Na današnji dan
1980
Judas Priest izdajo legendarni album British Steel
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

13. 12. 2023
Cannibal Corpse - Chaos Horrific
Metal Blade Records, 2023

Utemeljitelji death metala se na sceno vračajo s petnajstim dolgometražnim studijskim albumom Chaos Horrific, ki se pojavlja z le dvoletnim zamikom od predhodnika Violence Unimagined, prvi album z Erikom Rutanom na kitari kot nadomestilo zgodovinskega kitarista Pata O'Briena. Kaže, da se je veteran iz vrst Morbid Angel in Hate Eternal v ekipi iz Floride že kmalu aklimatiziral in prevzel (slogovno) rdečo nit bandovega ustvarjanja.

Kaj pa lahko leta 2023 pričakujemo od Cannibal Corpse? Brutalnost in tehnika sta ob pogostih spremembah ritma in taktovskega načina, odprtih zvokih kitare in edinstvenem vokalu Corpsegrinderja seveda stalnici in značilni komponenti moderne zvočnosti Cannibal Corpse. Če pa je bilo videti, da je skupina v zadnjih letih do neke mere komponirala preveč šablonsko in brez navdiha, zveni Chaos Horrific boljše sestavljen, agresivnejši od bližnjih predhodnikov. Atmosfere, ki jih skupina ustvarja, so še najprimernejše za predstavo krvoločnih vsebin besedil. Poleg tega je tudi videti, da se je skupina odločila za ponovno ustvarjanje hitrejšega materiala, v katerem je prisotna večja mera agresije (kot po starem), kar lahko zasledimo že v prvih dveh komadih Overlords of Violence in Frenzied Feeding. Slednji stopa malo v nasprotje z dotedanjo tendenco raziskovanja predvsem srednjehitrih tempov, ki smo jo lahko zasledili pri sodobnejšem ustvarjanju (kar se pa ni vedno posrečilo). Prav iz tega razloga sem v zadnjih letih rahlo izgubil interes do skupine in mislil, da so morda njena dobra leta mimo, in sem s tem v mislih Chaos Horrific tudi poslušal. Po večkratnem poslušanju sem nato z veseljem ugotovil, da sem se zmotil, glasba je končno preglasila moje predsodke.

Skratka, Chaos Horrific morda predstavlja začetek novega poglavja v ustvarjanju peterke, v katerem bo tudi Rutanov prispevek lahko pripeljal do evolucije, ki se istočasno spogleduje s surovostjo preteklosti in originalno brutalnostjo, ki je ljudožerska trupla postavilo na Olimp death metala.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 4. 2024
Srd - vragvmesiton
Recenzija
11. 4. 2024
Mörghuul - Domination of the Beast
Recenzija
9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Recenzija
5. 4. 2024
Iz ropotarnice: Tool - Ænima
Recenzija
3. 4. 2024
My Dying Bride - A Mortal Binding
Recenzija
29. 3. 2024
Khold - Du dømmes til død
Recenzija
28. 3. 2024
Aeternus - Philosopher
Recenzija
20. 3. 2024
Feral Forms - Premalignant (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska