NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

6. 3. 2023
Unto Others - Strength II ...Deep Cuts (EP)
Roadrunner Records, 2022

Unto Others zdaj že lep čas niso več neznanka na svetovni glasbeni sceni, še posebej, ker so lansko leto svet po dolgem in počez prečesali kot predvozači velikanom Arch Enemy in Behemoth. Izjemen dosežek za tako »mlad« band gre v veliki meri pripisati prvencu Mana ter njegovemu nasledniku Strength, ki sta požela kar precejšnje odobravanje s strani oboževalcev mračnejših zvokov. Tako je zdaj po enem letu od zadnje izdaje po korakih in v različnih oblikah na svet »privekal« najnovejši EP z naslovom Strength II ...Deep Cuts. Že lani novembra je v omejeni nakladi izšel pri založbi Roadrunner Records, nato v začetku februarja na vinilu še pri založbi Lone Fir Records ter nazadnje v vseh možnih oblikah še pri Eisenwald Records.

Po imenu sodeč gre torej za logično nadaljevanje predhodnika in ne za naznanitev novega celovečerca v obliki dražilnika z novimi vižami. Strength II ...Deep Cuts je skupek šestih komadov, ki že s samim naslovom nakaže, da gre za »ostanke«, ki niso našli mesta na predhodnem celovečercu, le da tokrat ti »ostanki« niso šli v pozabo, ampak so doživeli preporod v obliki novega EP-ja. Kaj torej pričakovati od takšnega izdelka, ki že v osnovi ne ponuja nič novega in prikaže zaradi svoje izvedbe mačehovski odnos do poslušalca?

Zgoraj omenjena teza je tukaj na prvi pogled kar na mestu, saj se ob takšni izdaji hitro pojavi tudi vprašanje kakovosti izdelka. A že ob začetnem poslušanju se določene polemike hitro razblinijo in Unto Others so z izdajo EP-ja kljub začetni previdnosti in skeptičnosti vseeno pritegnili pravo mero pozornosti. Kot že rečeno, EP sestoji iz šestih skladb, pri čemer druga polovica ploščka ne nosi iste teže kot prvi del. Prve tri skladbe nadaljujejo tam, kjer se je celovečerec Strength končal. Pravšnja mešanica melodičnega metala s pristnimi in mračnimi vokali ter temačnimi gothic rock melodijami naredi zvok Unto Others na nek način edinstven in poseben. Če k temu dodamo še punkrockovski prijem, dobimo uvodna komada Sailing in the Darkess ter The Fire of Youth.

Vrhunec doseže kratkometražec že s tretjim komadom Over Western Shores. Skladba, ki s pridihom epskosti, spevnostjo in kitarskimi melodijami doseže svojevrsten vrhunec, poslušalca v stilu mogočne balade zasvoji in ga s srhljivo čutnimi vokali posrka vase. Komad, ki bi si brez zadržkov zaslužil mesto tudi na novi izdaji, če že na predhodniku ni bilo mesta zanj.

Drugi del ploščka pa v mojih očeh v celoti izgubi težo. Priredba Passion Rules the Game velikanov Scorpions, ki z gothic rock noto dobi svojevrstno podobo, enostavno ne doseže veličine izvirnika in tako tudi ne ustvari prave energije v primerjavi s prvim delom EP-ja. Zadnji dve skladbi pa v obliki dveh demo posnetkov že produkcijsko ne nosita teže, poleg tega tudi glasbeno preveč spominjata na že izpete komade prejšnjih dveh albumov in tako v nobeni obliki ne dosežeta želenega učinka.

Unto Others so s Strength II ...Deep Cuts izdali lušten plošček, ki bo do neke mere zadovoljil oboževalce, ne bo pa dosegel posebnega učinka. In tukaj se vrnemo nazaj k smiselnosti izdajanja polizdelkov v obliki površno izdelanega EP-ja in njegovi teži na glasbeni sceni. Kakor koli, Unto Others so se z izdajo ponovno pojavili na obzorju in vseeno opozorili nase. Kako jim je to uspelo, najlažje presodite sami, in sicer tako, da si zavrtite EP Strength II ...Deep Cuts oziroma obiščete njihov naslednji koncert, kar pa letos ne bi smelo predstavljati večje težave, saj bodo med drugim nastopili na letošnji ediciji festivala Metaldays.

SORODNE VSEBINE:
18. 1. 2023Unto Others s prvim singlom / Novice
31. 3. 2022Unto Others - Strength / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
Recenzija
10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
29. 5. 2023
Toadeater, AYD
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
30. 5. 2023
Pantera
Barba Negra, Budimpešta, Madžarska
30. 5. 2023
Ne Obliviscaris, Persefone, The Omnific
Strom, München, Nemčija
31. 5. 2023
ODPOVEDANO! Pantera
Gasometer, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Celeste
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana