RECENZIJE

9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Agonia Records, 2024

Inquisition v deveto. Tokrat z drugim najdaljšim naslovom, a nikakor ne tudi z drugim najdaljšim albumom. Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence prinaša sicer en komad več kot njegov neposredni predhodnik Black Mass for a Mass Grave iz leta 2020, a neposredna primerjava tudi pokaže, da je skoraj 20 minut krajši.

13 komadov se odvrti v slabih 45 minutah, kar priča o nasičenem in relativno hitrem black metalu. Na aktualnem ploščku iz kolumbijsko-ameriške hiše Inquisition ni dosti prostora za počasne komade, čeprav se tudi taki najdejo. Takšen je na primer Light of My Dark Essence, ki je s slabimi petimi minutami tudi najdaljši komad albuma, v povprečju pa so komadi hitri, kakor recimo uvodni komad Witchcraft Within a Gothic Tomb ali Crown of Light and Constellations neposredno za njim. Oba sta z vidika hitrosti reprezentativna za cel album, kakor tudi z vidika nasičenosti. Iz te osrednje nasičenosti, zgrajene na močno distorziranih kitarskih zvokih, se kot nedolžna solza iz ozadja v ospredje prikrade čista kitarska linija, ki zna panično iskanje zatočišča med nevihtnim grmenjem spremeniti v prijeten sprehod po naravi. Ti momenti so bili in so še vedno prepoznavni znak tega black metal dvojca, kar se med drugim najde tudi v komadu Secrets from the Wizard Forest of Forbidden Knowledge, medtem ko vrhunec opisane atmosfere predstavlja naslovni komad na koncu albuma. Ta je v zadnjih dveh minutah kronan z odlično izvedbo clean kitare in dvoglasnega petja.

Po orgelsko navdahnjenem Lord of Absolute Darkness and Infinite Light, še enega instrumentala poleg intermezza Pathway of Light Is a Pathway to Fire na sredini albuma, se album zaključi umirjeno in sproščeno, za seboj pa pusti samo spomin na nevihto.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija