Na današnji dan
2011
Vicious Rumors izdajo svoj deseti album Razorback Killers
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

29. 10. 2021

Snovalci slovenske metal scene: Martin Jagodic

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: MARTIN

Ime intervjuvanca: Martin Jagodic
Ime organizacije/društva: Društvo KRDM
Lokacija delovanja: Kranj
Glasbena zvrst/žanr: metal in podobno
Kontaktna e-pošta: info@krdm.si
Spletna stran: krdm.si
Facebook: https://www.facebook.com/krdmplc
Član banda: Armaroth, Amalgam

 

DEJAN: Kdaj in kako si se začel ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo načrtno?

MARTIN: Zelo možno, da je bil to prvi Plc Fest leta 2013. Takrat smo od upravnika zaklonišča dobili zelo visok poračun za elektriko, in ker smo bili mulci brez keša, smo morali nekaj ukreniti. Ker nam je bila skupna točka glasba, smo sklenili, da bomo organizirali koncert in s tem nabrali nekaj sredstev za delovanje Plca. Koncert je bil uspešen in od takrat se je zvrstilo že kar nekaj Plc Festov, Distoržnov in drugih dogodkov v naši organizaciji. Ni se pa začelo načrtno, ampak po sili razmer.

DEJAN: Kako se je vse skupaj nadaljevalo po tvojem prvem koncertu?

MARTIN: Najprej moram izpostaviti, da skoraj nikoli nisem bil samo jaz organizator, tako da bova morala nadaljevati v množini. Najprej nismo imeli ambicij po redni organizaciji, saj je bilo v Kranju dovolj koncertov. V sodelovanju s Subartom smo organizirali svoje dogodke aka Plc Fest, na druge smo hodili kot obiskovalci. Nato je 2017/18 zazevala nekakšna metal luknja v Kranju: starejši organizatorji so se umaknili, na Trainu pa ni bilo toliko interesa, da bi sami furali tovrsten program. Če smo želeli imeti v svojem mestu kvaliteten program, nam ni preostalo drugega kot da se sami lotimo zadeve.

DEJAN: Sicer sva z Bojanom že imela kar dolg in intenziven pogovor o nekdanji sceni v Kranju, a vendarle ne toliko o aktualnih zadevah, da bi nekako prišel do odgovora, zakaj je prišlo do tega upada interesa. Je tebi kaj znano?

MARTIN: Verjetno gre za kombinacijo več dejavnikov. Sigurno se je menjala generacija – starejši podporniki scene niso več toliko hodili na koncerte, mlaših še ni bilo oziroma niso imeli nekih lokalnih influenserjev. Verjetno so se s tem zamenjala tudi občinstva in dotedanja ponudba ni bila tako zanimiva za mlado kri.

DEJAN: O tem, kdo je ustanovil društvo KRDM in kako je prišlo do imena, si že povedal v intervjuju leta 2019. Pa te lahko vseeno prosim, da za tiste bralce, ki tega intervjuja niso prebrali, na kratko ponoviš zgodbo?

MARTIN: Naša zgodba se začne že leta 2009, ko smo Armaroth najeli prazno zaklonišče za vaje. Ker je bilo res veliko, smo zraven povabili še nekaj drugih bandov in tako je nastal Plc. Skupnost, ki deluje v tem prostoru, je že od začetka zelo povezana, med sabo se podpiramo, spodbujamo, si pomagamo. Ko smo leta 2016 spoznali, da imajo vsi bandi podobne potrebe po pravni osebi, bančnem računu, založbi in podobno, smo ustanovili društvo. Kako je prišlo do imena, se pa niti ne spomnim več, tudi namen prvotne kratice smo že davno presegli.

DEJAN: Verjamem. Konec koncev, zakaj bi se žanrsko omejevali.

DEJAN: Opozoril si me že, da ne nikoli deluješ sam. Lahko na kratko opišeš ekipo, s katero sodeluješ?

MARTIN: V društvu delujemo na več področjih, organizacija je samo eno od njih. Na tem področju se je letos začel kaliti Timi Bobnar, ogromno pa pomaga tudi Vid Pobegajlo, ki je naš marketing guru. V studiu so zelo aktivni Urban Valjavec, Miha Markun in Erik Pintar, Vid Fekonja s svojim entuziazmom vodi vedno prisotno prenovo prostorov. Imamo pa še veliko zelo aktivnih članov, ki pomagajo na različnih področjih. Smo pa vedno odprti za nove člane.

DEJAN: Delujete samo v Kranju ali še kje drugje?

MARTIN: Sicer se nikoli nismo omejevali lokacijsko, ampak ker smo vsi od tu, je tudi naše delovanje skoncentrirano na to mesto. Bližnja mesta imajo tako ali tako močno sceno – Škofja Loka, Medvode, Ljubljana. Pogrešam sicer kaj dogajanja v smeri proti Julijcem, se pravi Radovljica, Bled, Jesenice.

DEJAN: Kakšna je tvoja vloga znotraj vaše ekipe?

MARTIN: Na papirju sem predsednik društva, v praksi sem pa pač član z nekoliko več odgovornosti. Trudim se biti povezovalni člen, gledati naprej in pomagati vsem pri njihovih udejstvovanjih znotraj društva.

DEJAN: Pa bi rekel, da je kdaj trpelo kakšno prijateljstvo, ker si pod črto »moral biti šef« in morda kdaj sprejel kakšno odločitev, ki ni vsem po godu?

MARTIN: Ne, saj resnih dolgotrajnih konfliktov nismo nikoli imeli. Seveda pride do vročih debat, ampak se strasti hitro umirijo ob naslednji priložnosti za pivo.

DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne maraš?

MARTIN: Ne bi rekel, da ravno ne maram, sigurno pa ni moja najljubša stvar čakanje od prihoda bandov do prvega akorda dejanskega koncerta. Če si z bandom tam, imaš kaj za početi, kot organizator pa po sprejemu nastopajočih nimaš kaj dosti dela.

DEJAN: Kaj te pa pri tem delu najbolj veseli?

MARTIN: Polna dvorana srečnih metalcev in bandi, ki rečejo, da jim je bilo v veselje igrati pri nas.

DEJAN: Ali pri bandih, s katerimi sodelujete, kar koli pogrešaš?

MARTIN: Prav nič. V Sloveniji imamo zelo predane in kvalitetne glasbenike, z vsemi je super delati. Mogoče s kakšnim ni, ampak ta še ni igral pri nas, hehe.

DEJAN: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo?

MARTIN: Pri organizaciji nič, ker je samo druga vloga na koncertu, česar sem bil pa vajen že prej. Me pa vedno navduši evforija ob izjemnem koncertu – polna dvorana, čupanje, veselje nastopajočih, vrsta pri šanku, vrsta na merchu in after do jutra. Ko se to zgodi, sem vedno navdušen, kot da bi doživel prvič.

DEJAN: Je imel kateri band kdaj kakšno zahtevo, ki je nikakor nisi želel izpolniti?

MARTIN: Mislim, da ne. Pri koncertih na lokalni ravni si je težko kar koli izmišljevati, ker je računica preprosta. Več si izmišljuješ, manj bo neto izkupička.

DEJAN: Torej prerekanj z bandi okoli denarja še nisi imel?

MARTIN: Plačamo, kar lahko, in res upam, da bandi to razumejo. Načeloma se dogovorimo tako, da razdelimo denar od vstopnin, seveda pa zagotavljamo tudi nek minimum, če karti ni. Ker sem tudi sam v bandu, pa vem, da karkoli plačamo, je glede na vloženi trud premalo.

DEJAN: Imaš na področju organiziranja koncertov kakšne konkretne razvojne cilje za prihodnost?

MARTIN: V korona časih je (bilo) težko gledati prav daleč naprej. Sicer mislim, da je najhuje za nami, ampak je nemogoče napovedati, kdaj bodo bandi lahko spet prehajali meje. Ko bo to nazaj, bi rad naredil kakšno izmenjavo z bandi iz regije. Kar se pa domače scene tiče, je pa cilj preprost: biti še naprej katalizator med odličnimi bandi in odlično publiko ter skrbeti, da scena v Kranju ne zamre.

DEJAN: Imaš na svojem seznamu želja morda še kakšen band, ki bi ga rad predstavil kranjski publiki, pa to do zdaj še ni bilo možno?

MARTIN: Večino mojih favoritov smo v Kranju že videli, če ne v naši organizaciji, pa s kom drugim. Ko se pojavi nov band, ki zažiga, je pa prvi na mojem seznamu želja.

DEJAN: Kaj bi priporočal mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

MARTIN: Pred prvim špilom: 99,9 % bo šlo nekaj narobe na odru. Ko se to zgodi, ohrani mirno kri, naj te ne vrže iz tira. Če se sekiraš za napako pri prvem komadu, boš pokvaril tudi vse ostale.

Po prvem špilu: na prvem špilu ste si popolnoma narobe naštimali monitorje in slišali ste samo kitarista, ki pa se je zaštel že na drugem komadu in ste se vsi totalno izgubili in zapaničarili. Od tam naprej je šlo vse v k****, zato vas je sram v dno duše. Zdaj je pomembno, da se pogovorite, kaj je šlo narobe, in odpravite vzroke. Recimo najemite tonca in dvorano ter zvadite, kako se naredi zvok na odru. Če se kitarist pogosto zašteje, naj manj poha ali več vadi – povzeto po lastnih izkušnjah, hehe.

DEJAN: Zelo praktični nasveti. Se vidi, da si tudi sam glasbenik. Kaj se torej dogaja s tvojima dvema bandoma?

MARTIN: Z Armaroth smo posneli dva komada, zdaj snemamo videospot za prvega in upam, da ga vsi čim prej ugledate. Amalgam je covid prestavil v drugi plan pri vseh članih, tako da se tam že dolgo nič ne dogaja, nas je pa Matej Ahlin pred kratkim podrezal, da bi lahko kaj naredili. Verjetno bomo počasi sprejeli izziv.

DEJAN: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko sodelujejo z društvom KRDM?

MARTIN: Ko iščemo kandidate za naslednji koncert, razmišljamo o tem, kaj nam bi pasalo poslušati, kaj bi bilo všeč kranjski publiki in kaj je trenutno na voljo. Stremimo k temu, da zagotovimo kvaliteten in raznovrsten program, hkrati pa damo priložnost tudi začetnikom.

DEJAN: Torej so dejansko vabljeni vsi bandi trših ritmov?

MARTIN: Važno, da imajo vsaj delno distoržn, hehe.

DEJAN: Ponovno smo se odprli, dvoranski koncerti se spet dogajajo. Upajva, da tako ostane tudi po teh praznikih, zato je moje naslednje in načeloma tudi zadnje vprašanje spet aktualno. Kaj pripravljaš z ekipo v bližnji prihodnosti? Bi želel kar koli izpostaviti?

MARTIN: 13. 11. pripravljamo grind večer z Vulvathorne, Glisto in Trobec, 11. 12. prihaja tradicionalni Plc Fest, za drugo leto se pa še pogovarjamo z bandi. Definitivno bo zabavno, kvalitetno, kričeče, kruleče, grmeče in predvsem distorzirano, hehe.

SORODNE VSEBINE:
22. 11. 2019Plc: kratki dokumentarni film / Novice
13. 11. 2019Na kranjskem KRDM Placu / Galerija
25. 10. 2019Martin Jagodic – KRDM plc / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija