RECENZIJE

10. 1. 2022
Bleeding Fist - Live in Laibach MMIX
samozaložba, 2021

Zgodbo okoli primorske black metal zasedbe Bleeding Fist je v svojem intervjuju na kratko opisal njen vokalist Etienne Von Chelleri. Na tem mestu naj mi bo za namen kratke predstavitve banda dovoljeno, da si sposodim Etiennove besede in jih nekoliko preoblikujem. Zasedba Bleeding Fist že dolgo ni več aktivna, njen zadnji studijski izdelek Death's Old Stench je iz leta 2014, se pa zasedba po drugi strani vsake toliko časa odloči, da pokaže znake življenja, saj uradno še ni mrtva, temveč je samo na »stand by«. Sicer drži, da je bil premor do danes recenzirane izdaje, se pravi Live in Laibach MMIX, nekoliko daljši, kot smo tega od banda vajeni, po drugi strani pa zasedba prav z live ploščkom še dodatno izkazuje svojo moč. Četudi je ta moč stara že 12 let.

Primorci Bleeding Fist so torej med drugim tudi leta 2009 nastopili v Ljubljani, natančneje v klubu Chanel 0. Od tega nastopa je bil marca lani izdan posnetek štirih komadov, ki so predmet pričujočega pisanja. Skupek štirih komadov komajda presega 16 minut, zato je jasno, da pri tem ne gre za celoten bandov nastop, temveč samo en del. Najbolj očitni razlog, zakaj tale live plošček ne vsebuje celotnega nastopa, bi bil: band takrat ni snemal celega nastopa ali pa so posnetki ostalih komadov preslabi. Slednja okoliščina bi bila v duhu slabše kakovosti zvoka pričujočega izdelka sploh razumljiva, vendar mi je band potrdil, da ni bil sneman celoten nastop. Je pa band takrat posnel celostno dogajanje v dvorani, tako da je dodobra slišna publika, hkrati pa je moralo biti ozvočenje (namerno?) tako slabo, da se mestoma slišijo samo vokal, visoki toni lead kitare in bobni, medtem ko vse ostalo tvori hrupno ozadje. Ampak hej, tudi takšen je bil včasih black metal, nekateri celo še danes trdijo, da je takšen edini pravi. Če si torej med njimi, ne oklevaj, pograbi!

In da ne pozabim … Dolžan sem vam še informacijo o tem, kateri komadi so pristali na tem ploščku. Vsi štirje so vzeti z bandovega drugega albuma Bestial Kruzifix666ion, zato tudi predvidevam, da je bil nastop izveden po njegovi izdaji. Tako bi bilo vsaj najbolj logično. Od predstavljenih komadov pa me zaradi svojega strupene catchy lead kitare najbolj nagovori Black Magic Book, ki ravno z omenjenim razbije sicer prevladujoč agresiven black metal. Bleeding Fist pač nikoli niso bili počasni ali nežni, na kar nas ponovno spominjajo s to izdajo.

SORODNE VSEBINE:
20. 5. 2014Bleeding Fist / Novice
27. 11. 2009Bleeding Fist / Novice
27. 8. 2009Bleeding Fist / Novice
3. 2. 2009Bleeding Fist / Novice
18. 9. 2007Bleeding Fist - Funeral... (demo) / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor