VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
3. 5. 2024

Sedma potrditev za Metaljot Raspaljot 2024 je nova ljubljanska disonantna grindcore, black, death, punk in d-beat zasedba Slugpit, v kateri so združili moči nekdanji člani Teleport in Natt. Sredi maja bodo izdali debitantski EP Mentally Unengaged.

Festival Metaljot Raspaljot bo potekal 5. julija na občinskem dvorišču v Laškem, kjer bodo poleg Slugpit nastopili še Bombarder, Rotting Christ, Skytower, 1914, Kaoz in Pestilence.

V predprodaji je po ugodnjši ceni 32 EUR na voljo 200 vstopnic, po razprodaji teh pa bodo vstopnice v redni prodaji stale 35 EUR oziroma 37 EUR na dan dogodka.

30. 4. 2024

V MIKK prihaja že LXII. edicija Metal Klavnice, ki bo hkrati ogrevanje za letošnji zadnji Vratolom. Nastopili bodo:

Attitudes To Human Extinction (death metal, HRV)
Dark Sphere (black metal, SLO)
Taste Of Plague (deathcore, SLO)

Ne pozabimo: še eno ogrevanje na Vratolom bo potekalo 18. maja v ljubljanskem klubu Jalla Jalla s skupinama Dead Corcoras in Marjetice.

18. 4. 2024

Švicarski black metalci Cold Cell sporočajo, da so združili moči z založbo AOP Records. Band je konec lanskega leta zaključil snemanje petega albuma, ki bo tako izšel pri novi založbi. Več informacij sledi kmalu.

10. 4. 2024

V Mariboru je nastal nov projekt z imenom Zyklon B. Združili so se vokalist Marko Krajnc (Decatholicize), bobnar Tin Matuš (ex-Uporabniki, Liburoa, Pirhalter), basist Leon Pondelak (Decatholicize) ter kitarist Mladen Buletinac (Decatholicize). Tukaj že lahko prisluhnete njihovemu prvemu singlu Sonder.

Avtorica: Tina Urek
5. 4. 2024

Izraelski death/doom metalci Tomorrow's Rain predstavljajo skladbo Muaka, ki so jo posneli skupaj z Attilo Csiharjem iz Mayhem. Gre za eno izmed enajstih skladb s prihajajočega albuma Ovdan, ki ga bodo izdali 19. aprila pri AOP Records.

27. 3. 2024

Death metal zasedba Conjureth iz ZDA je združila moči z založbo Everlasting Spew Records. Prek nove založbe bo band izdal prihajajoči album, trenutno pa se fantje mudijo v studiu. Kdaj bo luč sveta ugledal nov album, pa zaenkrat še ni znano.

21. 3. 2024

Finska melodična death metal zasedba Wolfheart sporoča, da je združila moči z založbo Reigning Phoenix Music. Izjava kitarista in vokalista Tuomasa Saukkonena:

»I am confident that signing to Reigning Phoenix Music is an exciting game changer for us and RPM is nothing but the right place to continue conquering the world with our art. The future looks brighter than ever and excitement is an understatement for what we feel about the forthcoming co-operation and adventures.«

5. 3. 2024

Letošnji Brutal Assault bo poseben še zaradi enega velikega dogodka, in sicer se bodo ob 200. obletnici rojstva znamenitega poljskega skladatelja Bedřicha Smetane na odru združili domači black metal velikani Cult Of Fire in praški simfonični orkester Bohemian Symphony Orchestra pod vodstvom Martina Šande. Skupaj bodo odigrali poseben set, posvečen prej omenjenemu skladatelju. Dirigent Martin Šanda je namreč napisal aranžmaje določenih komadov Cult Of Fire in vanje vpletel Smetanovo glasbo. Vsekakor gre za edinstven koncert, vreden ogleda in posluha.

Avtorica: Tina Urek
29. 2. 2024

Tokrat vam predstavljamo avstrijsko moderno metal zasedbo Praeya. Fantje, ki so odrske kilometre že nabirali v drugih zasedbah, so združili moči in nastal je band Praeya, ki prisega na brutalen, a kljub temu dovolj melodičen metal, ki bi lahko nagovoril marsikoga. Kako zvenijo, pa si lahko ogledate v videu za njihov najnovejši komad Broken.

29. 2. 2024

Instrumentalni post punk metalci Pelican sporočajo, da bodo ta petek izdali najnovejši EP Adrift/Tending the Embers. Na EP-ju so tako po dvanajstih letih moči združili vsi originalni člani zasedbe. EP bo tako 1. marca na voljo na bandovi Bandcamp strani.

26. 2. 2024

Transatlantska heavy metal zasedba Veil of the Serpent in izraelski pevec Moran Magal so združili moči za ponovno izdajo bandovega singla Into the Moon iz leta 2022. Tokrat je to v obliki EP-ja, na katerem delata singlu družbo alternativna in instrumentalna različica.

22. 2. 2024

Finski black metalci October Falls so združili moči z nemško založbo Eisenwald. Z novo založbo je band tako sklenil dogovor, da bo ta izdala vse stare albume pred zadnjima dvema izdajama Fall of An Epoch in Syys, kar zajema tudi vse akustične izdaje.

19. 2. 2024

Kot smo že pisali, se z ekskluzivnim dogodkom v Kinu Šiška na oder vračajo kultni peklenski Pomaranča. Band pravi tako:

»Organizacija dogodka poteka v združitvi dolgoletnih izkušenj očeta dokumentarca Železne Stopinje Denisa Brnčiča, Metal Strike ter Addende-P, ki so dodatno prispevali k stvaritvi dogodka, ki ne bo le koncert. Videli boste Pomarančo, kot je niste še nikoli. S potenco na 666! Dogodek 6. 6. 2024(6) bo spektakel, ki bo zapisan v zgodovino. Pomaranča bo namreč 6. junija snemala PRVI album v živo, poleg tega pa bo koncert posnet za prihodnjo DVD-izdajo, prav tako prvo v Pomarančini zgodovini. Vsa vaša prisotna grla in glasovi ter vratovi bodo tako zapisani v večnost! Bodite del zgodovine!

Posebni gostje: Metalsteel, ki bodo na koncertu praznovali 25. obletnico delovanja! Karte gredo v prodajo 1.3. 2024 na vseh Eventimovih prodajnih mestih.
«

Avtorica: Tina Urek
16. 2. 2024

Legendarna nemška power metal zasedba Helloween sporoča, da je združila moči z založbo Reigning Phoenix Music, pri kateri naj bi tudi izdala naslednji celovečerec. Ta naj bi luč sveta ugledal naslednje leto, več podrobnosti pa žal še ni znanih.

15. 2. 2024

Sludge metalci Cultura Tres, pri katerih bas kitaro igra Paulo Xisto Jr. (Sepultura), so napovedali turnejo po Združenem kraljestvu, ki jo začnejo jutri, medtem ko bodo Evropo zasedli konec aprila. Nam najbliže bodo nastopili 14. maja v Zagrebu. Vse datume turneje, v okviru katere bodo Venezuelčani promovirali album Camino de brujos, najdete na sliki.

KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna