Na današnji dan
1998
King Diamond izdajo osmi album Voodoo
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

7. 8. 2023

Šakal

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: VELJKO

Šakal je srbski black metal band, ki je bil ustanovljen leta 2021. Ker so band ustanovili izkušeni člani srbske metal scene, ni trajalo dolgo, da je četverica izdala svoje prve pesmi. Nekaj singlom je sledil prvenec z naslovom Jav, prav, nav, nakar je na vrsto prišel prvi nastop v živo. V Sloveniji bomo kmalu imeli priložnost videti band v živo, saj se trenutno pripravlja na nastop na festivalu Brutal Janez Fest.
 

DEJAN: Šakal ste povsem novi na sceni, obstajate od leta 2021. Kako vas bi opisal?
VELJKO: Pravzaprav smo skupina starih prijateljev, ki smo se zbrali, da bi igrali glasbo, ki jo imamo radi. Sčasoma smo ugotovili, da se lahko iz tega razvije kaj več, kot samo nekaj vaj in videoposnetkov na YouTubu, zato smo se odločili, da posnamemo album. In to je bolj ali manj to. Ne nameravamo se kmalu ustaviti.
 
DEJAN: Glede na Metal Arhive ste svoja imena izpeljali iz posameznih črk imena skupine. Niste želeli razkriti svojih pravih imen?
VELJKO: Pred kratkim smo razkrili naša polna imena. Pravzaprav so to storili tisti, ki upravljajo Metal Arhive. In s tem tudi ni nič narobe. Želeli smo le, da je Šakal samostojna entiteta, band zase. Nismo želeli, da bi ga obravnavali kot stranski projekt bivših članov različnih drugih bandov, zato nismo želeli razkriti vsega takoj.
DEJAN: Ker je ime skupine sestavljeno iz petih črk, mi Metal Arhivi sporočajo, da je en član zapustil skupino? Drži?
VELJKO: Ja, to drži. Originalni pevec je zapustil band, vendar še vedno sodeluje kot pisec besedil. Šlo je torej za prijateljski razhod. Imamo tudi novega basista, pri čemer moram omeniti, da je prejšnji basist Buda naredil veliko za band, med drugim je veliko pomagal pri snemanju in izdelavi videospota za pesem Dok Gorim. Radi pohvalimo vsakogar, ki si to tudi zasluži. Nov basist je Karoly, znan lokalni metalec, ki je doslej igral v verjetno 20 metal bandih, vključno z nekaterimi kultnimi, kot so M.A.D: Goya, Terrörhammer, Bane itd. Je tudi možakar za imenom Khargash. Res se je hitro in zelo dobro vživel v band, a to ni nobeno presenečenje, saj sva že dolgo prijatelja. Sicer si pa ne želimo več sprememb v postavi. To je Šakal, kakršen naj bi od nekdaj bil.


DEJAN: Po drugi strani pa ne nosite mask. Ali na odru uporabljate corpse paint?
VELJKO: Tudi corpse paint ni za nas. Čutimo, da se lahko izražamo zgolj skozi glasbo. Vendar nas na odru tudi ne boste videli s kapami in trenirkami.
DEJAN: Povsem v slogu »Naj govori glasba«?
VELJKO: Točno tako. Če je glasba dovolj zgovorna, bo prišla do naslovnika.
 
DEJAN: Koliko koncertov imate za seboj?
VELJKO: Zaenkrat samo enega, v našem domačem mestu, v lokalnem metal klubu Dvorište. Bilo je totalno noro.
DEJAN: A v tem primeru govoriš le o nastopih Šakal v živo. Po drugi strani imate veliko odrskih izkušenj z drugimi bandi, kajne?
VELJKO: Osebno pred tem koncertom v Novem Sadu nisem stopil na oder od leta 2007. Pred tem pa sem igral samo v Wolf's Hunger. Toda ostali so bili aktivni v številnih različnih bandih in nekateri so to še vedno. Torej, ja, ni tako, kot da smo včeraj prvič prijeli instrumente v roke.
DEJAN: Ko sva ravno pri drugih bandih ... Kaj se je zgodilo z Wolf's Hunger? Je Šakal njegova zamenjava?
VELJKO: Poskušal bom biti čim bolj jasen in rekel, da Wolf's Hunger ne obstaja več in je nekaj, kar se ne bo ponovilo. Šakal je vse prej kot njegova zamenjava. Bistvo novega imena je bil povsem nov začetek z drugimi ljudmi.
 
DEJAN: Septembra prihajate v Maribor, kar bo vaš prvi nastop v Sloveniji. Ste se težko odločili za nastop na Brutal Janez Festu?
VELJKO: Sploh nam ni bilo težko, želeli smo igrati na Brutal Janez Festu, odkar so fantje prvič stopili v stik z nami. Ko smo videli, da so tam lani igrali bandi, kot je Melechesh, nam je to pošteno dvignilo motivacijo za nastop, saj smo njihovi veliki oboževalci. In poleg tega nam je res v čast zastopati srbski black metal poleg mogočnih The Stone. Komaj čakamo na koncert.
DEJAN: Tudi mi smo ponosni, da smo lani lahko sodelovali z Melechesh in da bomo letos z The Stone. Minilo je že več kot 13 let, odkar so igrali v Mariboru. Prepričan sem, da bo to skupaj z vašim nastopom prav poseben večer.
VELJKO: Ne bi se mogel bolj strinjati. The Stone sem gledal v živo že kot otrok in gledal sem jih pred kratkim. So odličen live band. Nekaj najboljših black metal nastopov, ki sem jih videl v živo, je bilo od The Stone. Tako da se res veselimo nastopa.
 
DEJAN: Tako kot vi je tudi festival zelo mlad, ustanovljen je bil leta 2021. Kaj pričakujete od Maribora?
VELJKO: Kot sem že povedal, res komaj čakamo, da igramo v Mariboru. Pričakujemo, da se bomo imeli fajn, in upamo, da se bodo imeli dobro tudi domači metalci.
 
DEJAN: Lani ste izdali prvenec Jav, prav, nav, ki ste ga pred tem napovedali s tremi singli. Ste od takrat posneli kaj novega ali bo prvenec vse, kar bo slišala mariborska publika?
VELJKO: Najprej hvala za resnično iskreno, podrobno in odlično recenzijo. Ta nam veliko pomeni. Imamo nekaj novih pesmi, vse pa so še v fazi »izdelave«. Upamo, da bomo v Mariboru predstavili vsaj eno novo pesem.
 
DEJAN: Album ste izdali na zgoščenki v omejeni nakladi. V ta namen ste se povezali s poljsko založbo Werewolf Prom. Kako je prišlo do tega sodelovanja?
VELJKO: Založbo smo iskali zelo kratek čas. Simon od Werewolf Prom. nam je odgovoril, da mu je všeč, kar sliši, in da želi to izdati. Pogajanja so bila izjemno enostavna. Simon je zelo kul fant in vse je naredil relativno hitro. Kar zadeva izdajo, smo 100 % zadovoljni s tem, kako so se stvari odvile.
 
DEJAN: Ste zaradi stroškov kdaj razmišljali samo o digitalni izdaji albuma?
VELJKO: Želeli smo imeti CD-je. Če ne bi našli založbe, ki bi jih natisnila, bi to naredili sami.


DEJAN: Boste imeli CD-je s seboj v Mariboru ali so že razprodani?
VELJKO: Nekaj jih še imamo, poleg tega bomo ves merch pripeljali zraven v Maribor.
 
DEJAN: Prihajate iz Novega Sada, ki je drugo največje mesto v Srbiji. Kakšna je tam scena? Obstaja veliko bandov? Sprašujem zato, ker je Maribor tudi drugo največje mesto v državi, vendar se je metalska scena v zadnjih letih malo ohladila. V Mariboru se trenutno trudimo, da bi v mesto vrnili kakršno koli obliko metala. Kako je s tem v Novem Sadu?
VELJKO: Mislim, da je scena živa. Ko smo imeli svoj debitantski nastop, je tisti večer prišlo vsaj 200 metalcev. Kar se pa tiče bandov, še posebej black metal bandov, bi lahko bilo bolje.
 
DEJAN: Kako zelo povezani ste z Beogradom? Se bandi dosti izmenjavate za nastope?
VELJKO: Blizu smo si z bandom Svartgren iz Beograda in načrtujemo, da bomo z njimi izvedli več nastopov. Tukaj pri nas ni ravno lahko priti do nastopov, zato smo prvi nastop naredili v lastni produkciji.
 
DEJAN: Ali metalci iz Beograda prihajajo na vaše koncerte in obratno?
VELJKO: To je nekaj, kar moramo še ugotoviti.
 
DEJAN: Vrniva se k vaši glasbi. Lahko po enem letu že govoriš o svoji najljubši skladbi z Jav, Prav, Nav?
VELJKO: Menimo, da je vsaka pesem zelo pomembna. Nekateri riffi so stari 20 let, nekateri pa so povsem sveži. Vse imamo radi. Morda nas še najbolj napali, ko v živo igramo skladbo Ja i Crnobog. Ta je drugačna.
DEJAN: In kaj je drugače?
VELJKO: Da mi tisti punkish občutek, ko ga igram. In to je edina pesem, ki nima tistega epskega elementa, po katerem smo že znani. Je mračna in energična. Zagotovo bi si želeli posneti več takšnih pesmi, a to je nekaj, kar ne moreš kar tako izsiliti. Crnobog se je zgodil spontano in tako tudi preostali del albuma.
 
DEJAN: Kako bi s svojimi besedami opisal vaš prvenec?
VELJKO: Četudi bom zdaj zvenel ceneno, gre za skrajno iskren izraz nas samih. Vsi štirje čutimo to glasbo na enak način.
 
DEJAN: Kakšne načrti imate za prihodnost?
VELJKO: Da bi še naprej delali popolnoma enako kot do zdaj. Nove stvari bodo v istem duhu kot Jav, Prav, Nav, le morda nekoliko bolj neposredne in agresivne. Še naprej si želimo ustvarjati glasbo, ki jo imamo radi, in jo širiti med ljudmi, ki jo imajo radi.
DEJAN: Imate točen datum, do kdaj želite, da bo nov album končan? Verjetno ne v tem letu?
VELJKO: Glede na to, da smo še vedno v procesu pisanja, mislim, da je v tem trenutku res težko določiti datum. Vse, kar vem, je, da si vsi resnično želimo iti spet v studio. Seveda bi bili veseli, če bi pesmi posneli do konca leta.

SORODNE VSEBINE:
7. 8. 2023Šakal (ENG) / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
21. 7. 2023
Espen Ixtlan (fotograf Satyricon)
KONCERTI & FESTIVALI
24. 2. 2024
Burial, Ensanguinate
Klub eMCe plac, Velenje
24. 2. 2024
Human Host Body, Omega Sun, Guattari, Paranoise, NOAIR
Center mladih Koper
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana