INTERVJUJI

13. 9. 2023

Snøgg

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ULV

Eksperimentalna black metal zasedba Snøgg iz Velenja letos obeležuje 10 let delovanja. Praznovanje desete obletnice se bo, kakopak, odvilo v domačem kraju, in sicer s koncertom žanrsko različnih zasedb. O prvih desetih letih sem se pogovoril z idejno vodjo zasedbe Ulvom, ki upravlja s kitaro in poje. Ulv je v kratkem pogovoru razkril, kako se je vse skupaj okoli Snøgg začelo, kako danes gleda na band in kakšna je njegova bližnja prihodnost.


DEJAN: Kdo je ustanovil Snøgg?
ULV: Čisto na začetku je bil to moj solo projekt pod imenom Black Trail. Naredil sem en daljši komad z naslovom Sellena Zolatta, ki naj bi bil podlaga za neke vrste black metal opero s številnimi sodelujočimi glasbeniki. Kmalu sem začel iskati potencialne sodelujoče, vendar je bil pogoj, da najprej najdem dosti »norega« bobnarja. Konec septembra 2013 sem k sodelovanju povabil Grego Cestnika. Na nekaj prvih vajah je sodeloval tudi kasnejši gost Sergej Žižek, vendar se je zaradi pomanjkanja časa odpovedal rednemu članstvu v bandu. Tudi z iskanjem ostalih članov ni bilo pretirane sreče. Novembra se je projekt preimenoval v Snøgg, z Grego pa sva se dogovorila, da bova poskusila kar kot duet. Tako je uradno nastal Snøgg.

DEJAN: Si si ob ustanovitvi mislil, da bo ime Snøgg po desetih letih še obstajalo?
ULV: Iskreno povedano, o tem takrat nisem razmišljal. Na začetku je bil to za oba stranski projekt. Takrat sem primarno igral pri Entheogen, The Stroj ter MMBassa in imel še nekaj solo projektov, Grega pa je igral pri nekem yugo rock bandu, hehe, in začel ravnokar sestavljati Carnifliate, tako da na začetku nisva postavljala nekih dolgoročnih planov in ciljev. Ampak če bi mi to vprašanje postavil takrat, bi verjetno odgovoril: »Upam, da ja!«

DEJAN: Kdo je sploh Snøgg? Sprašujem, ker včasih nastopate kot dvojec, včasih kot trojec, sem vas pa že tudi videl stati na odru v večjem številu.
ULV: Snøgg sva dvojec, torej jaz in Morke. Imava pa, kot si že opazil, zelo rada sodelovanja z gostujočimi glasbeniki. Z nekaterimi sodelujeva dokaj redno, z drugimi redkeje. Med redne goste lahko štejemo Andreja Kopača, Nevena M. Agalmo, Klemna Korelca in na studijskih izdelkih Dejana Požegarja.

DEJAN: V kakšni obliki pa ti najraje nastopaš?
ULV: V vsaki, hehe. Rad imam, da je vsakič nekaj malo drugače, da ne postane dolgčas, pa tudi zvesti publiki lahko ponudiš vsakič nekaj malo drugačnega. Če imaš večje število sodelujočih, to pomeni več logistike, usklajevanja, potrebnih je več vaj, vendar pa imaš lahko potem na odru več širine. Če sva sama, lahko stvari potekajo zelo rutinirano, z malo truda, še playliste nama ni treba pripravljati, hehe. Glede na odzive publike sva tudi v tej obliki zelo prepričljiva, tako da je tudi to zelo vredu.
DEJAN: In kako se odločita, kdaj bosta nastopila v kakšni obliki?
ULV: Podobno kot se človek odloči, kaj bo jedel za kosilo. Glavni dejavnik je to, kdo od stalnih gostov je na voljo za določen datum. Včasih se za kakšno gostovanje dogovorimo s članom drugega banda, ki nastopa isti večer. Včasih se kje »pohaklamo« s kom in se dogovorimo za sodelovanje. Včasih pa se kljub temu odločiva, da bova »jedla« sama.


DEJAN: Na kateri plošček ali album si najbolj ponosen? Zakaj?
ULV: Hmm… Najbolj recimo na Ritual of the Sun, ki je bil zelo dobro ocenjen s strani World of Metal in je zasedel 7. mesto najboljših ambientalnih albumov leta 2020 na svetu. Drugače pa sem seveda ponosen na vse izdelke.

DEJAN: Je Snøgg danes tam, kjer si ga želiš?
ULV: Vsekakor ne morem reči, da nisem zadovoljen s tem, kjer smo sedaj, vendar je vedno še prostor za razvoj in širjenje obzorij. To nas/me tudi žene naprej.

DEJAN: Zdaj, ko veš, kako so se stvari razpletle, bi kar koli iz preteklosti naredil drugače, če bi lahko?
ULV: Sigurno so nekatere stvari, ki bi se jih lahko drugače lotili, vendar je brez zveze razmišljati o tem, saj za nazaj ne moreš ničesar spremeniti. Lahko pa za naprej.
DEJAN: Je že res. Kaj pa bi to bilo?
ULV: Poslovna skrivnost, hehe.

DEJAN: Snøgg je bil sprva znan po EP-jih, nato so začeli prihajati dolgometražci. Je to bila načrtovana odločitev?
ULV: Tukaj gre bolj za neko skoraj nepotrebno predalčkanje. Dolžina tukaj niti ni pomembna. Dokler sem izdelke produciral sam, sem jih poimenoval EP. Ko pa smo začeli sodelovati s profesionalnimi producenti, pa so to postali albumi.

DEJAN: Če zatrdim, da Snøgg počnete, kar se vam zljubi, menda nisem daleč od resnice? V katero smer Snøgg torej pogleduje za prihodnost? Ostaja Snøgg pri eksperimentiranju ali bo komad Bogdan voda nekoč ugledal več majhnih bratov, združenih na enem nosilcu zvoka?
ULV: Definitivno radi počnemo, kar se nam zljubi. Tukaj poskušava usklajevati moje in Gregove želje, ki so velikokrat kar različne, rezultat pa je neka srednja pot. Trenutno smo v fazi snemanja split albuma s SitiS iz Zagreba, ki bi moral že biti izdan, vendar zaradi različnih dejavnikov izdaja zelo zamuja. Naš del tega splita je definitivno manj eksperimentalen kot zadnje izdaje, en komad je celo malo podoben komadu Bogdan voda. Kaj bo pa naprej, pa težko rečem. Imamo veliko nekih riffov in pol komadov, ki jih je treba še dokončati, pa tudi nove ideje se vedno znova pojavljajo, tako da bomo sproti videli, kaj točno bo nastalo.
DEJAN: Zakaj SitiS? Vem, da so že nastopili v Velenju, kjer so se verjetno razvile prve ideje o sodelovanju?
ULV: Res so že dvakrat nastopili v Velenju, vendar ne … Niso se tu začele ideje o sodelovanju. S SitiS sem prvič v kontakt stopil preko skupnih prijateljev iz zagrebške metal in noise scene, s katerimi smo v dobrih odnosih še iz časov pred nastankom Snøgg, ko so iskali pomoč pri iskanju koncertov v Sloveniji. Že takoj ob poslušanju njihovih posnetkov sem bil navdušen nad bandom. Nato pa smo imeli edinstveno priložnost, da smo skupaj nastopili na zadnji ediciji Sunday Noise v Bistrici ob Sotli. Tam je prišlo do obojestranskega navdušenja nad ustvarjanjem obeh skupin, skupaj smo zažurali, oboji pokasirali korono, hehe, in postali dobri prijatelji. Od takrat naprej smo stalno na vezi, si pomagamo, svetujemo…  Ideja o splitu pa je prišla z njihove strani in mi smo jo seveda z veseljem takoj sprejeli.
DEJAN: In glede na to, da si govoril v množini, bo zasedba Snøgg za snemanje splita obsegala več kot samo dva člana?
ULV: Da. Spet bo mogoče slišati violo in dodaten vokal.

DEJAN: Ob deseti obletnici bomo Snøgg videli na znanem kraju zločina, v velenjskem klubu eMCe plac. V kakšni obliki boste nastopili?
ULV: Odločila sva se, da bova na tem koncertu igrala sama, tako kot na prvem koncertu in še velikokrat kasneje. Pred kratkim smo na MetalDays v Velenju nastopili kot petčlanska zasedba, zato sva se odločila, da tokrat ponudiva nekaj drugačnega.

DEJAN: Katerih komadov se lahko nadejamo?
ULV: Plan je, da zaigrava nekaj z vsakega izdelka, a točne playliste še nimava. Sigurno pa bo tudi Bogdan Voda, hehe.


DEJAN: Bosta zaigrala tudi kaj novega? Ker je v načrtu split s SitiS, obstaja verjetno neizdana in s tem nepoznana glasba od Snøgg?
ULV: Tako je. Zaigrala bova komad, ki bo na splitu s SitiS, njegovo delovno ime je Homo Chiroptera. Ni pa čisto nov, saj ga igramo že več kot eno leto.
Na začetku sva veliko eksperimentirala in improvizirala na odru. Glasba, odigrana na teh koncertih, je, če je ni kdo posnel, odšla v večnost in bo ostala nepoznana za tiste, ki niso bili prisotni. Poleg tega nekih skritih biserov iz preteklosti ni. So pa v prihodnosti, hehe.
 
DEJAN: Kateri bandi bodo stali pred vami na odru?
ULV: Kaoz in Jegulja pred nami in SitiS za nami.

DEJAN: Zakaj ravno ti? Si imel ti besedo pri izboru?
ULV: Kaoz so legendarni velenjski metalci, ki so veliko prispevali k razvoju naše metal scene in so bili neke vrste idoli za naju oba. Igrati z njimi si vedno štejeva v čast. Jegulja so po mojem mnenju trenutno eden izmed najboljših, če ne celo najboljši slovenski band. SitiS so zelo dober vzpenjajoči se band iz Zagreba, s katerim imamo skupne načrte tudi za prihodnost.
Poleg tega so vsi našteti moji dobri prijatelji, in s kom drugim naj bi praznovali obletnico, kot pa s prijatelji? Pa še dobra mešanica različnih žanrov bo. Za vsakega nekaj.

DEJAN: Lahko na koncertu ob obletnici pričakujemo tudi kakšen dodatek za oči? Recimo vizualizacije ali kaj podobnega?
ULV: Hm… Mogoče, hehe.

DEJAN: Bomo v prihodnje morda uživali tudi v kakšnem videospotu? Teh ni ravno veliko?
ULV: Zaenkrat nimamo nič planirano, čeprav želja po tem obstaja. Problem je v tem, da sva oba zelo zasedena. Videospote sem drugače montiral sam, kar seveda vzame veliko časa, ob pomanjkanju tega pa svojo energijo raje usmerjam v glasbo.

DEJAN: Hvala ti za pogovor in se vidiva ta petek v Velenju!
ULV: Hvala enako. Se vidiva.

SORODNE VSEBINE:
19. 9. 2023SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz / Reportaže
18. 9. 2023SitiS, Snøgg, Jegulja, Kaoz / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 4. 2024
Nanowar of Steel
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
28. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
28. 4. 2024
Bongzilla, Kadabra, Bongorodica
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana