VROČE NOVICE

DNEVNE NOVICE
29. 9. 2023

Matic Dominko je prekmurski filmski režiser in študent filmske in televizijske režije na AGRFT, ki predstavlja dokumentarni film z naslovom SMRT. Kratki dokumentarni portret o spiritualnem death metal bandu iz Turnišča se po besedah režiserja »fokusira na osebnost/družinsko življenje članov banda in na skupinsko energijo, ki jih med seboj povezuje. Namen filma je pokazati kontrast med tem, kako metalci predstavljajo sebe na odru in med tem, kakšni srčki so v resnici.«

Film se naslednji teden poteguje za Vesno, najvišjo možno slovensko filmsko nagrado za najboljši študijski film na Festivalu slovenskega filma, ki se bo med 3. in 8. oktobrom odvijal v Portorožu. Premierna projekcija filma na festivalu bo v soboto, 7. 10. 2023, ob 15. uri v Razstavišču Monfort v Portorožu. Vabljeni!


Režiser: Matic Dominko
Glavna producentka: mag. Jožica Šmid
Asistent produkcije: Gal Nagode
Direktorica fotografije in snemalka: Neža Jankovič
Montažerka filma: Anja Pirtovšek
Snemalec zvoka: Tonko Sekulo
Oblikovalec zvoka: Gregor Bajc
Grafični oblikovalec: Lan Pahor
Svetlobna in barvna obdelava slike: Neža Jankovič
Avtor glasbe: Luka Gjerkeš

V filmu nastopajo: Luka Gjerkeš (kitarist), Lan Pahor (pevec), Vili Marinčič (kitarist), Gal Gabriel (bobnar), ter Lukovi družinski člani: Tinkara Čerček, Mirjana Gjerkeš, Branko Gjerkeš in psički Leli, Caidy in Lucky.

Avtorica fotografije ob novici: Ela Mimi Pirnar

Napovednik:

29. 9. 2023

Danes bo nizozemski black metal projekt Iskandr pri založbi Eisenwald izdal svoj četrti studijski album Spiritus Sylvestris, ki mu lahko prisluhnete tukaj.

Omenjeni album za spremembo tokrat prinaša psihedelične folk doom skladbe, in če so vam po godu, jih lahko kmalu slišite še v živi izvedbi. V nedeljo bo namreč Iskandr skupaj z Witching nastopil v Gromki na Metelkovi. Več informacij o dogodku najdete na Facebooku.

29. 9. 2023

Ruska pagan/folk metal zaseba Arkona predstavlja besedilni video za skladbo Ydi z aktualnega albuma Kob', ki je poleti izšel pri Napalm records.

V živo lahko novi album slišite že naslednji teden, kajti Arkona, Batushka in Aeternam igrajo v torek v ljubljanski Cvetličarni.

29. 9. 2023

Death metal veljaki Autopsy so objavili animirani besedilni video za nov komad Throatsaw. Skupaj z ostalimi desetimi komadi bo  izšel 27. oktobra na bandovem desetem studijskem albumu Ashes, Organs, Blood and Crypts pri založbi Peaceville Records.

29. 9. 2023

Portugalska black metal zasedba Gaerea je objavila najnovejši video za komad Dormant. Tokrat gre za poseben video, ki ga je posnel Claudio Marino. Komentar banda:

»Complementing the song's aural journey, the video art installation accompanying "Dormant" delves into the anguish and struggle for survival. The visuals depict the main character, trapped and enclosed in a tormenting world, as water relentlessly pours over his body, simulating drowning and suffocation. This immersive and visceral experience offers a harrowing glimpse into the protagonist's fight for life, evoking a range of emotions and challenging viewers to confront their own mortality.«

29. 9. 2023

Sporočamo, da je umrl Jon Matthew Kennedy, nekdanji vokalist zasedbe Hecate Enthroned in nekdanji basist zasedbe Cradle Of Filth. Star je bil 46 let. Naj počiva v miru.

29. 9. 2023

Finski melodični death metalci Omnium Gatherum so posneli videospot za skladbo Lovelorn z aktualnega mini albuma Slasher.

29. 9. 2023

Irsko-islandska black metal naveza Slidhr predstavlja komad What The Gauntlet Bestows kot tretji single s tretjega albuma White Hart!, ki bo izšel 13. oktobra pri založbi Debemur Morti Productions.

29. 9. 2023

Thrasherke Nervosa so ob izidu plošče Jailbreak objavile single Elements Of Sin. Za dotični komad je band posnel video, ki si ga lahko ogledate spodaj.

29. 9. 2023

Nemški black/death metalci Ch'ahom predstavljajo komad Chavín de Huántar s prvenca Knots of Abhorrence. Izšel bo 3. novembra pri Sentient Ruin Laboratories in prinaša vsega pet komadov:

Xibalba
Chavín de Huántar
Path to Ixtab
Knots of Abhorrence I
Knots of Abhorrence II

29. 9. 2023

Simfonični deathcorovci Lorna Shore predstavljajo najnovejši video Welcome Back, O' Sleeping Dreamer. Komad boste našli na zadnji izdaji banda Pain Remains, ki je izšla lansko leto.

29. 9. 2023

Tukaj lahko prisluhnete najnovejšemu današnjemu izidu nemških death metalcev Terra Builder z naslovom Solar Temple. Na albumu so naslednji komadi:

End of Orbit
Interplanetary Portal
Constant Cosmic Failure
Abyss
Solar Temple
Dead Celestial
Total Overcome
Carbon Based Misery
Cryogenic Sleep

29. 9. 2023

Avstrijski simfonični power metalci Serenity so posneli videospot za skladbo Reflections (of AD) s prihajajočega albuma Nemesis AD, ki bo izšel 27. oktobra pri založbi Napalm Records.

29. 9. 2023

Bavarski heavy metalci Savage so razkrili naslovni komad prihajajočega prvenca Glory Riders, ki bo izšel 20. oktobra pri Dying Victims Productions. Album obsega naslednje naslove:

Carcass on Your Shoulders
Life in Chains
Make My Day
Master Bator
Wheels of Fire
Nightmare Invaders
Glory Riders
Thirty & Dirty

29. 9. 2023

Švedska folk/metal zasedba Helga je posnela videospot za skladbo Skogen mumlar s prihajajočega albuma Wrapped in Mist, ki bo 24. novembra izšel pri založbi Season of Mist.

ZADNJE OBJAVE
Paranoida
29. 9. 2023
Iz zakladnice: Kam gre ta svet?
Recenzija
28. 9. 2023
Terrifier - Trample the Weak, Devour the Dead
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Galerija
25. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Recenzija
22. 9. 2023
Bloodbound - Tales from the North
Recenzija
21. 9. 2023
Immortal - War Against All
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija