INTERVJUJI

2. 7. 2002

Macbeth

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: FABRIZIO
Macbeth je italijanski gothic band, ki me je presentil že tri leta nazaj z izdajo svojega prvenca Romantic Tragedy’s Crescendo. Z zadnjo izdajo Vanitas pa so šli še dlje in še boljše pokazali svoje sposobnosti za pisanje in igranje glasbe. Macbeth je resnično Shakespeare preveden v metal glasbo! Njihov bobnar in tekstopisec Fabrizio je v tem intervjuju povedal nekaj več o bandovi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.


MATIJA:
Lahko na kratko predstaviš Macbeth našim bralcem?

FABRIZIO:
Band sem ustanovil leta 1995, po dveh letih smo posneli prvi in edini demo naslovljen Nocturnal Embrace, katerega smo prodali v več kot tisoč izvodih ter dobili nekaj ponudb od založb. Podpisali smo z Dragonheart Records in leta 1998 posneli album Romantic Tragedy’s Crescendo. Po dveh letih je bila zasedba banda obnovljena s tremi novimi člani, s katerimi smo posneli Vanitas, naš novi album.

MATIJA:
Prebral sem, da ste ime Macbeth dobili iz Shakespearjeve drame.

FABRIZIO:
Band smo poimenovali Macbeth, ker to ime najbolje obrazloži našo glasbo. V svoji slavni drami je Shakespeare uporabljal drobce poezije, ko je pripovedoval zgodbo o grozovitih morilcih. V naši glasbi lahko najdete poezijo, nasilje, melanholijo, bes in sladkost. Mislim, da je naš zvok popolna mešanica nasprotij.

MATIJA:
Kako si zadovoljen s končnim rezultatom vašega novega albuma Vanitas?

FABRIZIO:
Vanitas pomeni razvoj našega zvoka in naše tehnike. Uporabili smo skrbno izbrane zvoke, razporeditve in vokale. Glasba in besedila so tesno povezana. Mislim, da je pomemben tudi artwork, zato je strogo povezan s komadi. To sem ugotovil ob neprestanem poslušanju albuma. Vanitas je popolna mešanica energičnosti in melodike, popolna mešanica nasprotij: krutosti in sladkosti, melodij in nasilja. Nekateri klaviaturski aranžmaji in čisti vokali pa dajo albumu originalno formulo. To je album s širokim spektrom komadov, sedaj imamo dva dobra in pametna vokalista. Njuni čarobni dueti so me čisto začarali. Morenin vokal je močan in sladek hkrati, pa tudi Andreas dobro poje. Poleg tega je tudi novi basist izkušen glasbenik.

MATIJA:
Lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo kakšno vaše nastopanje?

FABRIZIO:
Koncertiranje imamo v načrtu. Verjetno bomo igrali že to zimo, vendar ta trenutek ne vem točno kdaj in kje. Zelo rad nastopam v živo, to mi je kul… Upamo, da bomo prej ali slej igrali v vaši državi!

MATIJA:
Na Vanitas ste dobili oba nova pevca in basista. Kako so te spemembe vplivale na glasbo Macbeth?

FABRIZIO:
Zvok Macbeth je rezultat tega, kar nam je glasbeno všeč. Mislim, da ni le enega ali nekaj bandov, ki nas inspirirajo ob pisanju komadov. Osebno so mi všeč zelo različni bandi, všeč so mi vse vrste ekstremnega metala, všeč mi je tudi ambientalna glasba in pop. Mislim, da je za glasbenika zelo pomembno, da posluša različne zvrsti glasbe. Novi člani so dali svoj prispevek k pisanju komadov s svojimi novimi idejami.

MATIJA:
Mislim, da ste glede na prvenec še izboljšali svojo glasbo. Imajo spremembe zasedbe tudi pri tem kakšno vlogo?

FABRIZIO:
Ja, potrebujemo profesionalne glasbenike in resne ljudi. Imam občutek, da v bandu lansko leto ni bilo vse v redu: konflikti glede interesov, nesoglasja, obrekovanja in pomanjkanje resnosti. Nekateri v bandu so rekli, da Macbeth križa njihove lastne načrte. Odgovorili smo jim: “vzemi si čas, dobro premisli” ali “pojdi po svoje”. Tako imamo sedaj tri nove člane.

MATIJA:
V Macbeth vas je sedem. Imate s tem kakšne težave, z usklajevanjem interesov, mislim, sedem je kar veliko število?

FABRIZIO:
Mislim, da je največji problem igrati v majhnih klubih. Odkar imamo nove člane, nimamo več težav s konflikti pri interesih, obrekovanjem ali pomanjkanjem resnosti. To je odlično.

MATIJA:
Na tem albumu si začel pisati besedila. Kako ti je všeč ta zadolžitev, kaj ti to pomeni?

FABRIZIO:
Mislim, da je pisanje besedil pomembna in zahtevna naloga. Rad se izražam tako, da pišem poezijo, za to imam strast. Od tega nimam kakšnega velikega zaslužka, verjetno zaslužim manj kot ljudje z navadno službo, ampak sem zadovoljen. Glasba je umetnost in umetnost je najvišji možni način za izražanje. Glasba prihaja iz srca in občutki pridejo na plano iz melodij in besedil. Glasbenik je oseba, ki se zaljubi v glasbo in zase mislim, da sem nor nanjo. Moje inspiracijsko vodilo za besedila je italijanska tradicija in tudi moje vsakodnevno življenje. V mojih besedilih lahko najdeš temo dneva in veliko navezovanj na italijanske umetnike in kraje.

MATIJA:
Zakaj so nekatera tvoja besedila delno v angleškem in delno v italijanskem jeziku?

FABRIZIO:
Rajše pišem besedila v svojem materinem jeziku, italijanščina mi je zelo všeč. Da pa besedila razumejo tudi tuji fani, morajo biti napisana v angleščini, vendar je včasih težko najti angleško besedo s popolnoma enakim pomenom… Mislim, da bomo v prihodnosti imeli več italijanskih besedil.

MATIJA:
Macbeth si ustanovil leta 1995, izdali ste uspešen demo in do sedaj posneli že dva albuma. Se ti zdi, da je bil to hiter in velik napredek in uspeh?

FABRIZIO:
Ja, in mislim da je bilo kar nepričakovano! Prodali smo več kot 1.000 demov, več kot 10.000 kopij prvenca in sedaj čakamo odzive na Vanitas. Naredili smo stotine intervjujev, res je neverjetno!

MATIJA:
Kaj lahko pričakujemo od Macbeth v naslednjih letih?

FABRIZIO:
V načrtu imamo koncertiranje, mislim pa, da bomo začeli pisati nove komade še pred koncem leta. Hvala za intervju, hvala našim fanom, posvetite pozornost Vanitas.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija