REPORTAŽE

19. 9. 2022

Vratolom 2022, 1. dan

Wunder bar - Plaža Žlajfer, Velenje / 16. 7. 2022

»Kljub slabši napovedi vremena VRATOLOM22 BO! Streha nad glavo bo, saj je prizorišče pod velikim TentArt šotorom!!« Ta objava me je bolj ali manj tik pred zdajci prepričala v nakup festivalske vstopnice in dvodnevno romanje v Velenje oziroma na Velenjsko plažo, kjer je društvo Železni Aktivizem pripravilo vse potrebno za letošnjo edicijo najbolj vratolomnega festivala pri nas.

Slabo vreme pa ni botrovalo samo dvomom o obisku festivala, temveč tudi zmedi in zastojem na cestah, kar je tako rekoč le nekaj minut pred začetkom festivala bil razlog za to objavo na uradni strani dogodka na Facebooku: »Zaradi velike gužve na cesti in posledično zamude se koncert prične z zamikom. Hvala za razumevanje!« V praksi je to pomenilo odpoved nastopa prvega napovedanega banda, počasnejše kapljanje obiskovalcev na prizorišče in začetek festivalskega programa s sprva načrtovanim drugim bandom večera:

19.30 vrata
20.00–20.30 Anti Slaughter
20.50–21.20 Terminal Disease
21.40–22.15 Kholn
22.35–23.20 Armaroth
23.40–00.35 E.N.D.

Anti Slaughter na Vratolomu 2022:
Primorski dvojec Anti Slaughter je tisti band, ki zaradi slabih vremenskih razmer in gneče na cesti ni uspel pravočasno prispeti v Velenje, kjer bi moral kot otvoritveni band predstaviti svojo mešanico hc/punka, crusta, thrasha in grinda. Nastop zasedbe je bil prestavljena na konec prvega dne festivala, ko je ura bila je krepko čez ena zjutraj in sem že položil glavo na domač vzglavnik. Po poročanju kolegice zasedba ni bila deležna tako dobrega odziva oziroma številčnosti pod odrom, hkrati pa naj bi bil nastop Primorcev dokaj kratek.

Terminal Disease na Vratolomu 2022:
Tako so bili Zasavčani Terminal Disease nekaj pred deveto uro zvečer prvi band večera. Po dobri uri čakanja so končno iz festivalskih ojačevalcev zahrumeli live metal zvoki, s katerimi nas je peterica na odru potegnila v svoj svet groovy thrash metala. Glede na videno in slišano lahko mirno rečem, da so se Terminal Disease dobro znašli v vlogi prvega nastopajočega, ki mu večkrat ni enostavno prebiti led in ustvariti želeno koncertno vzdušje iz nič. Toda po eni strani je pevec znal ustrezno nagovoriti publiko, po drugi strani pa Zasavčani proizvajajo ravno prav poskočen in nalezljiv metal, da se publika ni pustila dolgo prositi in se je pridružila zabavi pod odrom. Terminal Disease so otvorili svoj nastop s komadom Under the Mask, otvoritvenim komadom svojega Dema, nadaljevali pa s kombinacijo neizdanih komadov in komadov z lanskega EP-ja Kingdom of One. Ker slednje poznam, so me ti seveda najbolj pritegnili, dober zvok pa je le še dodatno kronal energičen nastop zasavskih thrasherjev.

Kholn na Vratolomu 2022:
Kholn so velenjski black metal band, ki je žanrsko izstopal na letošnjem Vratolomu, saj je bil edini predstavnik črne kovine. Razumljivo je torej, da so z odra Velenjske plaže širili povsem drugačno vzdušje kot zasedba pred njimi, kar pa nikakor ne smete razumeti negativno. Kar se mene tiče, band ne bi mogel bolje božati moje blackmetalske duše. Mayhemovsko in darkthronovsko obarvan black metal, zaigran na eni kitari, ki je bila ves čas dobro slišna in s tem dopuščala dovolj prostora basovskim linijam, ki so sploh ob počasnejših oziroma mirnejši delih poskrbeli za val čupanja pod odrom, je tudi pri ostalih obiskovalcih poskrbel za visoko mero odobravanja oziroma všečnosti. Za razliko od prvega banda Kholn v blackmetalskem slogu bolj ali manj sploh niso komunicirali s publiko, kar pa tudi ni bilo potrebno, saj so bili komadi, kot so Wrath of the Forgotten God in Colapse of Cultures z Dema in Genocide s kompilacije Metal 4 Lignit dovolj zgovorni. Vmes je četverica še predstavila svež komad Mountain Winds, ki se je stopil s preostalimi, kar priča o tem, da ne prinaša nekih velikih sprememb, nastop pa je tradicionalno zaključila s komadom Satan My Master.

Armaroth na Vratolomu 2022:
S kranjskimi Armaroth se je vzdušje še enkrat več spremenilo. Postalo je ponovno bolj poskočno, a hkrati tudi bolj divje in udarno. Samo tri tedne po prekmurskem Breka Festu sem si ponovno privoščil mešanico slamming death metala in psihedeličnih kitarskih vložkov. Tako kot se je ponovila vremenska slika, tako so tudi Kranjčani obiskovalcem Vratoloma ponudili podobno setlisto tisti iz Prekmurja. Glavna razlika je bila ta, da smo slišali najnovejši single Pressure. No, je pa treba vedeti, da zasedba ob dveh izdajah, EP-ju False Vision in albumu Zenith, tudi nima veliko manevrskega prostora pri sestavljanju 45 minut dolgega nastopa. EP in album skupaj ne dosegata ene ure minutaže, hkrati pa je zasedba z albumom ubrala drugačno pot, kakršno je sprva začrtala z EP-jem, zaradi česar je razumljivo bolj osredotočena na dolgometražec. Za razliko od Breke sem bil tokrat že bolj ogret in pripravljen že na samem začetku njihovega nastopa, zaradi česar sem že bil »v elementu« pri komadih, kot sta Diamox in 5-HT2A, medtem ko je 16-urni delovnik tega dne začel kazati zobe ob bandovih zadnjih komadih, med katerimi je za moj okus še enkrat več izstopal I Worship the Universe. Tega komada se enostavno ne morem naveličati, zaradi česar si bom prihajajočo soboto v roku enega meseca privoščil Armaroth še tretjič, in sicer v mariborskem MC-ju.

E.N.D. na Vratolomu 2022:
Hrvaški E.N.D. so bili edini tuji band večera in festivala, hkrati pa še en band več, ki je na odru proizvajal poskočne groovy ritme, ki so vabili k miganju. Publika se je odzvala na Hrvate v podobnem slogu kot na domače Armaroth: ni manjkalo takšnega ali drugačnega miganja pod odrom, ki je bilo nekakšna naravna reakcija na predstavljen groovy hardcore metal. Bilo je celo tako divje, da je imela kolegica fotografinja kar konkretne težave pri opravljanju svojega dela v prvih vrstah. Sicer pa je bilo nekaj podobnega za pričakovati, saj gre pri E.N.D. oziroma Evil Never Dies za zasedbo, ki je bila ustanovljena davnega leta 1996 in se potemtakem lahko pohvali tako z relativno obsežno diskografijo kot tudi konkretno odrsko kilometrino. Zasedba oziroma njeni člani tako ali drugače vedo, kako se tovrstnim zadevam streže oziroma kaj je treba narediti, da iz publike potegne še zadnje atome energije.

SORODNE VSEBINE:
19. 9. 2022Vratolom 2022, 1. dan / Galerija
21. 7. 2022Vratolom se seli, a ne daleč / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
Reportaža
22. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 1.dan
Reportaža
11. 8. 2023
MetalDays 2023, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2023
God Is An Astronaut
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
24. 9. 2023
Necromancy Vol. VII: SitiS, Attitudes To Human Extinction, Snøgg
SUB, Gradec, Avstrija
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2023
Finsterforst, Heathen Foray, Nordblut, Crowheart
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
30. 9. 2023
Vulvathrone, Uporabniki
ZMŠ Krško, Krško
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana