Na današnji dan
1982
Luč sveta ugleda single The Number of the Beast zasedbe Iron Maiden
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

27. 1. 2023

Dirty Skunks (ENG)

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ČRT in MATEJ

Ker smo nedavno že objavili video intervju z Dirty Skunks, moramo na tem mestu obrazložiti, zakaj v tako kratkem času sledi že takoj drugi. Razlog je povsem enostaven; intervjuju v slovenščini je sledil intervju v angleščini, v katerem smo se osredotočili izključno na julijski festival Tolminator. Črt in Matej sta podrobno obrazložila, kakšno je stanje v zvezi s festivalom, v kakšnem obsegu je pripravljen program, kaj se še mora urediti itd. A najpomembnejše je: za izvedbo festivala ni več nobenih ovir!
 


DEJAN: Vidva sta Dirty Skunks. Toda kdo pravzaprav sta Dirty Skunks? Vaju lahko prosim, da se predstavita?
MATEJ: Zdravo, jaz sem Matej.
ČRT: Črt.
MATEJ: Sva eden od organizatorjev festivala Tolminator 2023.
 
DEJAN: Kateri je bil vajin prvi koncert?
ČRT: Najin prvi koncert je bila lokalna produkcija leta 2002.
MATEJ: Tako je. Začela sva z lokalno produkcijo, z lokalnimi bandi. Potem sva hitro presedlala na promocijo večjih koncertov, ki so se takrat odvijali po Evropi. Hitro sva se povezala z drugimi evropskimi agencijami in promotorji.
ČRT: Res je. V bistvu delamo večino današnjih metal koncertov v Sloveniji. Organiziramo približno 50 do 80 klubskih koncertov. Delamo produkcijo na različnih festivalih … in ja, to je to. Zdaj pa je čas za Tolminator.
 
DEJAN: Ko sta pred 20 leti začela, sta si takrat lahko predstavljala pot, ki sta jo do danes prehodila?
ČRT: Ne, niti ne. Najprej je to bil samo hobi, ki pa je eksponentno rasel.
MATEJ: Ja, kot vsi ostali sva imela normalni službi …
ČRT: Potem sva se pa morala odločiti, ali si bova s tem služila kruh, ali bova prenehala.
MATEJ: Leta 2009 smo delali festival, ki je bil sicer super festival, žal pa obisk ni bil takšen, kot smo si ga želeli. Zaradi tega sva se odločila za koncerte in pustila službe, ker sicer bi morala delati več kot deset let, da bi poravnala vse dolgove.
 
DEJAN: Gremo zdaj direktno v Tolmin. Kdaj je padla odločitev o Tolminatorju?
ČRT: Stari festival je imel svoje vzpone in padce, že prej se je veliko govorilo o selitvi na drugo lokacijo. Zaradi zdajšnje občinske omejitve na 5000 obiskovalcev se je stari festival selil na novo lokacijo, nastala pa je velika luknja. Veliko ljudi naju je spraševalo, ali to pomeni konec za metal v Tolminu ali bo kdo kaj naredil. Treba je namreč razumeti, da ima ta lokacija močno tradicijo in velik pomen za lokalno metal sceno. Govorili smo s Punk Rock Holiday in se strinjali, da tam naredimo festival za 5000 obiskovalcev in da vidimo, kako se bodo stvari odvile.
 
DEJAN: Festival, kakršen je Tolminator, ni niti malo podoben lokalnemu koncertu. Kdo še pomaga pri organizaciji?
MATEJ: Kot je Črt že povedal, smo se povezali z ekipo Punk Rock Holiday, ki bodo poskrbeli za zadeve, ki jih je treba urejati z občino, in vse ostalo, mi pa bomo poskrbeli za program, bookirali bande, poskrbeli za delovanje odra in zaodrja. Kot na lokalnih koncertih, vendar pač v dosti večjih dimenzijah.
ČRT: Punk Rock Holiday že več let na istem območju in prav tako za 5000 obiskovalcev organizirajo svoj festival, zato točno vedo, kako naj bi stvari zgledale. Se pravi, kam postaviti šanke, stranišča, tuše, kamping … Zato so oni tako rekoč edini smiselni partner.
MATEJ: Na Tolminatorju bo delala ista ekipa kot na Punk Rock Holiday in drugem festivalu, ki se odvija v Tolminu. Zato bo z vidika produkcije dosti lažje stvari organizirati tako, kot je treba.
 
DEJAN: So še kakšne nesigurnosti okoli festivala?
ČRT: V bistvu ne. Lokalne volitve so mimo, Tolmin je dobil novega župana, ki je zelo pro-festivalsko usmerjen, zato sem povsem prepričan, da je vse v redu. Z njim moramo predebatirati še nekaj manjših vprašanj, a nič resnega.
MATEJ: Tako je. Nič ne skrbite. Organizacija je v teku in vse bo tako, kot smo obljubili.
 
DEJAN: Kako bodo bližnja gradbena dela vplivala na Tolminatorja?
MATEJ: Ne bodo. Obvoznica gre skozi kamp. Ker pa je kapaciteta zmanjšana na 5000 obiskovalcev, ta ne bo vplivala na naš festival. Prejšnji festival je bil načrtovan za več kot 10.000 ljudi, kar pomeni, da ne bo težav.
ČRT: In še … Obstaja opcija, da bo cesta zaprta v času festivala, tako da bodo obiskovalci morda celo lahko parkirali svoja vozila na cesti sami, kar bo hkrati olajšalo prihod in odhod.
 
DEJAN: Koliko odrov bo imel Tolminator?
MATEJ: Imeli bomo dva odra. Glavni oder in drugi oder. Glavni oder bo tam, kjer je prej bil drugi oder. Za drugi oder pa upamo, da bo na plaži. A to bomo še videli, lokacija drugega odra še ni potrjena, vendar ta zagotovo bo.
 
DEJAN: Tolminator je omejen na 5000 obiskovalcev. Je bila to vaša omejitev ali omejitev občine?
ČRT: V bistvu od obeh. Občina Tolmin ima več različnih razlogov, zakaj je določila to omejitev, ki jo osebno tudi podpiram. Drugače je vpliv na okolje prevelik, gneča je prevelika, mesto Tolmin enostavno ne more sprejeti tako veliko gostov. Z našega vidika oziroma vidika Tolminatorja je 5000 obiskovalcev boljše, saj daje festivalu nek butični občutek. Vse je bolj sproščeno, ni nobenih vrst, ni gneče na plaži ali v kampu.
MATEJ: Festival bo bolj domačen. Obiskovalci se bodo spoznali oziroma se že poznajo, ker že več let hodijo v Tolmin na festival. Tako da pričakujemo, da bo vzdušje na Tolminatorju zelo sproščeno. Zato kupite vstopnice, hehe.
ČRT: Četudi bo občina kdaj koli v prihodnosti dvignila to mejo, bomo mi vseeno ostali pri številu 5000.
MATEJ: Tako je. Nam je pomemben ta sproščen in domačen občutek. Fani za fane.
 
DEJAN: Kako je s plažo? Se je v zvezi z njo kaj spremenilo?
ČRT: V bistvu ne. Obstaja še nekaj podrobnosti, ki jih je treba razčistiti z novim županom, saj je plaža del naravovarstvenega okolja. Obiskovalci bodo še vedno lahko plavali in se zabavali v vodi. Težava je le v tem, da mora ta predel tekom dneva ostati dostopen tudi za javnost. V tem primeru festival ne bo imel nobene zveze s plažo, se pravi, da ne bo poskrbel za reševalce iz vode ali čiščenje. Iz tega razloga bi bilo najbolj smotrno, da festival poskrbi tudi za ta del.
MATEJ: Res je. In trenutno že delamo na tem. Tako sem prepričan, da bo edina razlika ta, da bo plaža manj okupirana, in sicer zaradi omejenega števila obiskovalcev na 5000.
 
DEJAN: Kakšna je ključna razlika med preteklim in sedanjim festivalom?
ČRT: Dejansko ta omejitev na 5000 obiskovalcev. Na podlagi tega bodo obiskovalci imeli močnejši občutek, da so na dopustu. Manj bo gneče, na plaži bo na voljo več prostora, več bo prostora za parkiranje, da ne bo treba puščati avta 2 kilometra stran.
MATEJ: Vse bo zelo blizu, nikamor ne bo treba dolgo hoditi. Festival bo ponujal vsega skupaj štiri dni glasbe, se pravi od torka do petka, ampak obstajala bo tudi možnost zgodnjega prihoda, tako da lahko obiskovalci pridejo že v soboto, se pravi tri dni prej, preden se začne uradni glasbeni program. To so po mojem ključne razlike.
ČRT: Zaradi omejitve na 5000 obiskovalcev bo tudi prihodek nižji v primerjavi z večjim festivalom. Zato ne pričakujte resnično velikih imen, kot so recimo Tool ali Pantera. Bomo pa našli dobre underground headlinerje, ki bodo vsem všeč.
MATEJ: Zagotovo.
 
DEJAN: Do zdaj je bilo napovedanih 20 skupin. Koliko jih bo še sledilo?
MATEJ: V naslednjih tednih in mesecih bo najavljenih še najmanj 30 do 35 bandov. Med njimi bo veliko novih bandov, poleg tega bomo objavili še kar nekaj velikih, sicer ne največjih, ampak velikih bandov.
 
DEJAN: Phil Campbell in Bastard Sons, Dying Fetus, Insomnium in Finntroll so trenutno napovedani headlinerji. Lahko pričakujemo še kakšne večje bande?
ČRT: Lahko. A ti nobenega ne bom izdal, hehe.
MATEJ: Kar je on rekel, hehe.
 
DEJAN: Kdaj bo objavljen glavni headliner? Ali je morda že?
MATEJ: V bistvu ne bo enega glavnega headlinerja. Več jih bo. Kot je Črt že povedal, ne bo nekih res velikih imen, saj kapacitete tega ne dopuščajo. Bomo pa poskrbeli za to, da bodo vsi zadovoljni z line upom, ki je že gotov za letošnjo prvo edicijo.
ČRT: Če delaš festival za 5000 obiskovalcev, imaš dve možnosti. Lahko pripelješ en res velik band in polno malih bandov, lahko pa honorar za velike bande razdeliš na več manjših velikih bandov. Resnično si želim, da je celoten program festivala zanimiv, ne pa samo en band.
MATEJ: Imeli boste možnost videti old school in new school bande, ki igrajo death, black, thrash metal, crossover, hardcore, stoner, doom metal, melodeath, celo folk metal. Tako da, ja, program bo zelo raznolik.
 
DEJAN: Bi še kaj dodala?
MATEJ: Če še niste, je zdaj čas, da kupite karto za Tolminator, ki se bo zgodil konec julija v Tolminu. Dobrodošli vsi. Komaj čakam, da vas vidim.
ČRT: Pridite, ne bo vam žal. To bo najboljši festival, ki ste ga kdaj koli obiskali.
MATEJ: To pa zagotovo.

SORODNE VSEBINE:
4. 8. 2023Tolminator Metal Fest 2023, 4. dan / Reportaže
1. 8. 2023Tolminator Metal Fest 2023, 1. dan / Reportaže
19. 1. 2023Dirty Skunks / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
26. 4. 2024
The Swampnosis: A Gram Trip, Hrmülja, Lord Drunkalot
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
26. 4. 2024
LOYAL TO NONE vol. two
MC Gornja Radgona, Gornja Radgona
26. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof
MC Pekarna, Maribor
26. 4. 2024
Buss, Dunraven
Mladinski center Postojna, Postojna
27. 4. 2024
Nanowar of Steel
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija
27. 4. 2024
Sovrag, Okl's Fruitloops, HellMetAll
Swenak, Idrija