Na današnji dan
1996
Satyricon izdajo svoj tretji album Nemesis Divina, na katerem je tudi skladba Mother North
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

15. 9. 2023
Gloryhammer - Return to the Kingdom of Fife
Napalm Records, 2023

Po štirih letih od izida albuma Legends from Beyond the Galactic Terrovortex se junaki iz domovine Fife, skupina Gloryhammer, vračajo z novimi pripovedmi. Ta povratek je kronan z naslovom albuma Return to the Kingdom of Fife. V tem izjemnem delu se skozi deset med seboj prepletajočih se pesmi razpletejo dogodivščine Angusa Mc'Fifa v nuklearnem kaosu, ki obvladuje kraljevino Fife po prevzemu s strani mračnih sil. V teh štirih letih so tudi člani Gloryhammer doživeli spremembe. Vlogo Angusa Mc'Fifa zdaj prevzema Sozos Michael, ki je nadomestil Thomasa Winklerja. Winkler je zapustil skupino zaradi notranjih nesoglasij in trenutno uspešno vodi lasten projekt pod imenom Angus McSix, ki je že navduševal na različnih poletnih festivalih. S to spremembo vokalista se je tudi zaznala nekoliko drugačna nota, kar je prineslo svež veter v glasbeni slog skupine. A ne skrbite, še vedno lahko pričakujete značilno dozo nenavadnih besednih zvez in izrazov, ki so postali prepoznavni za Gloryhammer, obilico kitarskih solaž in nalezljivega ritma bobnov. Vrh vsega so še vedno njihove zabavne pripovedi o izmišljenih dogodivščinah v kraljevini Fife, ki je sicer resničen kraj na Škotskem. Kaj se je torej spremenilo v glasbenem slogu?

Z novim vokalistom se je glasbeni izraz pesmi preusmeril iz prepoznavne pop strukture z orkestralnimi elementi v nekaj, kar močno spominja na uvodne špice japonskih animiranih risank (anime). Najbolj nazoren primer tega je prav prvotno izdan single Keeper of the Celestial Flame of Abernathy, katerega videospot je skoraj kot kratka animirana risanka. Poleg tega so Gloryhammer za ta komad izdali različico z zgolj zvočnimi efekti, kasneje pa so izdali tudi animirani video za skladbo Sword Lord of the Goblin Horde. Naslednji komad, instrumentalno dokaj podoben zvoku skupine Iced Earth, vendar z dodano orkestralno podlago, opisuje novonastali imperij z naslovom Imperium Dundaxia. V tem imperiju se je pod vplivom nuklearne eksplozije modro nebo obarvalo krvavo rdeče in sedaj mu vladata nuklearni kaos ter obilica zlobnih goblinov.

Stran upora prikažeta komada Wasteland Warrior Hoots Patrol, ki je posvečen preživelemu Hootsmanu, ter Brothers of Crail, kjer se skupščina s pomočjo visokotehnoloških robotov upira povratku pravega Zargothraxa. Sledita dva komada, in sicer Fife Eternal, v katerem sodeluje tudi vokalistka Noa Grumer iz skupine Scardust, in Sword Lord of the Goblin Horde, ki opisujeta, kako glavni junak Angus Mc’Fife vzpostavlja zavezništva in se odpravlja na pot v iskanje legendarnega orožja. Ta pot je izrisana v skladbi Vorpal Laserblaster of Pittenweem, ki je orožje, s katerim bi zavezniki lahko kljubovali mračnim silam, vendar je bil Zargothraxov klon hitrejši. Ta skladba ima na albumu posebno mesto, saj s svojimi kitarskimi solažami in hitrimi bobni dosega hitrosti ekstremnih power metalcev Dragonforce in s tem predstavlja tudi najhitrejšo skladbo v celotnem opusu skupine.

Album zaključujeta skladbi Keeper of the Celestial Flame of Abernathy, ki slavi zlobnega Zargothraxa, in Maleficus Geminus (Colossus Matrix 38B – Ultimate Invocation of the Binary Thaumaturge). Zadnji komad traja toliko časa, kot potrebujemo, da preberemo celoten naslov – preko 12 minut. Seveda se tudi ta skladba posveča ničemer drugemu kot sodni bitki za kraljevino Fife. V tej epski bitki dobijo svoj prostor vsi junaki iz prejšnjih komadov albuma, kar skladbi daje veličasten zaključek, hkrati pa poudarja skladnost v pripovedi skozi celoten album. To je glasbeni vrhunec, ki ga še dolgo ne bomo pozabili.

Return to the Kingdom of Fife pa ni le glasbeno popotovanje, temveč je tudi potrditev edinstvenega pristopa Gloryhammer. Njihova sposobnost ustvarjanja živih svetov preko zvoka je neprekosljiva, hkrati pa ostajajo zvesti svojemu unikatnemu humorju in nesmiselnosti, ki ju vnašajo v besedila. Ta album je odsev njihovega nadaljnjega razvoja in hkrati potrditev njihovega mojstrstva v ustvarjanju epskega power metala. Po vsej verjetnosti bodo temu ostali še naprej zvesti in se še naprej usmerjali v manjši segment metalcev, ki ceni domišljijsko zabavo, manj resna besedila, nesmiselne besedne zveze in melodijo pred agresijo. Vesoljski multiverz še vedno skriva številne neizrečene zgodbe kraljevine Fife, Gloryhammer pa bodo še naprej kot orakelj, ki jih pripoveduje, razkrivali te epopeje.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
23. 4. 2024
Northern Revival
Dvorana Gustaf, Maribor
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana
24. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Revolver Club, San Donà di Piave, Italija