Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

13. 8. 2021

Snovalci slovenske metal scene: Breka Fest

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: LOVRO

Ime intervjuvanca: Lovro Pesjak
Ime organizacije/društva: Društvo alternativne mladine Bistrica (D.A.M.B.)
Lokacija delovanja: Pomurje
Glasbena zvrst/žanr: metal
Kontaktna e-pošta: drustvo.damb@gmail.com
Spletna stran: http://www.damb.si/
Facebook: https://www.facebook.com/damb.bistrica
 

DEJAN: Kdaj je bila prva izvedba Breka Festa?

LOVRO: Prva izvedba je bila daljnega leta 2008. Vse skupaj se je začelo kot enodnevni koncert s šestimi bandi, odrom, na katerega komaj spraviš bobnarja, in pa lightshowom s tremi žarnicami, hehe. Kasneje sta se glavnemu eventu pridružili še zimska in pa over-Mura edicija festivala.
 
DEJAN: In od kdaj si ti del ekipe? Od vsega začetka?

LOVRO: Aktivno sodelujem pri organizaciji od druge Breke, se pravi od leta 2009. Se pa vsi poznamo že od prej. Da sem se vključil v ekipo D.A.M.B., pa se lahko zahvalim bratu, ker je pač metalec in je poleg že od prvega dneva. Torej nikoli ni bilo vprašanje, če, ampak kdaj bom postal »made man« društva, hehe.
 
DEJAN: Si pred tem že kje drugje pomagal pri organizaciji koncertov?

LOVRO: Uf, to pa ne, sem bil še premlad. Mislim, da me noben ne bi jemal resno pri rosnih 14 letih.

DEJAN: Razumljivo.
 
DEJAN: Kako se je sploh rodila ideja o festivalu?

LOVRO: Za Breko se lahko zahvalimo Mirču, Prši in Mihčeju; to so ustanovni očetje oziroma veliki trije, ki so se odločili, da organizirajo koncert in s tem poživijo alternativno sceno v Pomurju, ki je bila skorajda mrtva.
 
DEJAN: Od kod pa festivalu ime?

LOVRO: Dogovor je bil, da naj bo ime čim bolj originalno in pa seveda v prekmurskem narečju. Festival bi se skoraj imenoval Trüga fest ali pa Cintor fest (trüga je krsta, cintor je pokopališče), na koncu pa je nekdo omenil breko, kar v narečju pomeni otroško dretje oziroma hrup, in festival je bil rojen.

DEJAN: Še dobro, da sem vprašal, kajti moje asociacije so izgledale povsem drugače.
 
DEJAN: Breka Fest se tradicionalno dogaja na zadnji avgustovski konec tedna. Kako ste prišli do tega termina?

LOVRO: Zadnji vikend v avgustu zato, ker nismo hoteli skakati v zelje drugim organizatorjem. In ker je ta datum bil edini »fraj«, so se fantje odločili, da bo tako ostalo tudi v prihodnje. Zdaj pa smo tu, zadnja možnost, da si daš duška pred začetkom šole in koncem dopustov.

DEJAN: To je seveda pohvalno, da tako razmišljate, saj je datumsko prekrivanje koncertov pri nas kar težavno. Ampak zaradi specifike bandov, ki jih vabite, dejansko meniš, da bi bila to velika težave, če bi kdaj prišlo do prekrivanja?

LOVRO: Kar se tiče obiskovalcev, težava po moje ne bi bila tako velika. Ampak ker aktivno sodelujemo oziroma pomagamo na večini festivalov v regiji, kot npr. reditelji, pri strežbi itd., bi mi imeli kadrovske težave.


 
DEJAN: Kako se financirate?

LOVRO: Prvo Breko so financirali »veliki trije« kar iz svojih žepov, zdaj pa večino sredstev dobimo od občine, sponzorjev in kar pač zaslužimo na naših eventih, to potem vlagamo naprej.

DEJAN: Ko ravno omenjaš občino … Od naših intervjuvancev sem že večkrat slišal, da v tej zvezi delujejo samostojno oziroma neodvisno. Se občina sicer kakor koli vtika v vaše delovanje?

LOVRO: Ne, saj tudi mi delujemo neodvisno od občine. Občina vsako leto ustvari sklad, ki je namenjen organizatorjem kulturnih in športnih dogodkov, in ker poleg Breke organiziramo še vrsto drugih športnih in kulturnih dogodkov, se glede na sistem točkovanja, pri čemer je vsak dogodek vreden nekaj točk, društvom dodeli sorazmeren delež sredstev iz sklada.

DEJAN: Pa bi močno pogrešali njihovo donacijo, če je ne bi bilo? Bi bil festival s tem ogrožen?

LOVRO: Vsak cent pride prav, ampak dvomim, da bi vplivalo na sam festival.
 
DEJAN: Kdo je odgovoren za izbor nastopajočih bandov?

LOVRO: Za bande je odgovoren naš človek Tivek, ki je prava enciklopedija metala. Veliko bandov nam piše tudi samih, potem sestavimo lineup, na koncu pa ga z demokratičnim glasovanjem potrdimo.
 
DEJAN: Nekaj oseb si že omenil. Lahko opišeš še preostali del ekipe, s katero sodeluješ pri organizaciji festivala?

LOVRO: Smo zelo dobri prijatelji tudi izven društvenih okvirjev, vsak po svoje legenda, mojstri improvizacije, ljudje, na katere se vedno lahko zaneseš. Na kratko, prave »ljudine«. Smo kot ena velika družina.
 
DEJAN: Breka Fest v prvi vrsti ni samo metal festival, temveč so žanrski okvirji zastavljeni precej širše. Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko nastopijo na odru Breka Festa?

LOVRO: Tako je, na naših odrih smo imeli že vse, in sicer od grinda do punka. Pogoji za nastop na Brekinem odru so, da bandi igrajo avtorsko glasbo in da niso preveč »soft«.

DEJAN: Je pa vseeno tako, da ste na Breki bolj osredotočeni na hardcore. Ali se mi samo zdi?

LOVRO: Vedno se potrudimo, da je lineup čim bolj raznolik. Če se le da, ponudimo vsak dan čim več različnih zvrsti, da pride vsak obiskovalec na svoj račun.
 
DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne maraš?

LOVRO: Definitivno pospravljanje smeti po festivalu, hehe.
 
DEJAN: Kaj te pa pri tem delu najbolj veseli?

LOVRO: V prvi vrsti druženje, tisti teden pred Breko in po Breki sta dva izmed lepših v letu, če odmislimo smeti, hehe. Je pa legendarno, ko se na d-day sprehodiš po prizorišču in kampu, pa vidiš koliko ljudem si polepšal vikend, pozabiš na vso sranje, ki si ga doživel, da si danes pač tu, kjer si.


 
DEJAN: Ali si pri bandih, s katerimi ste v preteklosti sodelovali, kar koli pogrešal?

LOVRO: Z veliko bandi, s katerimi smo sodelovali, smo postali zelo dobri kolegi. Veliko se jih vrača na Breko tudi kot obiskovalci, pogrešam mogoče kak dan ali dva, da bi malo »zahengali« brez vseh obveznosti, ki jih pač imaš kot organizator na festivalu. Se pravi, da bi se dobili na piru za šankom, ne pa v backstageu.
 
DEJAN: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo?

LOVRO: Vedno znova me preseneti, da smo deležni tako velike podpore z vseh strani, kar ti da motivacijo za naprej. Konec koncev delamo Breko za ljudi!
 
DEJAN: Je imel kateri band kdaj kakšno zahtevo, ki je nisi oziroma niste želeli izpolniti?

LOVRO: Zaenkrat še ne. Najekstremnejša zahteva do zdaj je bila svinjska glava. In morda še to, da smo uro in pol sceno na odru spreminjali v gozd, za kar smo potrebovali več vreč listja in vsega drugega, kar je še bilo raztresenega po opremi. Tonski mojster ni bil ravno preveč vesel, hehe.
 
DEJAN: Kaj bi priporočal mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

LOVRO: Vsem frišnim bandom priporočam, da pridno vadijo, najdejo svoj stil in ne obupajo. Tudi če gre vse narobe, naj ne pozabijo, da se na napakah učimo, vse se da, samo vztrajati je treba. Pravijo, da kar te ne ubije, te naredi močnejšega.
 
DEJAN: Obstaja kakšen band, s katerim bi želel sodelovati oziroma bi ga želel predstaviti prekmurski ali slovenski publiki? Zakaj?

LOVRO: Sam bi želel videti Deafness By Noise na open air odru. Smo jih že delali v dvorani na Winter Breki in je bil meni osebno eden boljših koncertov, kar smo jih organizirali. Fantje so razturili! Definitivno prava poslastica za vse ljubitelje hardcore scene.
 
DEJAN: In še zadnje, morda ključno vprašanje. Breka Fest letos bo, vendar v kakšni obliki? Kakor koli okrnjeno?

LOVRO: Ja, Breka letos bo, in sicer že 13. edicija! Na žalost samo en dan in pa samo domači bandi. Ukrepi se ves čas spreminjajo, in ker ne vemo, kako bo čez teden dni, smo se odločili, da letos speljemo vsaj en dan, da ne boste pozabili na nas. Back to the roots, en dan, mali oder, ampak zdaj s pravim lightshowom, hehe.

DEJAN: Že lahko izdaš nekaj bandov?

LOVRO: Lahko izdam vse, hehe. Oder bojo tresli Odpisani, Inmate, Trifail, Unicum, Terminal Disease in pa Showdare.

DEJAN: Upam, da vseeno uspe in da bo obisk zadovoljiv.

LOVRO: Hvala! Tudi jaz upam, da nam bo uspelo speljati glede na vse, kar se dogaja zadnje leto. Torej, se vidimo v soboto, 28. avgusta, v Kantini v Srednji Bistrici.

SORODNE VSEBINE:
31. 8. 2022Breka Fest XIII, 1. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi