NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Blues Funeral Recordings, 2023

Kako bi proslavili 30-letni jubilej? Acid King so za svojega izdali nov, četrti dolgometražni album Beyond Visions. Stoner/doom skupina iz San Francisca, znana po nizko uglašenih kitarah, visoki distorziji in okultnih atmosferah, je tudi tokrat ustvarila mali obskurni biserček s sabbathovskim priokusom.

Beyond Vision je na prvi posluh poseben, netipičen album za skupino, saj zveni kot nekakšna slogovna sprememba glasbe, osnovane predvsem na težkih riffih, v bolj atmosferičen in konceptualen izdelek. Pesmi se med sabo prelivajo in tvorijo psihedelično celoto, ki poslušalca pelje tako na sprehode po drugih planetih kot tudi v lastno notranjost. Basovsko hreščanje se porazgubi kot megla ob sapici, ko nastopi prvi riff v komadu One Light Second Away, ki je počasna, atmosferična in instrumentalna pesem. Ta služi skoraj kot uvod v album in naslednja Mind's Eye, ki s svojo visoko prisotnostjo fuzz distorzije objame poslušalca in služi kot podlaga eteričnemu glasu Lori Steinberg, ki zveni skoraj kot prisluh ali halucinacija in je uporabljen ornamentalno, skopo in le, ko je nujno potrebno. Beyond Vision je zanimivo sečišče težkega, a istočasno neverjetno poslušljivega metala s poudarjeno bluesovsko žilico. Izmenjevanje atmosferičnih, melodičnih in temačnih težkih delov je organsko do stopnje, da je zaznavanje časa spremenjeno, zvočnosti glasbe pa se zdijo kot izdelane po meri za tako glasbo. Morda gre tudi v tej predanosti in natančnosti iskati razlog za redkejšo diskografsko aktivnost, kar pa še vedno ne vpliva na status banda, ki je istočasno kulten in podzemen tudi v lastnih glasbenih sferah.

Kot v glasbi je tudi v besedilih skozi celoten album prisoten element odkrivanja neznanega, naj si bo to vesolje ali najtemačnejši pozabljeni koti človeške duše, ki se manifestirajo v liturgičnih vibracijah, včasih kot sanjske in včasih kot nočne more. Mešanica instrumentalnih pesmi in pesmi z vokalom oblikuje crescendo, ki se razvija čez celoten album, do vrhunca v naslovnem komadu. Ta se zaključi in prelije v melanholično Color Trails, napisano v podobnem stilu prve pesmi, in se zaključi s težkimi riffi.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
Recenzija
10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
29. 5. 2023
Toadeater, AYD
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
30. 5. 2023
Pantera
Barba Negra, Budimpešta, Madžarska
30. 5. 2023
Ne Obliviscaris, Persefone, The Omnific
Strom, München, Nemčija
31. 5. 2023
ODPOVEDANO! Pantera
Gasometer, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Celeste
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana