Na današnji dan
1976
Iron Maiden odigrajo svoj prvi koncert v zasedbi Terry Rance, Ron Matthews, Paul Day, Dave Sullivan in Steve Harris
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

23. 10. 2002

Krisiun

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: MAX
Krisiun so eden izmed najopaznejših prestavnikov brazilske metal scene, band, ki se že desetletje drži death metala v pravem pomenu besede. Njihov nastop v Ljubljani sem izkoristil še za tale intervju. Z bobnarjem Maxom sva se pogovarjala po koncertu. Intervju je potekal v zelo dobrem vzdušju, Max je bil razpoložen in zgovoren, tako da je nastali intervju kar nekoliko daljši kot sem predvideval.


MATIJA:
Kakšen se ti je zdel današnji nastop?

MAX:
Bilo je odlično. V veliko zadovoljstvo nam je biti že drugič tukaj. Tu smo radi igrali. Smo na turneji skupaj z Vader, Decapitated in Prejudice, katera poteka odlično.

MATIJA:
Kako pa si zadovoljen z odzivom publike?

MAX:
Na večini koncertov so odlični. Včasih so bolj tihi ali karkoli, vendar nekje pa ponorijo. Kot včeraj na Hrvaškem, ponoreli so. Mi smo igrali, njim pa se je utrgalo. Samo nekaj koncertov je, kjer ljudje ne ponorijo. Nastop jim je všeč, slemajo in dvigajo roke, vendar se pa včasih znorijo veliko bolj.

MATIJA:
Kolikor vem o tem, ste stalno na turnejah…

MAX:
Od izida Conquerors Of Armageddon smo stalno na turneji, to je zadnja tri leta. Koncertiramo zelo intenzivno, saj veš, non-stop turneje. Turnejo smo prekinili leta 2000 in začeli pisati material za nov album, Ageless Venomous. Po izdaji albuma smo spet začeli s turnejo.

MATIJA:
Potemtakem vam je koncertiranje všeč.

MAX:
Ljubimo turneje, človek! Včasih sem sicer utrujen, včasih pogrešam dom, punco v Braziliji, prijatelje… Vendar kadar grem na oder, je to zame največje zadovoljstvo – da grem na oder in igram pofukani metal in spoznam veliko metalcev. To je najboljša stran koncertiranja. Zabavno je biti na avtobusu s temi Poljaki, Vader in Decapitated. Veliko se zabavamo, z veliko alkohola, trave, žuramo… Kadar pa je čas za iti na oder, to vzamemo zelo resno. Skušamo narediti dober nastop.

MATIJA:
Kako pa si kaj zadovoljen z zadnjim albumom Ageless Venomous?

MAX:
Lahko bi bil boljši, kar se tiče produkcije. Tokrat smo skušali narediti čist album, drugačen od prejšnjih. Hoteli smo čisto produkcijo. Vedno obdržimo iste korenine v glasbi, skušamo pa jo izboljšati, napisati zanimive nove komade, vendar ohraniti isti slog. Mora biti hitro, ekstremno, pravi pofukan death metal, saj veš, prava stvar. Na naslednjem albumu bomo mogoče prav tako skušali imeti čist zvok, vendar s težjo produkcijo. Bobni bodo imeli polnejši zvok, kitare bodo glasnejše… Kar se tiče produkcije, bo boljši.

MATIJA:
Ja, v glavnem te sprašujem to zaradi produkcije.

MAX:
Nekaterim ni všeč taka produkcija, drugi pa spet menijo, da je to naša najboljša produkcija do sedaj. Še sami ne vemo, ujeti smo nekje vmes. Nekateri ljudje pravijo, da lahko prvič slišijo vse riffe, lahko slišijo bass bobne, verbel, vokal, kajti ostali albumi so včasih zamazani. Odigrani so prekleto hitro in včasih se dogaja kar preveč stvari. Hoteli smo narediti nekaj neobičajnega. Igramo že deset let in rekli smo si: “Naredimo tokrat čist zvok, nekoliko drugače.” Nov album bo pa spet nekaj drugega. Zadnji je zgolj še en album, v prihodnosti bomo posneli še veliko albumov, upam vsaj.

MATIJA:
Ko sem poslušal album, se mi je včasih zazdelo, da v ozadju slišim ritem mašino.

MAX:
Kaj?!

MATIJA:
Bobne, narejene z računalnikom.

MAX:
Ne, kot sem ti rekel prej, to je čist zvok. Za čist zvok potrebuješ najboljše mikrofone. Vse to je 100% naše igranje.

MATIJA:
Torej so prav vsi odigrani?

MAX:
Popolnoma, 100%.

MATIJA:
Vidim, da sovražiš uporabljanje umetnih bobnov.

MAX:
Ja. Kot sem rekel, mi smo popolnoma metal, do kosti. Mislim, da so bandi, ki uporabljajo take stvari pederski, sploh niso metalci. Dandanes nekateri bandi uporabljajo računalnike, vendar zame to ni metal. Metal mora biti 100% odigran s strani človeka. Jaz moram odigrati vse sam!

MATIJA:
Zanima me, kakšna je sedaj metal scena v Braziliji.

MAX:
V redu je, dobra. Je veliko bandov, veliko novih, veliko jih raste, veliko jih prihaja… Mislim, da bodo pravi, profesionalni, dobri bandi ostali tudi v prihodnje. Izboljšuje se, veliko založb podpira brazilske bande. Nekateri naši bandi prihajajo igrati tudi v Evropo, zato verjamem, da se scena izboljšuje.

MATIJA:
Torej si mnenja, da ljudje ne mislijo več, da je Sepultura edini band iz Brazilije, kot nekoč?

MAX:
Ne, to je bilo deset let nazaj, sedaj je drugače. Imamo veliko bandov, ne samo Sepulture, tudi veliko dobrih, tako da so ljudje začeli spoštovati brazilske bande. Včasih, ko ljudje vidijo, da band prihaja iz Brazilije, bo pritegnil njihovo pozornost. Ne pravim, da so vsi brazilski bandi dobri, nekateri so res zanič, vendar pa mislim, da bodo originalni bandi, tisti z lastnim pristopom k igranju glasbe, ostali tudi v prihodnje in se uveljavili na sceni.

MATIJA:
Bral sem, da na vaše koncerte v Braziliji pride tudi do 2000 ljudi.

MAX:
Nastope v velikih mestih kot je Sao Paolo včasih igramo tudi za 3000 ljudi. Pri nas je drugače kot tu. V Evropi igramo v ponedeljek, torek, sredo, cel mesec igramo vsak dan. V Braziliji je drugače, tam igramo samo za vikende. Kadar igramo v velikih mestih, pride veliko ljudi iz okolice, tako da se nabere res veliko ljudi. Pridejo ljudje iz manjših mest, včasih celo iz drugih držav… Igramo samo petek, soboto, nedeljo in to je to.

MATIJA:
3000 je velika številka!

MAX:
Po Braziliji igramo že deset let, sčasoma smo zrasli. Na nastopih, kakršne smo imeli pred desetimi leti, je prišlo po 50 ljudi. Rasli smo korak za korakom, sedaj pa prihaja na naše koncerte čedalje več ljudi. Smo uveljavljeni na brazilski metal sceni.

MATIJA:
Veliko bandov, ki niso iz Evrope ali ZDA razlaga, da s tem nimajo tako dobre pozicije. Kakšne pa so tvoje izkušnje s tem?

MAX:
Kaj misliš s tem, nimajo tako dobre pozicije?

MATIJA:
Pravijo, da založbe podpisujejo samo evropske in severnoameriške bande, da nikogar ne zanimajo bandi iz ostalih držav in tako naprej…

MAX:
Ne, zdi se mi da ni tako, mislim, da je to navadno sranje. Če imaš izviren zvok, če imaš ljudem kaj pokazati, nikogar ne briga od kod si. Morda so res založbe, ki iščejo zgolj švedske ali ameriške bande, mogoče… Vendar pa če si izviren in nekaj pokažeš, se bodo založbe zanimale zate, izdale album, delale s tvojim bandom.

MATIJA:
Vi imate sedaj pogodbo s Century Media. Za koliko albumov?

MAX:
Za štiri ali šest albumov, nisem popolnoma prepričan. Imamo tako, bolj prosto pogodbo…

MATIJA:
Pa si zadovoljen z njihovim delom?

MAX:
Ja, zelo smo zadovoljni, dobro skrbijo za nas. Sedaj imajo novo podružnico v Braziliji, imamo distribucijo v Južni Ameriki, ZDA, Kanadi, Evropi, na Japonskem. Stvari se obračajo na bolje, kar se tiče distribucije. Imamo možnost igrati in prodajati CD-je po celem svetu.

MATIJA:
Všeč mi naslovnica vašega zadnjega albuma. Kako ste prišli v stik z Joem Petagno?

MAX:
Začetni koncept smo naredili sami, nato smo ga poslali Joeu Petagnu, ki je opravil izvrstno delo. Zelo je talentiran. Ustvarja veliko stvari, zato nam je v čast, da imamo njegovo naslovnico, delal je tudi za Motörhead… Mislim, da je pravi človek za naše naslovnice.

MATIJA:
Kakšni pa so tvoji osebni okusi za glasbo?

MAX:
Poslušam veliko stvari. Všeč mi je star metal, iz sedemdesetih, kot so Black Sabbath. Še vedno poslušam iste stvari kot pred 15. leti: AC/DC, Black Sabbath, Motörhead, Venom, stare Slayer, stare Sodom, Dark Angel… Poslušam tudi death metal, bande kot so Nile, Vader, Morbid Angel, stare Deicide, Cannibal Corpse… Poslušam veliko različnega, vendar vse samo pravi metal. Od starih stvari do extremnih bandov.

MATIJA:
Kje vidiš Krisiun čez pet ali deset let?

MAX:
Igrati nekje.

MATIJA:
Spet na turneji?

MAX:
Ja, spet na turneji, igrati ekstremni, brutalni death metal, zagotovo.

MATIJA:
Misliš, da se sedaj death metal končno spet vrača?

MAX:
Mislim, da ni nikoli umrl, vendar pa ljudje včasih iščejo nove trende. Bili so novi bandi, ki so šli v mainstream. Death metal je bil vedno živ, mi ga igramo že deset let, bandi kot so Morbid Angel in Cannibal Corpse pa obstajajo že pofukano dolgo časa. Nikoli niso odnehali, nikoli niso umrli. Veliko bandov je umrlo, odnehali so po enem, dveh ali treh albumih igranja ekstremne glasbe. Vendar pravi bandi niso nikoli odnehali, ostali so močni do korenin.

MATIJA:
Mogoče še kakšen stavek za konec?

MAX:
V veliko zadovoljstvo mi je bilo biti tu, upam, da se vrnemo naslednje leto, ko bomo izdali nov album. Resnično cenim podporo metalcev. Hvala za podporo!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb