Na današnji dan
1986
Metallica izda legendarni album Master Of Puppets
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

7. 2. 2024
Brujeria - Esto Es Brujeria
Nuclear Blast Records, 2023

Legende mehiškega narko grinda Brujeria so ob koncu preteklega leta izdali sedmi dolgometražni album. Gre za samoreferenčno naslovljeno ploščo Esto Es Brujeria, na kateri se skupina nekako izpoveduje in na najboljši način predstavlja lastno glasbo ter tematike. Črna magija, mehiški drogeraški karteli, nasilje, politična situacija Mehike – družbeni komentar z dobro mero hudomušnega humorja in krute ironičnosti.

Esto es Brujeria se začne s parodijo radijskega komentarja glede dekadence v glasbi, ki kmalu eksplodira v blastbeat z mariachi trobentami v ozadju. Ta prvi komad, ki zajema vse elemente, naštete v uvodu, daje tudi naslov plošči in dejansko odlično prikaže, kaj sploh so Brujeria. Glasba je namreč konec koncev enostavna, zagroovana in s številnimi hardcore momenti, nad katerimi glasovi treh vokalistov Juana Bruja, El Sangona in Pinche Peacha skandirajo besedila v španščini. Kljub enostavnosti pa ohranja album svojo narativnost, skoraj kot bi šlo za film. Pesmi se v bistvu prelivajo druga v drugo, vokali Juana Bruja pa izpadejo pogosto bolj podobni recitiranju poezije. Glasbeni trenutki pa se vsekakor izmenjujejo dovolj redno, da kljub dolgemu trajanju okoli 53 minut album ostaja vsekakor zanimiv, z malo številnejšimi variacijami proti zaključnim komadom. Brujeria se v šestnajstih komadih dotikajo vseh najznačilnejših tematik, kot lahko razberamo že iz naslovov: Estado Proundo (Globoka država), Bruja encabronada (jezna čarovnica), Mexorcista, Cocaina (španski cover znanega Claptonovega komada) in nekakšne izpovedi lastnih pogledov na svet, kot na primer Politicamente Corectos, Covid-666, Lord-Nazi Ruso (te najbrž ne potrebujejo prevoda) itd.

Album ima za razliko od starejših nekoliko čistejšo produkcijo, morda odraz večje zrelosti, ki jo prinašajo leta, s čimer pa izgubijo zvočnost banda na plati brutalnosti in surovosti, ki pa je bila značilna za zgodnejša dela. Z izkušnjo pa se najbrž tudi percepcija samih sebe nekoliko spremeni, tako so umetniške persone članov Brujerie na zadnjem albumu postale nekakšne karikature samih sebe in nenazadnje tudi kraljev kartelov. Esto Es Brujeria je pod črto dober, zabaven izdelek, ki pa si ne zasluži posebnih pohval, niti ne posebnega sramotenja.

SORODNE VSEBINE:
3. 10. 2023Graveyard so izdali album 6 / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
Recenzija
15. 2. 2024
Voltumna - For Death Is Fate (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana