RECENZIJE

24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Blues Funeral Recordings, 2023

Kako bi proslavili 30-letni jubilej? Acid King so za svojega izdali nov, četrti dolgometražni album Beyond Visions. Stoner/doom skupina iz San Francisca, znana po nizko uglašenih kitarah, visoki distorziji in okultnih atmosferah, je tudi tokrat ustvarila mali obskurni biserček s sabbathovskim priokusom.

Beyond Vision je na prvi posluh poseben, netipičen album za skupino, saj zveni kot nekakšna slogovna sprememba glasbe, osnovane predvsem na težkih riffih, v bolj atmosferičen in konceptualen izdelek. Pesmi se med sabo prelivajo in tvorijo psihedelično celoto, ki poslušalca pelje tako na sprehode po drugih planetih kot tudi v lastno notranjost. Basovsko hreščanje se porazgubi kot megla ob sapici, ko nastopi prvi riff v komadu One Light Second Away, ki je počasna, atmosferična in instrumentalna pesem. Ta služi skoraj kot uvod v album in naslednja Mind's Eye, ki s svojo visoko prisotnostjo fuzz distorzije objame poslušalca in služi kot podlaga eteričnemu glasu Lori Steinberg, ki zveni skoraj kot prisluh ali halucinacija in je uporabljen ornamentalno, skopo in le, ko je nujno potrebno. Beyond Vision je zanimivo sečišče težkega, a istočasno neverjetno poslušljivega metala s poudarjeno bluesovsko žilico. Izmenjevanje atmosferičnih, melodičnih in temačnih težkih delov je organsko do stopnje, da je zaznavanje časa spremenjeno, zvočnosti glasbe pa se zdijo kot izdelane po meri za tako glasbo. Morda gre tudi v tej predanosti in natančnosti iskati razlog za redkejšo diskografsko aktivnost, kar pa še vedno ne vpliva na status banda, ki je istočasno kulten in podzemen tudi v lastnih glasbenih sferah.

Kot v glasbi je tudi v besedilih skozi celoten album prisoten element odkrivanja neznanega, naj si bo to vesolje ali najtemačnejši pozabljeni koti človeške duše, ki se manifestirajo v liturgičnih vibracijah, včasih kot sanjske in včasih kot nočne more. Mešanica instrumentalnih pesmi in pesmi z vokalom oblikuje crescendo, ki se razvija čez celoten album, do vrhunca v naslovnem komadu. Ta se zaključi in prelije v melanholično Color Trails, napisano v podobnem stilu prve pesmi, in se zaključi s težkimi riffi.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija