REPORTAŽE

8. 4. 2024

Angelus Apatrida / Battlecreek

Menza pri Koritu, Ljubljana / 4. 4. 2024

V četrtek se je v Ljubljani obetal odličen večer thrash metala. Dan prej je španska zasedba Angelus Apatrida s podporo nemških Battlecreek v Münchnu pričela tritedensko turnejo po Evropi z imenom Riders of the Aftermath in že takoj naslednji dan je bila na vrsti Ljubljana.

Bavarcem Battlecreek, ki bodo čez slab teden uradno izdali nov studijski album z naslovom Maze of the Mind, je po 19 letih delovanja po njihovih besedah končno uspelo nastopiti tudi na slovenskih tleh. V Menzi pri koritu so nastop začeli pred takrat še precej maloštevilno publiko. Mogoče so šli vsi metalci ta večer na Mr. Big v Kino Šiška? Za intro v nastop so Battlecreek vzeli kar glasbeno špico televizijske serije iz 80-tih z naslovom The A-Team (samo kot zanimivost, če se še kdo spomni teh pradavnih časov). Začeli so udarno s skladbami Hate Injection, Maze of the Mind (naslovna skladba s prihajajočega albuma) in Slaughter in the Water. Publika pa … Hmmm. Škoda, tu se je šele počasi, počasi začela ogrevati. Fantje na odru so se res trudili in na vsak način poskušali vzpostaviti stik z občinstvom. In do konca niso odnehali. Kitarist se je med komadom Kill or Be Killed celo podal med ljudi, ampak iz druščine pod odrom mu kaj več od sramežljivega miganja z glavo in boki ni uspelo izvleči. Ravno na dan nastopa so Battlecreek izdali drugi single z novega albuma, imenovan Granville‘s Hammer. Skladba je ime dobila po izumu s konca 19. stoletja, natančneje po prvem električnem vibratorju za lajšanje mišičnih bolečin, ki pa ga je ženska populacija kmalu po izumu začela uporabljati v drugačne namene. Ker gre baje za ljubezensko pesem, so člani banda z odra zmetali kup rdečih balonov v obliki srčka. Namesto moshanja smo si tako med kitarskim nažiganjem podajali balone, kitarist pa se je še enkrat pobliže spoznal s publiko. Po 45 minutah se je nastop končal. Upam, da fantje ob naslednjem obisku zadržijo to energijo in prezenco na odru in da jih pričaka številčnejša publika. Ker si to zaslužijo.

Setlista, če sem prav ujel vse: Hate Injection, Maze of the Mind, Slaughter in the Water, Knockout in the First Round, Fuck the Demon, Kill or Be Killed, Slave to the Virtual God, Granville‘s Hammer, Redneck Riot.
 
Angelus Apatrida so stari znanci slovenskih odrov. Prvič so pri nas nastopali že leta 2010, nazadnje pa lani novembra, ko so nastopili kot predskupina zasedbama Sacred Reich in Death Angel. Tokrat so se na naše odre vrnili kot headlinerji z namenom promocije zadnjega albuma z naslovom Aftermath. V primerjavi z Battlecreek se je publika pred začetkom skoraj podvojila. Takoj ob uvodnem komadu Indoctrinate so prve vrste začele headbangati. Surov, klasičen thrash metal. Niso se ustavili, ampak nadaljevali s thrashevsko hitrima in eksplozivnima komadoma Snob in One of Us. Pri spevnem refrenu skladbe Cold z zadnjega albuma smo lahko malo zadihali, potem pa spet na glavo predvsem pri starejši skladbi Of Men and Tyrants. Z zanimanjem sem opazil, da se je na levi strani odra nekako izoblikovala mlajša populacija, ki je ob hitrih in energičnih komadih neprestano headbangala in divjala, medtem ko se je na desni strani odra ustalila malo izkušenejša (a nikakor ne odpisana!) populacija, ki je z nasmeškom na obrazu bolj v svojem svetu migala z glavo ter, predvidevam, prepoznavala glasbene vplive večjih thrash metal zasedb tipa Destruction, Testament in Megadeth. Energija neokrnjenega thrasha je naraščala z vsako skladbo in publika je bila tik pred tem, da se sname z verige. Potrebovali smo samo nekoga z iskro, da zaneti požar (no, ne dobesedno). Po dobri uri žaganja na odru in tik pred zadnjo skladbo You Are Next smo ga končno dočakali. Pevec je najavil posebnega gosta … Na oder je prišel Tolminator! Ob spremljavi kitar je najprej dvignil publiko, potem pa še malo postagediveal in pocrowdsurfal. Par sekund za tem je Tolminator začel še circle pit. Končno! Ja, včasih človek res potrebuje nekoga, da ga brcne v tazadnjo, da se malo premakne (ja, dobesedno). Smejalo se je tudi članom zasedbe Angelus Apatrida, ki so se ob koncu vsem podpornikom metal scene iskreno zahvalili za obisk. S svojo ljubeznijo do igranja in energijo na odru so dokazali, da zanje res velja, da sicer niso izumili kruha, naredijo pa jebeno dober toast. Letos jih lahko v naši bližini doživite še enkrat, med 25. in 27. julijem bodo nastopili na festivalu GoatHell v hrvaškem Pulju.

Setlista: Indoctrinate, Snob, One of Us, Cold, Vomitive, Of Men and Tyrants, We Stand Alone, Violent Dawn, Give 'Em War, Sharpen the Guillotine, You Are Next.

SORODNE VSEBINE:
16. 12. 2011Gorgoroth / Vader / Adimiron / Aganis / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija