VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
13. 5. 2024

Francoski progresivni doomerji Dislimn so razkrili prve podrobnosti prihajajočega EP-ja z naslovom Esmee, ki bo izšel 7. junija pri Octopus Rising. Naslovnico lahko preverite na sliki, tracklista pa je taka:

Anxiety
Esmee's Story
Gullfoss
In My Mind
Release Me

6. 5. 2024

Znan je razpored nastopajočih po dnevih za letošnjo edicijo avstrijskega Area 53 Festivala. Ta zgleda tako:

četrtek, 11. julij:
AMORPHIS, Katatonia, Orden Ogan, Infected Rain, Grailknights, Mission In Black, Vertilizar, Psych, Shimmer.

petek, 12. julij:
AVANTASIA, KK's Priest, Decapitated, Angelus Apatrida, Nachtblut, Robse, Skull Crusher, Sonic Riot, Dystersol.

sobota, 13. julij:
BEHEMOTH, Alestorm, 1349, Blaze Bayley (30 let Iron Maiden), Nakkeknaeker, Vinegar Hill, Silenzer, Watch Them Fail, Dearish, Frühschoppen (z Jazz Gitti).

10. 4. 2024

Španski death/doom metalci Totengott so razkrili naslovnico in seznam pesmi prihajajočega albuma Beyond the Veil. Naslovnico najdete na sliki, tracklista pa je takšna:

Inner Flame
Sons of the Serpent
Marrow of the Soul
The Architect
Beyond the Veil Part I: Mirrors of Doom
Beyond the Veil Part II: Necromancer
The Golden Crest (The Ritual, The Curse, The Path, The Light)

28. 3. 2024

Končno so domači heavy metalci SkyEye razkrili nekaj podrobnosti prihajajočega albuma. Po nastopu v prenovljeni zasedbi je band obelodanil, da bo tretji celovečerec z naslovom New Horizons luč sveta ugledal 17. julija, izšel pa bo pri založbi Reaper Entertainment. Za naslovnico je poskrbel Aleksander Živanov, na albumu pa boste našli te komade:

The Descenders
Fight!
Far Beyond
Railroad of Dreams
Saraswati
New Horizons
The Voice from the Silver Mountain
Forgotten Nation
Nightfall
The Emerald River
1917

 

19. 3. 2024

Nemški black metalci The Spirit sporočajo, da so nedavno zaključili snemanje bobnov za četrti celovečerec. O datumu izida albuma in dodatnih podrobnostih bomo izvedeli več v naslednjih tednih.

1. 3. 2024

Ukrajinski horror black metalci They Came From Visions so pri Eisenwald izdali svoj drugi dolgometražec The Twilight Robes, iz katerega pa tudi predstavljajo svoj prvi videospot za skladbo The Blissful Defeat.

28. 2. 2024

Simfonični metalci Ana iz Avstralije predstavljajo nov video za komad Ouroboros, ki ga boste našli na prihajajočem albumu The Art of Letting Go. Ta izide 29. marca pri Eclipse Records.

27. 2. 2024

Finski čelisti Apocalyptica se vračajo h koreninam, in to na čisti začetek v leto 1996 k izdaji debitanskega celovečerca Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos. 7. junija bo namreč izšel njegov naslednik – Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. Gre za prelomno izdajo, in to iz dveh razlogov. Omenjeni plošček je nastajal praktično 20 let, pri prvem singlu The Four Horsemen pa je sodeloval Robert Trujillo (Metallica). Po malo manj kot 20 letih pa je zasedbo zapustil bobnar Mikko Sirén, ki je svoj zadnji pečat pustil na omenjenem prihajajočem albumu. Apocalyptica se tako res vrača h koreninam kot trio s poklonom Metallici. Jeseni bodo plošček predstavljali po Evropi in nam najbliže bosta koncerta na Dunaju (10. oktober) in v Budimpešti (25. november).

Ride the Lightning
St. Anger
The Unforgiven II
Blackened
The Call of Ktulu (in memory of Cliff Burton)
The Four Horsemen (ft. Rob Trujillo)
Holier Than Thou
To Live Is to Die
One
One (Instrumental)

Avtorica: Tina Urek
27. 2. 2024

Kot smo nedavno že pisali, so Wintersun po dolgih letih čakanja razveselili poslušalce z najavo težko pričakovanega ploščka Time II. Včeraj pa so razkrili tudi datum izida z vsemi povezanimi informacijami. Time II in t. i. Time Package bosta izšla 30. avgusta pri Nuclear Blast Records. Tisti, ki bodo Time Package med 1. marcem in 30. aprilom naročili prek platforme Indiegogo, bodo na prej omenjeni datum album prejeli v digitalni obliki.

Če se sprašujete, po kateri različici poseči, zasedba priporoča nakup kar obeh, saj vsaka ponuja nekaj dodatnega. Time Package bo tako poleg komadov fizičnega albuma ponudil tudi knjižico albuma (v HQ), instrumetalne, master ter izolirane različice komadov in še mnogo več. Seveda pa z nakupom albuma prek Indiegogo zasedbo direktno finančno podprete, saj kot pravijo, pripravljajo kar štiri nove studijske albume.

Avtorica: Tina Urek
23. 2. 2024

Lansko poletje smo že poročali, da se francoski post metal/shoegaze dvojec Alcest mudi v studiu. Zdaj pa je odjeknila novica, da bo band 21. junija pri založbi Nuclear Blast izdal sedmi album Les Chants de l’Aurore. Za naslovnico albuma je poskrbela nadarjena francoska umetnica Yoann Lossel. Seznam skladb:

Komorebi
L’Envol
Améthyste
Flamme Jumelle
Réminiscence
L’Enfant de la Lune (月の子)
L’Adieu

22. 2. 2024

Voivod predstavljajo koncertni posnetek pesmi Rebel Robot, ki je nastal na lanski izvedbi festivala Wacken Open Air. Gre za eno izmed enajstih skladb, ki so jih izdali na šestnajstem albumu Morgöth Tales, s katerim so obeležili 40. obletnico delovanja.

20. 2. 2024

Tehnična death metal/deathcore zasedba Astral Adornment, za katero stoji Michael Conell, bo 19. marca v samozaložbi izdala samonaslovljeni prvenec. Tracklista:

The Gateway
Consume | Concede (Woodrot)
Don the Cloak | Mark the Hand
Overthrown
Fabrics in Which to Venerate
Expand
Huntress.Prey.Horror.Glee
Foretelling Eons
Echelon Unobtainable
Lost Lands

19. 2. 2024

V začetku meseca smo poročali, da so francoski black/death metalci ACOD podpisali za založbo Hammerheart Records. Zdaj je znano, da bodo Francozi 26. aprila izdali album z naslovom Versets noir in da bo ta med drugim prinesel eno priredbo:

Habentis Maleficia
The Son of a God (The Heir of Divine Blood)
A Thousand Lives in a Second
May This World Burn
Black Trip (Samael cover)

16. 2. 2024

Legendarna nemška power metal zasedba Helloween sporoča, da je združila moči z založbo Reigning Phoenix Music, pri kateri naj bi tudi izdala naslednji celovečerec. Ta naj bi luč sveta ugledal naslednje leto, več podrobnosti pa žal še ni znanih.

15. 2. 2024

Francoski death metal band Fractal Gates sporoča, da bo aprila izdal četrti album One With Dawn. Več podrobnosti sledi kmalu.

KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna