Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Deceased

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: KING
Nastop Deceased je bil razlog za moje (pre)zgodnje vstajanje na petkov dan Wackna. Vendar videti odličen metal band, ki že več kot desetletje in pol vztraja pri svojih stališčih in underground death metalu je bil vsekakor zadosten razlog. Za tale intervju sem bil dogovorjen že v Wacknu, vendar smo se z bandom dvakrat zgrešili. Prvič njihovemu basistu Lesu ni uspelo najti pevca Kinga Fowleyja, vendar ga je uspelo meni v množici pred nastopom Napalm Death. Dogovorila sva se, da se dobiva v backstage šotoru po nastopu in glej ga vraga, zgrešila sva se. Kar nama ni uspelo v Wacknu, nama je nekaj dni kasneje preko e-maila.


MATIJA:
Minilo je nekaj dni odkar ste igrali v Wacknu. Je bil to res vaš prvi nastop v Evropi? Kakšni so tvoji občutki s tega nastopa?

KING:
Tole je bil v 16 letih našega obstoja res prvi nastop v Evropi. Da se to ni zgodilo prej, so krive napačne časovne razporeditve, pomanjkanje sredstev in nepravi promoterji. Nastop v Wacknu je bil odličen! Deset zjutraj je zelo zgodaj za vse headbangerje, ampak kljub temu se je zgodil velik preobrat. Nam to veliko pomeni! Spomini s tega nastopa nam bodo ostali do smrti! Milijonkrat hvala vsem headbangerjem, ki ste nas podprli.

MATIJA:
Upam, da boste v Evropi še igrali. So okrog tega že kakšni načrti?

KING:
Jaz tudi upam, da! Ko smo “okusili” Evropo, se želimo kmalu spet vrniti, haha. Upam, da se bomo kaj zmenili z Relapsom in evropskimi promoterji. Zaželi nam srečo! Tega si res močno želimo!

MATIJA:
Kako pa kaj nastopi po ZDA. Kako pogosto in pred kolikšno publiko nastopate tam?

KING:
Tukaj koncertiramo v majhnih klubih in glavnih festivalih. Izid je vedno spodoben, na nekatere koncerte pride 200, 250 ljudi, na nekatere pa manj kot 100. To je Amerika in Deceased nismo Backstreet Boys, haha. Vendar nam to sploh ni pomembno. Igramo zase in za metalski duh! Če nimamo turneje, odigramo približno 40 koncertov na leto.

MATIJA:
Supernatural Addiction je vaš najbolj melodičen album do sedaj. Kaj pa lahko pričakujemo od prihajajočega materiala?

KING:
Ta je bolj “surov” in trasherski! Trenutno smo v takem razpoloženju. Hoteli smo hitre, hitre, HITRE posnetke za EP (za že izdani Behind The Mourner’s Veil EP, op. av.), zato smo take tudi naredili. Bomo videli, kaj mislijo ostali.

MATIJA:
Je že kaj znanega glede naslednjega albuma?

KING:
Ja, naslov bo “As The Weird Travel On”. Bo temačen in misteriozen z veliko strašljivega in grozljivega! Hočem, da je to še vedno metal do kosti! Upam, da ga bomo posneli sredi 2002 in izdali pozimi istega leta.

MATIJA:
Supernatural Addiction CD je bil izdan pri vaši stalni založbi Relapse, na LP formatu pa ga je izdal Merciless Records. Kako je prišlo do tega? Ali Relapsa ne zanimajo vinili?

KING:
Voler od Merciless je naš prijatelj. Ko smo se pogovarjali, je privolil v izdajo tega vinila. Relapse misli, da vinil ni zadosti popularen v ZDA, da bi se njegovo izdajanje splačalo. Ponavadi dajo licenco za material njihovih bandov katerikoli založbi, ki želi to izdati na vinilu.

MATIJA:
Včasih si pri Deceased bobnal in pel, sedaj pa le poješ. Kako, kdaj in zakaj si prišel do te odločitve?

KING:
Še vedno sem nekje vmes s to odločitvijo. Po eni strani si želim, da bi ostalo tako kot je bilo včasih, po drugi strani pa si želim močnejše vokale na živih nastopih. Moja bolehna rama je pripomogla k tej odločitvi. Do sedaj sem samo pel edino na nastopu v Wacknu.

MATIJA:
Besedila zadnjih dveh albumov so inspirirana od horror knjig in filmov. Kako si prišel na to idejo?

KING:
To je preprosto v moji krvi. Živim za stare kultne horror filme in tako literaturo, to je moja strast. Bil sem tudi mnenja, da veliko teh zgodb ni nikoli dobilo svojega drugega življenja, zato sem jih uporabil v metal glasbi. Z rezultati sem zadovoljen.

MATIJA:
Priredili ste tudi dosti komadov legendarnih bandov. Kako se publika odziva na te komade?

KING:
Priredbe so stvar okusa. Nekateri jih ne marajo, drugi jih obožujejo. Mi jih snemamo zato, ker so ti komadi del nas. Poslušamo veliko starih bandov, ki so klasika metala in na ta način od časa do časa kakšnemu pokažemo spoštovanje. Da zapolnim prostor na plošči raje uporabim priredbe, kot pa drugorazredni Deceased material, narejen samo za ta namen.

MATIJA:
Sem mnenja, da ste Deceased band, ki ve kaj je metal, band z metalskim odnosom. Misliš, da je še vedno preveč bandov, ki to niso?

KING:
Na žalost res! Veliko ljudi je zgolj egoistov, ki čakajo, da se kaj zgodi. Veliko bandov nima nič z metalskim duhom! Živijo za popularnost in to, da se vidijo v reviji. Nam ni vseeno za metal in enotnost undergrounda, ki je žal preveč razdeljen!!! In kar lahko naredimo je točno to kar delamo. Ostali se bodo morali pa razporediti.

MATIJA:
Minilo je že več kot 15 let od ustanovitve Deceased. Če bi se imel možnost vrniti na začetek, bi kaj naredil drugače, kaj spremenil?

KING:
Mislim, da ne. Močno verjamem, da ima vsaka stvar v življenju svoje sporočilo in svoj pomen. Na napakah se učimo in rastemo, uspehi pa nas delajo skromne. Napake nas tudi naredijo močnejše. Življenje je življenje, tako si mislim.

MATIJA:
V bookletu albuma Fearless Undead Machines so sovražne besede letele na Slayer, Metallico, … Kako so kaj na to reagirali ljudje, ki so to prebrali?

KING:
Haha, mislim, da se nekateri strinjajo, nekateri pa mislijo, da smo drek, ker to pišemo. Mnenja o takih stvareh so deljena. Nekateri bandi se s podobnimi stvarmi sploh ne ukvarjajo, nam pa je žal, da se nekateri bandi, ki so bili nekoč metalske narave, spreminjajo v pohlepne, denarja željne kurbe industrije! Zaradi tega je bil ta “fuck off” potreben!

MATIJA:
Prvi album Deceased, Luck Of The Corpse, je bil prodan v več kot 15.000 izvodih. Je katera kasnejša izdaja presegla to številko?

KING:
Mislim, da ne. Luck Of The Corpse je izšel, ko je bil death metal noro popularen. Skoraj vsak band je lahko izdal album in ga tudi prodal v velikih nakladah. Čas se je spremenil, druge zvrsti glasbe so postale bolj popularne in death metal je postal sekundaren večini kupcev. Nam se ne gre za prodajne številke, mi se samo trudimo narediti čim boljši album – to je naš cilj!

MATIJA:
Mi lahko našteješ nekaj albumov, ki si jih poslušal ta teden?

KING:
Guano Apes – Don’t Give Me Names, Jag Panzer – Ample Destruction, Voivod – War And Pain, Mercyful Fate – In The Shadows in The Gathering – Nightime Birds je zadnjih pet albumov, ki sem jih poslušal.

MATIJA:
Če bi rad kaj dodal za konec, imaš sedaj priložnost.

KING:
Najlepša hvala za tvoj čas in podporo. Deceased smo za kultni underground! NIKOLI ne bomo spremenili našega prepričanja! Upam, da bo tako tudi z vsemi bralci. Stay hungry and stay in touch with your spirit!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna