REPORTAŽE

29. 5. 2018

Noctiferia / Ater Era / Snøgg

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 23. 5. 2018

Noctiferia so pred 20 leti izdali svoj prvenec z naslovom Baptism at Savica Fall. In čeprav zasedba danes preigrava povsem drugačno zvrst glasbe, očitno delček svoje blackmetalske zgodovine še zmeraj nosi s seboj, kajti prejšnji teden smo lahko bili priča enkratni in neponovljivi predstavitvi omenjenega albuma v živo. Zasedba se je odločila, da praznuje rojstni dan prvega varovančka prav tam, kjer je tudi prvič stala na odru: v Gala Hali na Metelkovi. In če bi sam kdaj koli načrtoval nekaj podobnega, bi se verjetno tudi jaz odločil za podoben koncept, kakršnega so ubrali Noctiferia, in sicer: neposredno in enostavno. Četverica je namreč stopila na povsem »neokrašen« oder brez vsakršne šminke ali odvečnih dodatkov, kajti kakršen koli drugačen nastop niti ne bi bil pristen in njim podoben. Vsi, ki smo prišli, smo si želeli po dolgem času ali sploh prvič v življenju slišati skladbe s prvenca v živo in ta želja je tudi bila izpolnjena. Na eni strani izkušena in že tudi posivela publika – kakor tudi nekateri člani banda – in na drugi strani mladci, ki so na svet prijokali, ko je četverica že gulila inštrumente v skupnih vadbenih prostorih, smo bili deležni v celoti v živo odigranega enega izmed prvih slovenskih black metal albumov. S povezovanjem posameznih komadov s kratkimi zgodbami o okoliščinah, kje in kdaj so ti nastali ali bili prvič predstavljeni sceni, je zasedbi uspelo ustvariti prav poseben most med preteklostjo in sedanjostjo, ki ni bil samo zanimiv, temveč tudi poučen, saj je ponujal vpogled v nekoč majhno sceno in omogočal potegovanje vzporednic s tujimi bandi, ki so danes veliki, a si tega v tistem času niso upali niti sanjati.

Čeprav torej znajo biti predstave o tem, kako so nekateri kultni in legendarni bandi nekoč delovali, skrajno romantične, je realnost zgledala povsem drugače, povsem enostavno in preprosto. Tako kot recimo zgleda danes realnost za velenjske Snøgg, ki jih v tem trenutku ne znam pravilno nasloviti. Ne vem namreč, ali je zasedba v osnovi še zmeraj duo ali že polnopravni kvartet, kajti v Ljubljani se je predstavila v povečanem številu. Podobno kot pred nekaj leti v Mariboru, ko je band v drugem delu nastopil z gostujočimi glasbeniki. Sicer pa bo že band pravi čas povedal, kako in kaj, pomembno je, da živi in deluje. Prav živ prejšnji teden v Ljubljani ravno ni bil, a po drugi strani ime Snøgg nikoli ni bilo povezano s kakršnim koli divjim nastopom – razen v povezavi z njihovo glasbo. Močna uporaba noise in eksperimentalnih elementov pričara povsem samosvoje laibachovsko-blackmetalsko vzdušje, ki ga na slovenskih odrih ne srečamo pogosto.

Setlista Snøgg: Beloved Queen of the Stars, Qivitoq (v skrajšani obliki), Bringer of Chaos, Chhinnamasta.

Nekoliko tradicionalnejše vzdušje, čeprav za klasične black metal vode še zmeraj zelo avantgardno, je ustvarila trojica s Primorske, ki nosi ime Ater Era. Zasedba se je povsem osredotočila na aktualni album Clades, ki je izšel lani. S tega albuma smo slišali kar 4 od 5 komadov, izpuščen je bil le otvoritveni komad. Drugače kot napovedano je torej nastop Ater Ere (tako kot tudi nastop Snøgg pred njimi) trajal dlje, in sicer kar okoli 40 minut. Pozitivna okoliščina za vse nas, ki se koncertno redkeje gibljemo južnozahodno od Ljubljane, saj sem na ta način dobil še boljši vpogled v ta zahteven album, ki v sebi skriva še marsikateri neodkrit riff, ton ali zvok, ki vsak zase potrebuje pravo mero osredotočenosti in časa. Če si torej želite psihedelične black metal izkušnje, ki ne posega preveč intenzivno po čistokrvnih rockerskih elementih in sploh ne uporablja clean vokalov, potem vas Ater Era znajo pozitivno nagovoriti.

Setlista Ater Era: Destroyer/Preserver, The Cloak of Solitude, Cuneal Paradigm, Heinous Clades.

Sledil je relativno kratek premor, saj »The True Noctiferia« med nastopom niso uporabili nobenih rekvizitov. Za začudenje in ugibanje sta poskrbela le dva mikrofona pred bobni, ki sta ob napovedi, da bodo Noctiferia zaigrali svoj prvenec v originalni postavi (Uroš Lipovec, Igor Nardin, Robert Steblovnik in David Kiselić), dopuščala le eno logično razlago: to mesto je zasedeno za osebo, ki bo prevzela clean vokale in citiranje. In tako je tudi bilo. Taista oseba v kostumu srednjeveškega krstitelja je še dodatno v živo izvedla vse piščali. Odlično! Malo manj odlična je bila okoliščina, da na odru nismo videli Niklasa Kvarfortha, frontmana švedske zasedbe Shining. Pričakoval sem ga namreč med izvedbo priredbe Where Dead Angels Lie, ki naj bi jo band izbral zato, ker je bil to eden izmed najvplivnejših komadov med odraščanjem posameznih članov. Kdor pozna prvenec, se mu ta izbira sploh ne bo zdela presenetljiva. No, ker enega gosta ni bilo, je drugi prevzel še njegovo delo, tako da smo med drugim delom nastopa namesto Davida na vokalu spremljali Arturja Felicijana, ki je bil del skupine, ko je ta posnela popevko, ki ji je uspelo priti na festival Melodije morja in sonca. Gre seveda za komad Fond of Lies z albuma Per Apera, ki smo ga slišali kot veliki finale in za lahko noč. Pred tem pa nas je band še med izvedbo prvenca popeljal še nekaj let nazaj v svojo zgodovino in predstavil Matricide ter nato s Final Impetiance spomnil na demo, ki je podobno kot vse ostale njegove izdaje izšel v zelo omejenem številu. Poleg dodatnih komadov s Per Aspere smo bili deležni še ene priredbe, in sicer Baphomets Throne iz hiše Samael, s katero je band nakazal sodobne industrijske tendence in se po skoraj uri in tričetrt programa utrujen, a zadovoljen poslovil od dodobra napolnjene Gala Hale. Rojstnodnevna zabava je uspela, njena ponovitev z istimi nastopajočimi čez 10 ali 20 let pa je zaradi starosti teh vprašljiva. »Pit in jebat!«

Setlista Noctiferia:
1. del: Bloody Sheaves of Hay, Slaves Under Broad Daylight, Fatricide, Fall for Heathen, Eternal Blasphemy, Matricide, This Is My Art, Final Impetiance, Still Unleashed, Sons of Fame.

2. del: Where Dead Angels Lie, Grief To Master, Aught Against a Thee, Err to Hell, Baphomets Throne, Fond of Lies.

SORODNE VSEBINE:
29. 5. 2018Noctiferia / Ater Era / Snøgg / Galerija
25. 3. 2016Ater Era / Snøgg / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija