritev katere izmed bitk, ki jih opevate v vaših pesmih?
PÄR: Ja, definitivno! Ampak takšen projekt je težko izvesti na turneji. V našem domačem mestu letos že sedmič organiziramo Sabaton festival. Letos bomo naredili nekaj res neverjetnega – na oder bomo pripeljati teater z dramsko zasedbo. Celoten album Carolus Rex bomo predstavili kot nekakšno dramo. V švedščini seveda. Na odru bodo igralci, glavna tema pa bo švedski imperij. Tako rušimo še en mejnik – Sabaton prvič pripelje igro na oder.
TINA: Ali bomo imeli tudi v drugih evropskih državah priložnost za ogled takšnega koncerta?
PÄR: Na žalost ne. Celoten projekt je produkcijsko zelo zahteven in prevelik … vsaj trenutno. Ampak če bo zasedba nadaljevala z rastjo in postala še bolj uspešna, obljubim, da bomo tudi na ostale evropske koncerte nekoč pripeljali ta projekt.

TINA: Kaj pa morda orkestralni koncerti, ki so trenutno kar popularni?
PÄR: To bi bilo neverjetno, ker naša glasba paše k orkestralni in ta ideja je nekaj, o čemer smo že veliko razmišljali.

TINA: Z dodatnim šovom ali ne; planiranih imate že kar nekaj evropskih turnej. Ali se bo morda vmes pojavil tudi slovenski datum?
PÄR: Datuma še ni, smo bili pa danes nekaj ur nazaj na sestanku, kjer smo se dogovarjali za koncert pri vas. Trenutno imamo objavljene tri dele evropske turneje – prva je Švedska, druga zavzema Veliko Britanijo, Španijo in Francijo, tretja pa bo potekala v glavnih državah kontinentalne Evrope – vendar Slovenije ni vmes. Ampak to, o čemer smo se pogovarjali danes, to kar sem planiral včeraj in risal po zemljevidu je četrti del, v sklopu katerega bomo prišli tudi v Slovenijo.

TINA: Ste bili z zasedbo že včeraj v Sloveniji?
PÄR: Ne, včeraj sem bil še na Švedskem. Danes smo imeli sestanek tukaj, zato sem vprašal ali je možno, da se ustavimo tudi pri vas. Dobljeni odgovor je bil »da«. Zaenkrat še ne morem povedati točnega datuma, lahko pa povem le, da bomo prišli.

TINA: Ali morda nameravate posneti še en live DVD glede na vso dodatno odrsko dogajanje?
PÄR: Swedish Empire Live je izšel lansko leto. In od takrat … hmm … leto 2013 se nam je zdelo perfektno, saj smo zamenjali večji del zasedbe. Glede na to, da imamo sedaj v bandu še Hannesa, ki ni na DVDju in da je Heroes prvi album s celotno novo zasedbo, bo definitivno sledilo »dokumentiranje« na live DVD-ju.
TINA: Morda celo dokumentiranje Sabaton festivala ali drugega dogodka z dramsko igro na odru?
PÄR: Razmišljali smo o nečem posebnem. Čez tri tedne snemamo koncert v domačem mestu, ni pa še odločeno, če se bo izdal kot DVD. Seveda pa bomo razmislili tudi o tem, kaj bi še lahko naredili v prihodnosti, predvsem glede izdaje novega albuma. Ideje že imam, vendar ni toliko materiala, da bi lahko karkoli izdali že prihodnje leto. Ampak definitivno bomo izdali live DVD s to zasedbo, ker se vsi počutimo odlično in menimo, da smo trenutno v kompletni, popolni in finalni postavi. Zato se bomo res potrudili, da bo skupina ostala takšna kot je, ker si res ne želimo dodatnih menjav. Sedaj si želimo samo še nekaj – ustvarjati glasbo in Sabaton šove, dokler nas starost ne izda. Res želimo pokazati ljudem, da je to to. Izdali smo že Battle Of The Baltic Sea (2011) in Swedish Empire Live z drugimi glasbeniki, sedaj pa je na vrsti nekaj s končno zasedbo.

TINA: Koliko ljudi pa sploh sodeluje pri organizaciji Sabaton festivala? Ali za prav vse poskrbiš sam?
PÄR: Sam sem kar dosti vključen. Poskrbim za bookiranje bandov, podam pa tudi vse ostale ideje in želje. Za vse te ideje in želje pa seveda poskrbi ekipa organizatorjev. Prevzem vsega bi bilo preveč zahtevno zame. Že trenutno delo pri organizaciji je zame preveč, ampak mi je tako zelo všeč, da ne morem odnehati. Sabaton Open Air je moj otrok. Ustvaril sem ga pred sedmimi leti in kljub temu, da imamo ekipo organizatorjev, ga ne morem zapustiti.
TINA: Kako pa izbiraš bande? Ali na seznam pridejo zgolj skupine, ki so všeč tebi in ostalim članom?
PÄR: Vsako leto prisluhnemo predlogom, ki jih podajo naši poslušalci in obiskovalci festivala. Seveda pa povabimo tudi bande, ki jih sami radi poslušamo in tudi bande, v katerih igrajo naši prijatelji. Zelo nam je všeč, da lahko povabimo skupine, ki jih radi poslušamo. Še posebej zato, ker jih povabimo na festival, ki se dogaja v našem domačem mestu.
TINA: Se strinjam. Odlično bi bilo, če bi tudi drugi bandi organizirali takšne festivale, kjer bi igrale prijateljske zasedbe in bi bilo vse bolj domače. Je pa res, da je verjetno naporno v današnjih časih organizirati kakršen koli festival oz. dogodek.
PÄR: Res, organiziranje je zelo težko, sploh v naši regiji, ki je zelo malo naseljena. Območje je zelo lepo, neverjetna narava in ljudje res radi prihajajo. Je pa res malo prebivalcev. Če bi se nahajali vsaj malo bližje večjega mesta, bi bilo vse skupaj zelo lažje.
TINA: Ali vas morda rešuje kakšno jezero ali reka, kot v našem Tolminu?
PÄR: Seveda, lokacija se nahaja zelo blizu jezera.
TINA: Odlično. Naravne lepote, kot so jezera in reke res rešujejo mnoge festivale in jih spreminjajo v počitnice. Tudi na Metaldays veliko obiskovalcev prihaja zaradi sprostitve na plaži, bandi pa so potem le bonus, ki ga nekateri niti ne izkoristijo.
PÄR: Upam, da bodo izkoristili naš bonus, ker bomo zaključili festival v takšnem stilu, kot se za Metaldays spodobi.

TINA: Ali nam lahko za konec razkriješ, kakšen bo ta zaključek? Ali ste pripravili kakšno posebno festivalsko best of setlisto?
PÄR: Če bi igrali best of set, potem bi igrali skoraj vse iz novega albuma. Po mojem mnenju so na Heroes naši najboljši komadi. Kljub temu pa bomo seveda odigrali nekaj iz novega albuma in pa tudi komade iz skorajda vseh ostalih albumov. Tako da bo zelo raznoliko. Ko se odločamo za setlisto, se zmeraj skupaj usedemo in razmislimo. Za vsak koncert poizkusimo narediti drugačno setlisto, velik vpliv pa ima tudi lokacija oz. festival na katerem igramo. K vsakemu festivalu oz. njegovi okolici paše neka druga pesem, kakšna pa morda sploh ne. Nekateri bandi imajo enako setlisto celotno turnejo, mi pa se res potrudimo in naredimo novo za vsak koncert. Želimo, da je vsak izmed poslušalcev v napetem pričakovanju, kaj bomo odigrali in da je kakšen izmed rednih poslušalcev tudi pozitivno presenečen, ko sliši nekaj, kar že dolgo nismo igrali. Zato vam lahko zagotovim, da boste na koncertu uživali ravno tako kot bomo mi.

TINA: Odlično. Hvala za intervju in se vidimo pred odrom!
PÄR: Hvala tebi in uživaj v šovu!

ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška