NAGRADNE IGRE
Traja do: 12. 3. 2023
Traja do: 16. 3. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

17. 3. 2023
Downfall Of Gaia - Silhouettes of Disgust
Metal Blade Records, 2023

Nemška skupina Downfall Of Gaia je v obdobju petnajstih let veliko tvegala in posledično ustvarila edinstven stil na metal sceni. S svojim šestim studijskim albumom Silhouettes Of Disgust se delno vrača k svojim koreninam in na že poznan teritorij. Kitarist Dominik Goncalves dos Reis je poudaril, da to nikakor ne pomeni koraka nazaj. Gre za poskus združevanja korenin banda (predvsem DIY/crust punk) s smerjo, ki je bila bolj značilna za novejše albume. Rezultat tega poskusa, se pravi album Silhouettes Of Disgust, najbolje opišemo kot teksturirano, dinamično mešanico crust punka in postblack metala s številnimi atmosferskimi elementi, ki združuje vse, kar je skupino naredilo privlačno. K bandu se je vrnil od leta 2015 odsotni kitarist Peter Wolff, ki je ponovno začel sodelovati pri pisanju komadov.

Tokratni album ni opremljen z osem- do desetminutnimi epskimi skladbami, kot smo jih vajeni na sodobnejših izdajah. Zvok je bolj dinamičen in neposreden, veliko je uporabe »d-beat« bobnov, zlasti v skladbah Existence Of Awe in Unredeemable. Kar je novega, je na primer uporaba sintetizatorja, ki bistveno doprinese k ustvarjanju atmosfere posameznih komadov. Ravno tako so novost ženski vokali gostujoče vokalistke Lulu Black, ki z bobnarjem Michaelom Kadnarjem sodeluje pri industrial-gotskem projektu This Is Oblivion. Vsi ti vplivi so lepo zavzeti v pesmi Bodies as Driftwood, za katero je skupina izdala tudi videospot.

Naslov albuma izhaja iz skupne tematike pripovedi, ki jih ponazarja osem skladb. Te se namreč osredotočajo na zgodbe osmih različnih ljudi kot prebivalcev fiktivne metropole, vsak z lastnimi skrbmi in težavami, tipičnimi za sodobno družbo. To so na primer osamljenost, odvisnost, strah pred jutrišnjim dnem, pritisk družbe in dela na posameznika ter drugi vidiki, ki jih marsikdo od nas žal pozna v preveliki meri. Skladba The Whir Of Flies se na primer osredotoča na osebo, ki najde uteho in notranji mir v odvisnosti. Preko te beži pred resničnostjo in vsakdanjim življenjem, čeprav le za trenutek. Cena trenutka utehe je namreč neskončna spirala, ki vleče človeka navzdol v najbolj temačne plati človeškega obstoja. Skladba Eyes To Burning Skies je močna in ganljiva pesem, ki se ukvarja s tematiko duševnih bolezni. Pesem priznava, da je družbeni pritisk, da bi »razmišljali racionalno« včasih lahko škodljiv in da obstaja pogosto oster kontrast med notranjim in zunanjim življenjem posameznika.

Album Silhouettes Of Disgust je odlično delo, ki prikazuje mojstrsko znanje in izkušnje skupine, hkrati pa prinaša novo svežino in eksperimentalne elemente v njeno glasbo. Na ploščku se mešajo elementi crust punka in postblack metala v zelo atmosfersko obliko glasbe, kar uporaba sintetizatorja in občasnih ženskih vokalov le še popestri. Silhouettes Of Disgust je še en dokaz, da je skupina Downfall of Gaia izjemno močna in edinstvena sila v sodobni metal glasbi. S takimi izdajami, čeprav s temačnimi tematikami, se bandu obeta nič drugega kot svetla prihodnost.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija