Na današnji dan
1976
Iron Maiden odigrajo svoj prvi koncert v zasedbi Terry Rance, Ron Matthews, Paul Day, Dave Sullivan in Steve Harris
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

6. 11. 2002

Messiah’s Kiss

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ECKHARD
Enega opaznejših prvencev so letos izdali nemški heavy metalci Messiah’s Kiss. Še pred izidom so imeli fantje, ki so prej že dolga leta izkušnje nabirali v bandu Repression, čast otvoriti letošnji Wacken Open Air festival. Priložnost so dobro izkoristili, sedaj pa se kot predskupina Doro odpravljajo tudi na prvo koncertno turnejo. Če boste imeli priložnost iti na Reko ali Dunaj, vam ne bo žal.


MATJAŽ:
Pred leti ste nastopali pod imenom Repression. Zakaj ste končali s tem in začeli z Messiah’s Kiss?

ECKHARD:
Repression smo ustanovili v začetku osemdesetih let, posneli smo nekaj albumov, katere smo izdali v samozaložbi in takoj ko se nam je na vokalu priključil Mike Tirelli, smo se odločili, da damo vsemu skupaj čisto novo podobo in da gremo v neko novo smer. Nadeli smo si novo ime, tako da je v našem bandu res zapihal svež veter.

MATJAŽ:
Ko je Mike prišel k vam, ste bili torej še vedno Repression ali že Messiah’s Kiss?

ECKHARD:
Ne, takrat smo bili še vedno Repression. Ko smo se odločili za snemanje pesmi, ki jih sedaj najdeš na No Prayer For The Dying, vse so nastale že takrat, smo imeli v mislih, da bi bil Mike pravi pevec zanje in tako sem prišel v kontakt z njim. Nato pa smo se odločili, da spremenimo vse in začnemo na novo.

MATJAŽ:
Kakšno glasbo pa ste igrali takrat?

ECKHARD:
Nič drugačno kot sedaj.

MATJAŽ:
Imate sedaj kaj problemov s tem, ker je Mike Američan, vi pa prihajate iz Nemčije?

ECKHARD:
Ne, sploh ne. V času snemanje smo postali pravi prijatelji. Smo enake starosti, imamo iste korenine, smo podobnega mišljenja, govorimo o istih stvareh, tako da ni nobenih problemov.

MATJAŽ:
Se je mogoče preselil v Nemčijo?

ECKHARD:
Ne, še vedno živi v ZDA, vendar smo vseskozi v kontaktu. Danes zaradi interneta in podobnih stvari to ni več noben poseben problem. Tudi telefoniramo si dva do trikrat tedensko.

MATJAŽ:
Zakaj ste se odločili za tako ime, pomeni Messiah’s Kiss mogoče kaj posebnega?

ECKHARD:
To je zelo pozitivno ime. Pomen pa si lahko razlagaš, kot da nekdo iz tebe vzame ven bolečino. Mislili smo, da je dobra ideja, nadeti si ime, ki je pozitivno, močno. Nočemo se iti več tistih mračnih stvari. Grobost in surovost nista več v našem stilu. V prvi vrsti bi radi zabavali ljudi in vse stvari naredili kar se da pozitivno.

MATJAŽ:
Kot si dejal na začetku, ste imeli z Repression nekaj samoizdaj, z Messiah’s Kiss pa ste pristali pri založbi Steamhammer. Kako vam je kar naenkrat uspelo dobiti tako veliko založbo?

ECKHARD:
Mike je bil s svojimi Holy Mother še vedno pri SPV in Steamhammer. Med snemanjem plošče, v fazi predprodukcije je obiskal predstavnike založbe in jim predstavil naš material. Pred tem sem ga prosil za uslugo, naj tam zaprosi za nekakšno potrdilo, da bi mi potem lahko pesmi dali na internet. Takoj je bil za, šel k SPV, vzel s seboj CD in jim ga ponudil. Čez nekaj dni me je poklical predstavnik založbe in me vprašal, če sem še kateri drugi založbi predstavljal naš material. Rekel sem mu, da ne, da se še nisem ukvarjal s temi stvarmi. Nato pa me je prosil za uslugo, naj še malo počakam, da me bo še poklical nazaj; in čez dva tedna me je. Dogovorila sva se za sestanek in se tam vse zmenila. Tako smo pristali pri Steamhammer.

MATJAŽ:
Vaše pesmi so jim bile torej zelo všeč?

ECKHARD:
Točno.

MATJAŽ:
Meni je zelo všeč tudi naslovnica. Kot bi šlo za spolni akt med križanim moškim črne polti in ženskim angelom oziroma demonom.

ECKHARD:
Ja, zgleda kot spolni akt, a v njem je tudi nekaj romantike. Naslovnico je narisal španski artist Luis Rojo, ki je v preteklosti naredil že veliko podobnih stvar. Ko smo zagledali njegovo ilustracijo smo takoj vedeli, da se totalno prilagaja imenu Messiah’s Kiss kot tudi albumu Prayer For The Dying. Slika res dobro ponazarja vse to.

MATJAŽ:
Kako?

ECKHARD:
Ja, zgleda malo fantazijsko, videti je moč, kako dekle jemlje bolečino iz telesa moža na križu.

MATJAŽ:
Naslovnica je malo fantazijska, a glasba je čisto nekaj drugega kot fantasy metal; to je klasični heavy metal.

ECKHARD:
Pri nas lahko slišiš vsakega po malo. Mislim, da ne moreš reči, da igramo v tipično nemškem ali angleškem stilu. V glasbi se čutijo vplivi s celotnega sveta, Nemčije, Anglije, Francije, ni važno kje.

MATJAŽ:
Kakšne so kaj reakcije na album?

ECKHARD:
Najprej moram reči, da zelo dobre. Vsem je všeč, vsi so mnenja, da je to ponovno pravi metal, heavy metal, tradicionalna stvar. A vsi so tudi mnenja, da smo to naredili s pravim občutkom, kajti po drugi strani zveni tudi precej moderno, torej klasični heavy metal, narejen na moderen način.

MATJAŽ:
CD ste promovirali v Wacknu. Kako je bilo tam?

ECKHARD:
Absolutno fantastično. To je bil naš prvi skupni nastop in igrati na festivalu kot je Wacken, na velikem odru, pred toliko ljudmi, je res nekaj izjemnega. Za nas je bilo tudi zelo presenetljiv odziv, kajti publika je v nekaterih delih pesmi pela z nami, čeprav album še ni izšel. Imamo nekaj takih delov, kot recimo v Blood, Sweat And Tears. Vsi prisotni so zelo “padli” v naš nastop in mi smo bili s tem več kot zadovoljni.

MATJAŽ:
Je bilo pred nastopom čutiti kaj nervoze?

ECKHARD:
Ja, ampak malo, ne preveč. V obdobju z Repression smo veliko igrali po klubih, tako da nam nastopanje ni tuje.

MATJAŽ:
Ker so bili ljudje zelo zagreti, je bilo za vas veliko lažje?

ECKHARD:
Točno. Veliko lažje je igrati pred metalheadi kot pred nekakšnimi “posebneži” v majhnem kraju, kjer ljudje želijo poslušati le stare, tradicionalne stvari, kot recimo priredbe Deep Purple ali Rolling Stones. Ja, veliko lažje je igrati pred wackensko publiko.

MATJAŽ:
Ste zatem imeli ša kaj koncertov, ali je bil ta edini?

ECKHARD:
Ne, ta je bil edini. Trenutno se dogovarjamo za turnejo. Po vsej verjetnosti bomo šli na turnejo skupaj z Doro (sedaj je že potrjeno, op. av.). A to bo le, da “poženemo” stvari, da vse pozdravimo: “Živjo, mi smo Messiah’s Kiss, pazite se nas v prihodnosti, kajti danes nas ne vidite zadnjič.” To je naša naloga za to turnejo.

MATJAŽ:
Za prihodnost imate torej še velike načrte?

ECKHARD:
Tako je. S tem mislimo iti tako daleč, kot bo najbolj možno. Vsi zelo verjamemo v to. Sedaj pa je tudi pravi čas, da se s takšno vrsto glasbe ponovno poizkuša kaj doseči.

MATJAŽ:
Kako si pa med seboj razporedite posamezne dolžnosti, Georg piše pesmi, ti si zadolžen za intervjuje?

ECKHARD:
Vsak je zadolžen za nekaj. Večino dela pa opraviva midva z Georgom. Kot si že rekel, on je odgovoren za večino pesmi, a sam sem bil tudi zraven pri nekaterih. Ponavadi sem naredil nekaj melodij, kot recimo pri Final Warning in še kje. Drugače jaz bolj skrbim za poslovne stvari.

MATJAŽ:
O, za bobnarje je pa kar nenavadno, da se ukvarjajo s tem, he, he.

ECKHARD:
He, he, ja, ponavadi so bobnarji blond in neumni, a jaz sem le blond he, he. No, tako delo ni zame nič nenavadnega, kajti drugače delam v pisarni in mi te stvari niso tuje.

MATJAŽ:
Nikjer pa še nisem zasledil vaše spletne strani?

ECKHARD:
O, imamo jo, pred kratkim smo jo odprli, www.messiahskiss.com je naslov naše strani na internetu.

MATJAŽ:
Danes brez tega enostavno ne gre.

ECKHARD:
Ja, moraš jo imeti in mislim, da je to za fane nekaj posebnega zaradi vseh informacij, ki jih ponuja. Na njej lahko objaviš karkoli hočeš in ni ti potrebno čakati na printane revije. Ja, mislim, da je to kar koristna zadeva.

MATJAŽ:
Imate na strani mogoče objavljenih tudi kaj izsekov svojih pesmi?

ECKHARD:
Ja, imamo. Na strani so trije izseki, celotne pesmi pa lahko dobite na strani SPV in EMP, kjer imajo nekaj naših pesmi, ne vseh.

MATJAŽ:
Kaj pa misliš o zastonj downloadanju glasbe z interneta? Misliš, da je to dober način priti do glasbe?

ECKHARD:
Ne, ljudje naj bi glasbo dobili v trgovinah. Mislim sicer, da bi ljudje lahko dobili priložnost slišati nekaj novega materiala na internetu vnaprej in na ta način imeli priložnost dobiti vtis o tem, kakšna naj bi plošča bila. Danes CDji niso ravno poceni in tako bi se lahko lažje odločili, če bodo kupili posamezen CD oziroma, če niso zadovoljni z njim. Mislim, da je pošteno, če preko interneta lahko le okusiš, kakšna naj bi plošča bila in nič več.

MATJAŽ:
Sam z interneta še nikoli nisi downloadal pesmi?

ECKHARD:
Ne, še nikoli. Oh, pardon, enkrat pa sem. A to je bila pesem s plošče, ki sem jo že imel. Iskal sem še kakšno drugo verzijo te pesmi in poskušal sem najti besedilo, kajti zanjo smo želeli narediti priredbo. Le takrat sem uporabljal internet za kopiranje glasbe. Drugače prisegam na originale.

MATJAŽ:
Pred nastopom v Wacknu sem misli, da boste odigrali kakšno priredbo, kajti tam vas še nihče ni poznal.

ECKHARD:
Ja, nismo je igrali. To je bila za nas dobra priložnost predstaviti band, ki je sposoben sam pisati svoje pesmi. Po drugi strani pa ni dvoma, da publika zaradi zabave lahko sliši priredbe. Na prihajajoči turneji se lahko zgodi, da bomo igrali kakšno. Ne vem še sicer za katero se bomo odločili, a zagotovo bo to pesem, ki bi jo metalska publika rada slišala.

MATJAŽ:
Klasična heavy metal pesem torej?

ECKHARD:
Ja, tako je.

MATJAŽ:
Se ne bi nikoli odločili za priredbo pop pesmi ali kaj podobnega?

ECKHARD:
Ne, ne. Na radiu lahko slišiš razne moderne pop pesmi, ki jih nato razni metal bandi predelajo, na svoj, drugačen način, z drugačnimi aranžmaji. Včasih imajo kar zanimive ideje, vendar to ni v našem stilu. Mi bomo priredili le tradicionalne metal pesmi; da izkažemo nekaj spoštovanja.

MATJAŽ:
OK, hvala lepa za intervju. Upam, da se vidimo na turneji z Doro.

ECKHARD:
Ja, tudi jaz, da bomo lahko skupaj spili kako pivo.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb