RECENZIJE

18. 6. 2021
Helloween - Helloween
Nuclear Blast, 2021

Ekstremno melodičen power metal in eden najbolj »heavy« albumov v zgodovini banda. Povrhu tudi sam album piše zgodovino power metala. Helloween so kot pionirji zvrsti ne glede na kar 38 let dolgo glasbeno potovanje v zvrsti še vedno nadpovprečni v primerjavi z veliko večino power metal bandov. Sodobni power metal je namreč zelo ponavljajoč, saj si ga nekako večina bandov interpretira kot skupek power chordov z visokimi vokali in izjemno hitrimi solažami, pesmi pa se potem sestavljajo iz tega osnovnega recepta. Helloween nas zopet učijo, da se da iz zvrsti še marsikaj izluščiti, tudi takih zamisli, idej in zvokov, ki jih še nismo slišali. Njihovi kitarski riffi so veliko bolj dodelani in zagotovo niso sestavljeni iz … no, ja … power metal recepta. Ušesu prijetne melodije nežno spremljajo visoke vokale neverjetnega Michaela Kiskeja, medtem ko težji in bolj udarni deli pripadajo Derisu, saj smo njegove vokalne sposobnosti najbolje spoznali s singlom Are you Metal?, ki je ob izidu albuma 7 Sinners postala ena izmed pesmi, ki je na koncertih nikakor ne smemo pogrešati.

Pesem, v kateri Deris popolnoma dominira, je Mass Polution, saj ima izredno močan hard rock riff v slogu ritmično počasnejših pesmi Annihilator. Ravno tako tudi Eagle Fly Free, ena od ikoničnih pesmi iz časov Michaela Kiskeja, v slogu najde svojo analogijo v pesmi Out of the Glory, ki je kot nalašč pripravljena za spoj s Kiskejevimi vokali. Pesmi, v kateri bi dominiral Hansen, tokrat ni, je pa njegov prispevek v pesmih konstanten, saj večkrat prevzame vlogo glavnega pevca. Vse skupa popestri dejstvo, da prav v vseh pesmih nastopajo vsi trije pevci, ki so na instrumente postavljeni vsakič ob pravem času na pravem delu pesmi. Vsakega vokalista so namreč na albumu izkoristili v delu, ki se najbolje spaja z njegovim glasom. Dobimo občutek, da je celotna kariera banda služila kot priprava na ta trenutek.

Na albumu slišimo dobesedno vse, kar bi pričakovali od Helloween. In to dejansko je vse, saj je to tudi prvi album, ki so ga izdali v sestavi »Pumpkins united«, v kateri zbrani kar trije pevci: Andi Deris, Michael Kiske in Kai Hansen. Kai je sočasno tudi eden od treh kitaristov, ostala dva pa sta še nekoliko mlajši Sascha Gerstner in legendarni kitarist Helloweenov Michael Weikath, ki v bandu deluje že od davnega leta 1983. Ravno tako kot njegov sočlan, basist Markus Großkopf, ki ga na tem albumu res lahko večkrat slišimo, ne da bi preveč napenjali ušesa. Linije basa so namreč zelo jasne in tudi včasih povlečejo spomin v čase Helloweenov z Michaelom Kiskejem. Najkasneje se je na albumih in turnejah pojavil bobnar Daniel Löble, vendar je tudi on član banda že dobrih šestnajst let in tako tudi sam upravičeno šteje med veterane popolne postave za napad na svetovne odre. Tako Helloween danes sestavlja kar 7 članov, na albumu pa se sliši prispevek vsakega posameznika. Zanimiva je izbira barve zvoka, ki takoj spomi na čase Keeper of the Seven Keys, splošne tehnične poteze pa so heterogena mešanica vseh različnih oblik, barv in slogov, ki so jih Helloween uporabljali v skoraj štirih desetletjih dolgi karieri.

Mogoče je najboljši pokazatelj tega pesem Skyfall, ki so jo kot prvi single albuma izdali že v začetku aprila. S svojimi dobrimi 7 minutami je vseeno le okrnjena priredba originalne 12-minutne pesmi, ki tudi zaključuje album. V sklopu promocije so izdali še single Fear Of The Fallen, v katerem je res lahko opazna prej omenjena igra treh vokalov. Helloween so očitno po vseh prepirih v preteklih letih in različnih (sicer vrhunskih) projektih ustvarili svojo najboljšo verzijo samih sebe. Sodobni Helloween so se spojili v eno s starimi Helloween, tako v pesmih kot tudi v realnosti, in iz tega ustvarili power metal ploščo, o kateri se bo še veliko govorilo. Skratka, kot pove že sam naslov albuma, lahko vse povedano povzamem z eno besedo, ki bo kot kaže še dolgo zvenela na odrih širom sveta: Helloween.

SORODNE VSEBINE:
30. 5. 2003Helloween - Rabbit Don't Come Easy / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija