RECENZIJE

21. 12. 2006
Iced Earth - Alive In Athens DVD
Century Media, 2006
Leta 1999 izdani koncertni album Alive In Athens ne sodi le v top listo najboljših live albumov vseh časov, z njim so si Iced Earth tudi dokončno učvrstili položaj med elito največjih metal zasedb na svetu. Album je bil posnet na dveh koncertih v Atenah, januarja 1999, kjer so pred fanatično, temperamentno publiko (ne le besedila, glasno so bile spremljane kitarske melodije) predstavili fantastičen opus več kot tridesetih skladb.
Večne želje vseh Iced Earth fanov so bile videti to izdajo v video verziji. Koncert je namreč bil posnet, na glasbeni TV postaji Viva so v oddaji Metalla, ki jo je takrat vodil sam Jon Schaffer, predvajali nekaj skladb. A koncert je bil posnet le za potrebe te oddaje, prvotni namen ni bil izdati Alive In Athens tudi kot DVD. Pri njegovem ogledu je to sedaj tudi očitno. Koncerta sta bila posneta z le tremi kamerami in kakovost posnetkov ni primerljiva s posnetki drugih koncertnih DVD izdaj. Barvna slika je pogosto na nivoju malo boljših domačih videov, ne ostra, spreminjajoča, kamera večinoma prikazuje »običajno« dogajanje na odru, manjka osredotočenost na atraktivne posnetke, ni pravih poudarkov. Če bi se že takrat odločili izdati tudi live DVD, bi ti posnetki izpadli precej drugače. Jon Schaffer razumljivo ni izkazal navdušenja ob tej izdaji. Alive In Athens DVD seveda nikoli ne bo dosegel statusa njegovega audio predhodnika in ne bo našel prostora med največjimi live DVDji. Vseeno bi bil čisti nesmisel označiti to izdajo kot nepotrebno. Kljub slabšim posnetkom je tudi tu očitno, da so bili Iced Earth tista dva večera v Atenah fenomenalni, o tako superiornem koncertu lahko samo sanjamo. Obenem pa je to tudi edina priložnost videti na sliki nenadkriljivega, nepozabnega vokalnega dragulja Matthewa Barlowa, ki je prezgodaj končal svojo pevsko kariero. Omeniti je še potrebno, da v primerjavi s CDjem tu žal manjkako Slave To The Dark, A Question Of Heaven in Iced Earth, vrstni red skladb pa je precej spremenjen.
Alive In Athens DVD ni perfekcija, h kateri Iced Earth stremijo in jo od njih v živo vedno dobimo, predstavlja pa lepo zadoščenje za tisto, na kar se je čakalo sedem let.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
24. 3. 2004Iced Earth - The Glorious Burden / Recenzije
22. 1. 2002Iced Earth - Dark Genesis / Recenzije
28. 6. 2001Iced Earth - Horror Show / Recenzije
13. 3. 2001Iced Earth - The Melancholy EP / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj