Na današnji dan
2010
V 49. letu umre Peter Steele, gonilna sila Type O Negative.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

21. 2. 2024

Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth

Kino Šiška, Ljubljana / 15. 2. 2024

Ko sem okrog 19.45 prišel pred Kino Šiška, me je kar presenetilo veliko število obiskovalcev, ki so se že trli pred in v stavbi. Začutil sem napetost in pričakovanje. Kataklysm, Fleshgod Apocalypse in Stillbirth so začeli nekajtedensko evropsko turnejo prav pri nas. Po hitrem postopku sem se prebil do dvorane z namenom, da slišim prvo predskupino Stillbirth.

19.00 vrata/blagajna
19.45 Stillbirth
20.40 Fleshgod Apocalypse
21.45 Kataklysm

Brutal surf slam death metal iz Nemčije. Fantje s surfom na odru, zgoraj brez in v kratkih hlačah za na plažo. Izvirna ideja, ni kaj, hehe. Tudi publike v dvorani je bilo že presenetljivo veliko za prvo predskupino. Kombinacija hitrosti, brutalnega glasu in slammanja. Fantje so dali vse od sebe in ogreli publiko. Pevec je bil po vsakem komadu bolj zadihan in v šali napovedoval skoraj vsak naslednji komad v smislu, da ta pa je res hiter, ampak naslednji bo še bolj. Bobnar je proti koncu celo (nenamerno) zlomil bobne, tako da je zadnjih nekaj komadov odigral brez tom tomov. Stillbirth boste lahko letos videli še enkrat v Sloveniji – na festivalu Tolminator, in sicer v četrtek, 25. julija.

Med pripravo scene za naslednji band smo v dvorani lahko uživali v glasbenih posnetkih mojstrovin izpod peresa Mozarta. Nekdo je nekoč izjavil, da je klasična glasba samo metal pred odkritjem elektrike. Kar strinjal sem se. Sledil je intro v koncert in šov naših zahodnih sosedov Fleshgod Apocalypse. »Ladies and gentlemen, welcome to the apocalypse!« In se je začelo. Kdor rad posluša simfonični death metal, je užival. Koncert, popestren s simfoničnimi, klasičnimi in opernimi vložki, baročnimi uvodi s čembalom in klasičnimi kitarami. Ker so po svojih besedah malo odštekan death metal band, so publiko med drugim pred skladbo The Fool namesto k wall of death pozvali na dance of death. Kdo pravi, da ne vidiš valčkov in polke na metal koncertu? Glede na navdušenje udeležencev okrog mene lahko rečem, da jih je kar nekaj prišlo na koncert primarno zaradi Fleshgod Apocalypse.

Setlista Fleshgod Apocalypse: Healing Through War, Sugar, Minotaur (The Wrath of Poseidon), No, Monnalisa, The Fool, Prologue, Epilogue, The Violation.

In nato še Kataklysm. Koliko energije že takoj od začetka. Goliath. Bum. Cel koncert je bil en velik šus. Maurizio ti niti za trenutek ne pusti spati, ves čas komunicira in dviguje publiko. Poleg tega ni pozabil omeniti, da se radi vračajo v Slovenijo in da z veseljem začenjajo to evropsko turnejo pri nas. Publika jim ni ostala dolžna. Sicer je verjetno že sam uvidel, da Kino Šiška ni najbolj primerna dvorana za circle pit, tako da k temu ni ravno veliko vzpodbujal, za razliko od recimo lanskega nastopa na festivalu MetalDays, kjer je publika norela v krogih. Je pa pred komadom As I Slither povabil vse body surferje, naj se jim pridružijo na odru. Nekajkrat je pred začetkom na pomoč poklical varnostno službo, nakar so vlogo varnostnikov pod odrom prevzeli kar člani Stillbirth. Potem pa norišnica, ljudi so nosili po rokah do odra, nekaj ritmov so odskakali z bandom, potem pa nazaj pod oder. Pohvalil je še »tisto hrano s kruhom in mesom vmes«, ampak je pozabil ime … Iz publike so mu seveda vsi hiteli pomagat, tako da je potem iz vsega vreščanja izluščil nekaj v smislu »bučke« – kar dober približek besedi »burek«. Škoda, da na koncu nismo dočakali še bis.

Setlista Kataklysm: Goliath, Thy Serpents Tongue, Breaching the Asylum, Let Them Burn, Narcissist, Guillotine, Bringer of Vengeance, Push the Venom, As I Slither, Crippled & Broken, In Shadows & Dust, Illuminati, The Killshot, Die as a King, The Black Sheep, The Road to Devastation.

Kljub temu sem bil hvaležen za koncert, poln energije in strasti. Vsak band je dal vse od sebe in ustvaril nekaj resnično posebnega. Vesel, da sem bil del tega, sem se počasi odpravil proti domu.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
15. 3. 2011Bonecrusher Fest 2011 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
Reportaža
25. 3. 2024
Taake / Nordjevel / Theotoxin
KONCERTI & FESTIVALI
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska