RECENZIJE

9. 5. 2024
Spectral Voice - Sparagmos
Dark Descent Records, 2024

Kako bi lahko zvenela uglasbitev teme? In to ne neke prijazne ali vsaj nevtralne, temveč tiste zlovešče teme, ki vzbuja grozo in strah? Spectral Voice se s svojo glasbo zelo približujejo vzbujanju teh skoraj lovecraftovskih občutij, kar so znova dokazali v drugem dolgometražcu Sparagmos. Kaj pa sploh je sparagmos? Gre za del starogrških dionizijskih ritualov, v katerem je predvideno razkosanje žive žrtvene živali ali osebe.

Spectral Voice so aktivni od leta 2012 in ustvarjajo težko ter temačno mešanico death in doom metala, ki se oglaša iz najtemnejših kotičkov človeške duše. Prva stvar, ki najbolj prevzame pozornost pri vsej glasbi banda, posebno pa na Sparagmos, so temačne atmosfere, ki jih glasbeniki ustvarjajo. Nad njimi, ali bolje v njih, se razvijajo težki, počasni riffi, ki prikličejo slike pogrebnih ritualov; pošastni, hreščeči, a nizki growl ter black metal kriki pevca in bobnarja Elija Wendlerja pa se oglašajo iz peklenskih globin. Vokal je med drugim že iz štarta nečloveški, zveni skoraj kot samostojna instrumentalna linija, dodatek procesiranja z efekti, kot sta reverb in delay, pa zakoliči te zvoke še dlje od koncepta »humanosti«.

Sparagmos sestavljajo le štirje komadi. Trajanje treh komadov presega 10 minut, izjema je le Sinew Censer, morda najgostejši komad albuma, ki traja »le« 7:39. Počasen razvoj glasbenih struktur pa dodaja čar in skoraj hipnotično dimenzijo zloveščemu death doomu, prehodi med atmosferičnimi, počasnimi in hitrejšimi deli so skoraj nezaznavni, kot bi se v sekundi znašli v uničujočem vrtincu. Kot zanimivost gre še dodati, da so trije od štirih članov Spectral Voice tudi člani prog/death projekta Blood Incantation, čeprav so si glasbene govorice projektov do neke mere skoraj nasprotne in izrazna sredstva drugačna. Obvladanje obeh zvrsti pa priča o sposobnostih glasbenikov in njihovem navdušenju za težko glasbo.

Sparagmos je temna gmota, ki zleze v možgane poslušalca in jih ovije v hladno temo, kirurško izdelano obskurnost, istočasno privlačno hipnotična ter odvratna, surova in perfektna v svoji surovosti kot najboljše scene zločina.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija