Na današnji dan
2013
Umre Jeff Hanneman, kitarist in ustanovni član zasedbe Slayer
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
28. 9. 2023

Electronic metal zasedba The Browning je 6. septemba podpisala z založbo FiXT, včeraj pa je svojo vrnitev na sceno in nov začetek najavila še z objavo novega komada Poison.

Avtorica: Tina Urek
23. 5. 2023

Exodus so včeraj odpovedali evropsko turnejo, ker se je njihov kitarist Gary Holt ne more udeležiti iz osebih razlogov. Njegov brat je bil udeležen v prometni nesreči v Rimu, kjer trenutno ureja vse potrebno za njegovo vrnitev domov v ZDA.

Kaj to pomeni za razprodan koncert v Kinu Šiška? Koncert bo, management pa zaenkrat še išče ustrezno zamenjavo. 

16. 11. 2022

Megalomani progresivnega metala Dream Theater za naslednje leto ponovno napovedujejo vrnitev na staro celino. Januarja in februarja se bo peterica v okviru turneje Top Of The World Tour 2023 mudila po Evropi, nam najbliže pa se bo ustavila 27. januarja v Bratislavi in 15. februarja v Stuttgartu. Če ste jih maja letos zamudili v Zagrebu, imate tako ponovno možnost uživati v družbi legend progresivnega metala.

21. 10. 2022

Japonska pop/metal atrakcija Babymetal objavlja nov single z naslovom Divine Attack - 神撃, za katerega je izdala tudi uradni vizualizer. Skladba predstavlja vrnitev zasedbe, ki je nedavno napovedala tudi izdajo konceptualnega albuma z naslovom The Other One, ki naj bi izšel 24. marca naslednje leto.

22. 9. 2022

Tuomas Holopainen, prepoznavni klaviaturist in glava pionirjev simfoničnega metala Nightwish, je v intervijuju za Backstage TV Davida Zbavitel razkril, da je 12 pesmi za naslednika albuma Human :II: Nature že pripravljenih. Dodal je še, da se Nightwish pripravljajo na vrnitev v studio v poletju 2023. Nightwish so trenutno na svetovni turneji, 4. decembra se bodo ustavili tudi na Dunaju.

27. 5. 2022

Radio Študent je pri ustanovitelju ŠOU-u dosegel uskladitev ustanovitvenega akta z zakonom o nevladnih organizacijah in si zagotovil delno financiranje iz proračuna. Pri Radiu Študent so objavili naslednjo izjavo:

»Včeraj se je po 62 dneh zaključila 11. redna seja študentskega zbora ŠOU. Poslanci in poslanke so potrdili predlagano spremembno akta o ustanovitvi, ki Radiu Študent omogoča, da ohrani status nevladne organizacije v javnem interesu in pridobiva nujna sredstva za svoje nadaljnje delovanje. Študentski in širši javnosti ter institucijam in posameznikom se zahvaljujemo za podporo. Zahvaljujemo se tudi poslankam in poslancem, ki so očitno prepoznali nujnost spremembe akta in s tem tudi pomen Radia Študent v slovenski medijski krajini.

Istega večera se je zgodila tudi 12. redna seja, na kateri je potekalo prvo branje finančnega načrta za leto 2022. Po trenutno predlagani postavki naj bi Radio Študent od svoje ustanoviteljice prejel 120.000 €, kar pomeni vrnitev na raven financiranja pred lanskoletnim rezom. Vseeno pa je treba spomniti, da je znesek 120.000 € pravzaprav rezultat desetletnega nižanja sredstev Radiu na račun vlaganja v druge zavode, zlasti Študentski kampus. Še leta 2019 je Radio namreč prejel 152.000 €, leta 2012, sredi finančne krize, pa kar 230.000 €. Zato pozdravljamo opustitev poskuskov uničenja, a obenem poslanke in poslance pozivamo k ponovnemu premisleku o višini postavke, sploh spričo prihajajoče inflacije in vsesplošne rasti stroškov, s katero je tudi direktor ŠOU, Andrej Klasinc, prav na včerajšnji seji utemeljeval dvig nekaterih drugih postavk v finančnem načrtu.

Tako se bomo v naslednjih tednih osredotočili na letošnji proračun ŠOU in postavko za RŠ v njem, seveda pa ne smemo pozabiti na dolgoročno preživetje in prosperiranje našega radia v supervolilnem letu – tudi študentskem! – in naprej. Na nove zmage!«

O zadevi je izčrpno poročal tudi portal MMC.

13. 4. 2022

Finski melanholiki Swallow The Sun predstavljajo najnovejši video za skladbo This House Has No Home, s katerim želijo proslaviti vrnitev na koncertne odre po vsem svetu. Komad najdete na njihovem zadnjem albumu Moonflowers, ki je izšel novembra lani, več o sami turneji zasedbe pa najdete tukaj.

19. 11. 2021

Legendarni češki grind dvojec !T.O.O.H.! je pravkar razkril vizualizer za instrumentalno skladbo Zrozen k božským cílům. Videoposnetek je dodatno opremljen s češkim besedilom, ki je bilo napisano posebej za tega, vendar nikoli uporabljeno. Videospot je nastal v spomin na izid 5. studijskega albuma Free Speech, ki je po 15 letih zaznamoval vrnitev bratov k studijskemu udejstvovanju in je izšel 17. novembra lani.

Poleg tega je dvojec skoraj končal snemanje 4 povsem novih skladb za prihajajoči EP. Te štiri skladbe bodo izšle ločeno kot EP v začetku leta 2022 pri Lavadome Productions. Zasedba pa še sporoča, da je tudi na voljo za nastope v živo.

26. 10. 2021

Brazilski death metal veterani Carnified se vračajo na sceno po 15 letih zatišja. Vrnitev je zaznamoval videospot za single Nocturna, pri katerem je svoj glas posodila Sarah Jezebel Deva (Cradle Of Filth, Therion).

Avtorica: Tina Urek
4. 8. 2021

Vokalist Stu Block je sporočil, da se za nedoločen čas vrača k njegovi pre-Iced Earth zasedbi Into Eternity. Block, ki je zapustil zasedbo leta 2011, nadomestila pa ga je Amanda Kiernan, je svojo vrnitev najavil dva dneva po odigranem koncertu na festivali Loud As Hell v Kanadi. Dodatna novica pa je tudi ta, da si bosta z Amando delila mesto vokalista oziroma bosta del Into Eternity sedaj oba.

Avtorica: Tina Urek
20. 5. 2021

Zaradi posledic epidemije, ki pri nas še vedno traja, je odpovedan letošnji domači festival Metaldays. Slovenska vlada še ni podala informacij, kakšna zbiranja oziroma dogodki bodo dovoljeni poleti, zato organizatorjem ni preostalo nič drugega, kot festival odpovedati. Kaj to pomeni? Glede na cepilne strategije in potek epidemije bo festival prihodnje leto potekal med 24. in 30. julijem. Kljub vsem znani gradnji tolminske obvoznice pa organizatorji zagotavljajo, da se bo dogodek odvil na Sotočju. Glede na to, da je bil festival iz leta 2020 prestavljen na 2021, je kot omenjeno tokrat festival povsem odpovedan. Iz tega in več drugih razlogov se seznam nastopajočih več ne more prenesti v prihodnje leto, a vsekakor je pričakovati vsaj približno identičen lineup z nekaterimi zamenjavami.

Glede samih vstopnic organizatorji ponujajo 3 možnosti. Pomembno je dejstvo, da vstopnice (ni pomembno, v kateri obliki) iz leta 2020 ali 2021 niso več veljavne. Vaša prva možnost je, da na tej povezavi zamenjate vašo vstopnico za povsem novo v elektronski obliki. Druga možnost je prodaja karte preko TicketSwap, tretja pa zaprositev za povrnitev kupnine vstopnice, kar lahko storite na isti povezavi kot zamenjavo. Tako menjava kot t. i. refund je mogoč do 1. septembra, po tem datumu vstopnice propadejo.

Uradna predprodaja kart za prihodnje leto se začne s 7. junijem, organizatorji pa pravijo, da bo prihodnje leto festival potekal po ustaljeni tradiciji: 12.000 obiskovalcev, 2 odra, ponudba hrane in pijače brez omejitev ter seveda standardno kampiranje na več območjih. Na tej povezavi lahko preverite ostale ponudnike prenočitev.

Festival pa prav tako še vedno sprejema finančne donacije, ki pa so lahko v obliki podarjene vstopnice, donacije preko kampanje "GoFundMe" ali z nakupom mercha.

Avtorica: Tina Urek
16. 4. 2021

Legendarni češki festival Brutal Assault, ki ga vsako leto obišče ogromno Slovencev, je tudi letos žal odpovedan. Nov datum izvedbe je tako 9. - 13. avgust 2022. V primeru, da imate karto, ki je bila namenjena lanski izvedbi festivala, vam le-ta velja za leto 2022. Imate pa na možnost še 2 drugi varijanti - izmenjavo vstopnice ali pa povrnitev denarja. Slednjo lahko zahtevate do 16. maja. So pa se organizatorji odločili za enako potezo kot lani, kar pomeni da bo na načrtovan datum letošnjega festivala (12. - 14. 8.) na sami lokaciji potekal manjši festival. Lansko leto je bil tako manjši festival Josefoff omejen na 1000 obiskovalcev, v dveh dneh pa je nastopilo 14 zasedb.

Avtorica: Tina Urek
15. 4. 2021

Heavy metal bogovi so trenutno samo še eni od mnogih bandov, ki so letos ponovno žrtve koronavirusnih ukrepov. Vrnitev veličastnih Judas Priest naj bi v Stožicah pričakali že lani, organizatorji pa so se v skladu z ukrepi za omejevanje širjenja virusa odločili za preložitev. Turneja 50 let heavy metala naj bi se tako pri nas ustavila 12. julija 2022, do takrat pa si lahko krajšate čas z opusom sedemnajstih studijskih albumov, posebnih izdaj in DVD-ji koncertnih posnetkov.

Avtorica: Mateja Felc
7. 12. 2020

Štajerski melodični death/black metal band Conventus Cerris predstavlja naslovnico in tracklisto prvenca Temna Voda. Na albumu, katerega prve viže bomo lahko slišali v začetku leta 2021, bo devet pesmi, in sicer:

Studenec želja
Temna voda
Stari hrast
Črnemu soncu naproti
Vrnitev sanj
Neskoncno hrepenenje
Mlinarjeva smrt
Otrok upanja
Razprta krila

15. 7. 2019

Do letošnjega festivala Metaldays nas loči le še teden dni - za tiste, ki se boste v Tolmin odpravili že dan ali dva prej, pa še toliko manj. Vstopnice so praktično že razprodane, še vedno pa jih morda uspete dobiti pri kateremu izmed domačih bandov. Organizatorji so v zadnjih nekaj dneh objavili kar nekaj novic - predstavili so dodatne aktivnosti na plaži, med katere letos dodajajo burlesque nastope, akustične koncerte The Vintage Caravan in Jamesa Rivere, pa tudi druga zanimiva dogajanja. Na lokaciji odra New Forces se boste letos lahko preizkusili tudi v metanju sekire!

Kar se tiče direktnih pravil na festivalu, tudi letos opozarjajo na posebne dolžnosti tistih, ki bodo s sabo pripeljali majhne otroke, domače živali pa so tudi letos raje pustite kar doma. Upoštevali so tudi željo mnogih obiskovalcev - do 15. 9. boste namreč lahko zaprosili za povrnitev denarja na vaši Metaldays plačilni kartici (za minimalni znesek 5 €) in se tako izognili čakanju v dolgi vrsti. N

Na uradni strani so objavili tudi zemljevid prizorišča in pa tudi prvo posebno najavo za Metaldays 2020! Na letošnjem festivalu boste namreč lahko, sedaj že tradicionalno, kupili karte za prihodnje leto - za ceno 125 €. Prav tako pa bodo v nedeljo, 21. julija objavili že prvih pet večjih bandov, ki bodo nastopili prihodnje leto. Vse to in še več si lahko preberete na uradni strani festivala.

Avtorica: Tina Urek
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Reportaža
26. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Galerija
26. 4. 2024
Northern Revival
KONCERTI & FESTIVALI
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb