REPORTAŽE

1. 12. 2017

The Stone / Srd / Grob

Mladinski center Postojna, Postojna / 24. 11. 2017

Bili so časi, ko je srbska black metal elita z imenom The Stone bolj ali manj letno obiskovala Slovenijo. To so bili časi, ko je metal scena začela cveteti in se zaradi obilice dobrih koncertov nismo zavedali te prednosti. No, potem pa je prišlo zatišje. Seveda ne zatišje metal scene, kajti po obličju Zemlje se še naprej valjajo številni dobri in še številnejši slabi metal bandi, ki po različnih klubskih odrih, malo manj po festivalskih odrih, širijo svoje glasbene ideje, ritme in melodije, toda obdobje tišine s strani Srbov, ki so s predstavitvijo svojih viž v živo nekajkrat obšli Slovenijo. Z odličnim albumom Nekroza med prtljago so me lani zvabili celo na Dunaj, medtem ko za aktualno zloveščo stvaritev Teatar apsurda nisem rabil potovati tako zelo daleč.

The Stone so tokrat v okviru 2-dnevne mini turneje – če temu sploh lahko tako rečem – obiskali postojnski mladinski center, pri čemer so za ogrevanje poskrbeli mladi Grob in odrsko nekoliko bolj izkušeni, čeprav še zmeraj mladi Srd. Mladi v tem oziru seveda ne pomeni mladi po letih, temveč mladi po datumu ustanovitve zasedbe. S strani organizatorja kot »mladinci na sceni«, ki jim je treba dati priložnost, označeni Grob so kot prvi zavzeli oder. Toda ob udarcih prvih instrumentov je napovedan začetek koncerta že davno bil presežen za dobro uro, kar je pomenilo, da si je band ogledala polna dvorana čupavcev, kratkolasnikov in nosilcev pleš. Začetna radovednost, povezana s četverico, ki je prišla na oder v uniformah iz črnih hlač in črnih puloverjev s kapucami na glavi, se je hitro razblinila, ko smo slišali en in isti komad večkrat zapored. Darkfuneralsko hiter in predvidljiv black metal, začinjen z nekaj slogovno ustrezne melodike, je bil sicer dober uvod v ta večer, vendar hkrati tudi daleč od kakršnega koli presežka. Grob bo očitno treba preveriti še na zgoščenki.

S še večjo zamudo in s še bolj utrujenimi nogami, ki so poganjale korenine pred MC-jem med pogovorom s tem ali onim, ki ga na ta večer tam sploh nisem pričakoval, a se je udeležil dogodka iz istih razlog kot jaz, smo že skorajda malo nervozni dočakali nastop malih zvezd slovenske black metal scene Srd. Ljubljančani/Sobočani naj bi začeli koncert s komadom Ognja prerok. Ker imena komada ne najdem nikjer na prvencu Smrti sel, predvidevam torej, da gre za novi komad, čeprav v živo nisem imel tega občutka, saj se je dodobra zlil s komadi s prvenca. Ali je ta podobnost dobra ali ne, bo pokazal naslednik, ko bo izdan v celoti. Zagotovo novi komad pa je bil Sreča na vrvici – oh, kako očitno in hkrati nadvse primerno za Srd. Sicer pa peterici nimam kaj očitati, saj so skladno s preteklimi nastopi tudi tega izvedli tehnično brezhibno in dovolj komunikativno za tovrsten dogodek, le morda nekoliko preveč statično. Mogoče pa v Mariboru pred Batushko izkažejo več gibanja.

Končno, nekje okoli pol enih, pa še male zvezde večera. Glasbeniki, zbrani okoli skromnega Kozeljnika, ki se je v 14 letih, odkar spremljam band od njihovega prvega nastopa leta 2003 v Ravnah na Koroškem, vidno postaral – danes si pred nastopom več ne rabi barvati las na sivo. Toda pustimo čenče, ki jih sicer beremo v Lady, Srbi so namreč dobra dva tedna pred uradnim izidom in uradnim release partyjem s seboj prinesli najnovejšo stvaritev, že omenjeni Teatar apsurda. S tega so predstavili tri komade, od tega seveda tudi naslovnega, ki se je v kratkem času razvil v pravi youtube-hit:


Na podlagi pokoncertnega odkrivanja celotnega albuma bi rekel, da je peterica v živo predstavila še uvodni komad Gavranovo in Nuklearan, vendar to so zgolj ugibanja. Nič pa ne bom ugibal, če povem, da bo/je album v celoti odličen in je resnično dostojen naslednik Nekroze, s katere smo pa tudi slišali nekaj komadov: Kamenolom in Dani Crni. Sicer pa sta komada Zakon sile, trijumf smrti in Prividjenja (če se spet ne motim), že tudi skorajda stalni sestavini na bandovi setlisti. Odličen izbor komadov in odlična izvedba, ki je šepala zaradi preglasnega zvoka, predvsem bas kitare, kar pa je okoliščina, ki se jo da zlahka rešiti s pravimi čepki za ušesa, ki bi poleg drobiža za pijačo in merch morali biti pri nas starejših ljubiteljih trdih zvokov že tako ali tako med obvezno opremo za obiskovanje koncerta.

Skratka, res bi mi bilo žal, če se ne bi udeležil tega black metal dogodka v najvišje ležečem slovenskem mestu ali če bi nas ta ponovno obšel. Ker se šušlja, da naj bi švedski Shining enkrat v bližnji prihodnosti nastopili v Postojni, mislim, da tamkajšnjega MC-ja nisem obiskal zadnjič.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
27. 6. 2022
Gloryhammer / Elvenking / Victorius
Reportaža
15. 6. 2022
Iz zakulisja: SkyEye
Reportaža
10. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
8. 6. 2022
Heathen / Toxik
Reportaža
2. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
27. 5. 2022
Rammstein / Jatekok
Reportaža
26. 5. 2022
Alive! Metal Fest
Reportaža
25. 5. 2022
Kadilnica of Death Fest
KONCERTI & FESTIVALI
27. 6. 2022
Mastodon
Arena, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška