Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
25. 11. 2022

Trivium so objavili video za The Shadow of the Abattoir, skladbo z lani izdanega aktualnega albuma z naslovom In the Court of the Dragon.

25. 11. 2022

Finski doomerji Mansion bodo januarja izdali drugi studijski album. Second Death prinaša naslednje komade:

Procession
Sword of God
No Funeral
Heathen Hole
In the Court of the Sorrowless
Second Death
You Are Suspicious
You Are Suspicious (extended edition)

15. 9. 2022

Iraška death/thrash metal zasedba Dark Phantom je objavila besedilni video za novo skladbo z naslovom Courtship Of Death. Gre za prvi single s prihajajočega albuma.

Zgodba metalcev Dark Phantom se je začela v Kirkuku v Iraku konec leta 2007. Prvotni namen je bil, da uresničijo svoje sanje v zahodni glasbi in opozorijo na katastrofalne razmere v mestu ter to prikažejo celotnemu svetu. Toda zaradi krize v Iraku stvari niso šle po načrtu, kar je zaradi njihove varnosti pripeljalo do očitnega zamika in sledilo je obdobje mirovanja. Počasi so ponovno pričeli z vajami in leta 2011 odigrali svoj prvi koncert, ki ga je navkljub nevarnosti in vsesplošnem nasprotovanju metal glasbi obiskalo zajetno število ljudi. Ko so se na prigovarjanje oboževalcev začeli pripravljati na drugi koncert, so jim teroristične skupine in njihovi zavezniki začeli groziti, da bodo zaprli vse strani banda na spletu, bili pa so tudi opozorjeni, naj prenehajo z vsemi svojimi aktivnostmi. Kljub vsemu jim je leta 2013 uspelo izdati studijski prvenec Nation Of Dogs, ki mu je nedavno sledil že omenjeni single.

Trenutno skupino sestavljajo Mir (bas, vokal), Murad Yaymz (kitara), Rebeen Hashim (kitara) in Mahmood Qasim (bobni).

6. 1. 2022

Švedski heavy metalci Gauntlet Rule sporočajo, da bodo 18. marca izdali prvenec z naslovom The Plague Court, na katerem sta gostujoče vokale prispevala tudi Blaze Bayley (ex-Iron Maiden) ter Lorraine Gill (Taist Of Iron). Album bo izšel pri založbi From The Vaults in bo obsegal naslednje skladbe:

The Caneham House
Run The Gauntlet
The Well Of Shadows
Runes Of The Autumn Witch
Dying For My Dreams
Valley Of Thorns
7. Plague Court
By The Gods Who Are Not
A Choir Of Angels
Death Will Be Ours (And Ours Alone)

13. 7. 2021

Trivium so objavili videospot za povsem svež komad, ki nosi naslov In The Court Of A Dragon.

Avtorica: Tina Urek
4. 6. 2021

Nemška speed/thrash metal zasedba Vulture je objavila videospot za naslovno skladbo tretjega studijskega albuma Dealin' Death, ki je izšel konec prejšnjega meseca pri založbi Metal Blade Records.

Tracklista je sledeča:
Danger Is Imminent
Malicious Souls
Count Your Blessings
Gorgon
Star-Crossed City
Flee The Phantom
Below The Mausoleum
Dealin' Death
Multitudes Of Terror
The Court Of Caligula

27. 1. 2021

Progressive sludge/post-metal zasedba Dvne s sedežem v Edinburghu na Škotskem je objavila videospot za nov single Sì-XIV s prihajajočega dolgometražnega albuma Etemen Ænka, ki bo izšel 19. marca pri založbi Metal Blade Records.

Etemen Ænka prinaša naslednje skladbe:
Enûma Eliš
Towers
Court Of The Matriarch
Weighing Of The Heart
Omega Severer
Adræden
Sì-XIV
Mleccha
Asphodel
Satuya

15. 6. 2020

Pretekli petek je bil metalsko zelo pester, saj je prinesel kar nekaj novih izdaj. Med njimi so bili tudi The Acacia Strain, ki so izdali nov single Y in obenem najavili izid dolgometražca. Na digitalnem singlu se nahajata komada One Thousand Painful Stings in Earth Will Become Death. Njihov osmi studijski album Slow Decay pa bo izšel 24. julija pri Rise Records in prinesel sledeče komade:

Feed A Pigeon Breed A Rat
Crippling Poison
Seeing God (feat. Aaron Heard)
Solace And Serenity
The Lucid Dream (feat. Jess Nyx)
I Breathed In The Smoke Deeply It Tasted Like Death And I Smiled (feat. Zach Hatfield)
Crossgates
Inverted Person
Chhinnamasta
One Thousand Painful Stings (feat. Courtney LaPlante)
Birds Of Paradise, Birds Of Prey
Earth Will Become Death

Avtorica: Tina Urek
17. 4. 2020

Nizozemska old school death/doom metal zasedba Graceless, v kateri sodelujejo člani Soulburn, Grand Supreme Blood Court in Xenomorph, je konec prejšnjega meseca pri založbi Raw Skull Recordz izdala svoj drugi album Where Vultures Know Your Name, ki mu lahko v celoti prisluhnete na tej povezavi.

Where Vultures Know Your Name ponuja naslednje skladbe:
Lugdunum Batavorum
Retaliation Of The Wicked
Commander Of Christ
Nine Days Of Mourning
Here be Dragons
Where Vultures Know Your Name
Warpath
Embrace The Rain

24. 2. 2020

Kalifornijska psihedelična stoner/doom metal zasedba High Tone Son Of A Bitch, v kateri sodelujeta tudi vokalist Russ Kent in producent Billy Anderson, predstavlja devetminutno skladbo Silhouette s prihajajoče kompilacije Lifecycles: EPs of HTSOB, ki bo izšla 20. marca pri založbi Tee Pee Records.

High Tone Son Of A Bitch so delovali med letoma 2002 do 2007, lani ponovno obujeno skupino pa trenutno sestavljajo Russ Kent (Noothgrush) na vokalu, Pamela Ausejo (ex-Cruevo) na kitari in spremljevalnih vokalih, Paul Kott (ex-Cruevo, ex-Kalas) na drugi kitari, Billy Anderson (Tribes Of Neurot, ex-Melvins, ex-Asva, ex-Porn) na basu, Eric Rancourt (Clan Of Dyad, Eastern Spell) na bobnih in Bryce Shelton (Bädr Vogu, Nik Turner) na klaviaturah.

23. 12. 2019

Mednarodna death/doom metal zasedba Beast Of Revelation, ki jo po novem sestavljajo bobnar Bob Bagchus (ex-Asphyx, Hellehond, Infidel Reich, Grand Supreme Blood Court, Soulburn), kitarist/basist A.J. van Drenth (ex-Beyond Belief, Temple, Throne) in John McEntee (Incantation) na vokalu, je objavila skladbo Ancient Ritual Of Death. Gre za prvo skladbo z njihovega debitantskega albuma The Ancient Ritual Of Death, ki bo izšel 6. marca pri Iron Bonehead Productions.

The Ancient Ritual Of Death ponuja sledeče skladbe:
Legions
The Great Tribulation
The Cryptic Void
The Fallen Ones
Beast VI
The Days of Vengeance
The Ancient Ritual Of Death
The Unholy Roman Empire
We, The Lords Of Chaos

21. 8. 2018

Švedsko-norveška death metal naveza Gods Forsaken, ki jo sestavljajo Schweick (Just Before Dawn, ex-Blood Mortized, ex-Scum, ex-Amon Amarth) na basu, Caligari (Ashcloud, Just Before Dawn, Pale King, Skineater, Ursinne, Vholdghast, Wombbath) na vokalu, Per Ekegren (Reek Of Martyr, ex-Grave, ex-Blood Mortized) na bobnih, Gustav Myrin (Just Before Dawn, Reek Of Martyr, ex-Blood Mortized) na solo kitari in Alwin Bassphyx (Asphyx, Grand Supreme Blood Court, ex-Pulverizer) na ritem kitari, bo v začetku prihodnjega leta pri založbi Soulseller Records izdala svoj drugi album, naslovljen Smells Of Death.

Tracklista je sledeča:
Smells Of Death
They Crawl
From The Inside They Came
Out Of The Dark
The Process Of Death
Dead And Buried
The Dead Laught
Birth Of Insanity
The Curse Of Matul

29. 6. 2018

Death metal superskupina Siege Of Power, ki jo sestavljajo Chris Reifert (Autopsy, Violation Wound, Abscess, Painted Doll) na vokalu, Paul Baayens (Asphyx, Thanatos, ex-Hail Of Bullets) na kitari, Theo van Eekelen (ex-Hail Of Bullets, ex-Houwitser, ex-Grand Supreme Blood Court) na basu in Bob Bagchus (Soulburn, ex-Asphyx, ex-Grand Supreme Blood Court) na bobnih, predstavlja videospot za skladbo The Cold Room. Gre za skladbo s prihajajočega prvenca z naslovom Warning Blast, ki bo izšel 7. septembra pri legendarni založbi Metal Blade Records.

17. 7. 2017

Konec tedna se bo tolminsko Sotočje za teden dni preobrazilo v metalski raj na zemlji - pričele se bodo metalske počitnice v obliki festivala MetalDays 2017! Na letošnjo peto edicijo, ki se uradno prične v nedeljo, 23. julija, in traja do sobote, 29. julija 2017, prihajajo velika imena metal glasbe – od Marilyna Mansona, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Heaven Shall Burn, Grave Digger, Sólstafir, Pain do mnogih manj odmevnih imen tega raznolikega glasbenega žanra.

Marilyn Manson na MetalDays nastopi v ponedeljek, 24. julija!

Letošnja festivalska novost je tretji oder, v celoti posvečen novim imenom metal glasbe. Glasbeni program na NewForces odru se prične že dan pred uradnim začetkom festivala, v soboto, 22. 7.
Tudi v nedeljo, 23. 7., bo glasba odmevala le s tretjega odra.
V ponedeljek, 24. 7. pa MetalDays začne obratovati z vsemi silami: koncertni del bo zaznamoval Marilyn Manson, ki je s svojo glasbo in zunajzemeljsko pojavo šokiral glasbeni svet v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in že takoj ob začetku kariere, predvsem z albumoma Antichrist Superstar in Mechanical Animals pridobil hkrati sloves anti-vzornika mladini in skoraj kultne privržence. Marilyn Manson je s svojo glasbo dosegel velike uspehe – milijonske naklade albumov, prva mesta prodajnih lestvic, štirikrat pa je bil nominiran za glasbeno nagrado grammy. Coma White, The Dope Show, I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me), The Beautiful People, This is The New Shit, The Fight Song, Tourniquet, The Nobodies pa so le nekatere skladbe, s katerimi je Marilyn Manson postal glasbena ikona. Poleg Marilyna Mansona v ponedeljek na MetalDays prihajajo tudi Iced Earth, Loudness, Venom INC. in mnogi drugi.
V torek izstopajo Amon Amarth, Katatonia in Kadavar. V sredo v Tolmin prihajajo Doro, Bloodbath, Shining, Grave Digger in drugi, četrtek pa je dan za Opeth, Sólstafir, Architects in Blues Pills. V petek, zadnji koncertni dan, na MetalDays prihajajo Heaven Shall Burn, Pain, Death Angel in drugi. Na treh odrih se bo letos predstavilo več kot 110 nastopajočih, na spletni strani festivala pa sta že na voljo dnevni razpored in festivalska mapa.

Pestro ob-festivalsko dogajanje
MetalDays že leta prepričuje tudi z lokacijo – festival poteka v objemu narave, ob eni od najlepših alpskih plaž pri nas, hladni reki Soča in Tolminka pa nesebično zagotavljata prepotrebno ohladitev. Festivalske počitnice vsako leto potekajo tudi v znamenju zanimivega in unikatnega ob-festivalskega programa: za dober začetek dneva bodo obiskovalcem vsako jutro na voljo joga, masaža in metalski fitnes, čez dan se bodo lahko preizkusili v slikanju ali se udeležili zabavnih športnih tekmovanj, kot so odbojka v tangicah, badminton zgoraj brez, twister, beer pong in tako dalje, pripravljajo pa se tudi mnoga druga presenečenja. MetalDays pa vsako leto svojim obiskovalcem omogoča tudi srečanje z organizatorjem – vaša mnenja, ideje ali pozdravi so več kot dobrodošli. Kot vsako leto bo raznolik tudi nabor hrane in pijače, med drugim bo ob letošnji peti obletnici festivala na voljo uradno MetalDays pivo, poimenovano Black Blood, ki je nastalo v sodelovanju z Bevog Brewery. Festival pa je naredil pomembne premike tudi z vidika vpliva na okolje, kar mu je prineslo tudi nagrado A Greener Festival Award in naziv Improvers.

Vstopnice in prevozi na MetalDays
Najljubša počitniška izbira za ljubitelje težkih zvokov v Tolmin, slovensko festivalsko prestolnico, vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev tako iz Slovenije kot iz celotne Evrope, vse več pa je obiskovalcev tudi iz drugih koncev sveta. Na voljo je le še peščica vstopnic (tedenske, dnevne ali 3- dnevne), zagotovite pa si jih lahko v spletni trgovini MH Shop ali preko sistema Eventim.

Na MetalDays 2017 se bodo začele prodajati tudi vstopnice za MetalDays 2018, na voljo bodo tudi vstopnice za njegovega mlajšega, zimskega brata, festival Winter Days of Metal (31. 1.–4. 2. 2018, Bohinj).

Na MetalDays je mogoče priti tudi z organiziranim prevozom, ki ga izvaja zunanji partner organizatorja. Vse informacije so na voljo tukaj.

Nastopajoči: Marilyn Manson, Amon Amarth, Opeth, Doro, Iced Earth, Katatonia, Pain, Heaven Shall Burn, Sólstafir, Grave Digger, Blues Pills, Bloodbath, Death Angel, Abbath, Shining, Loudness, Kadavar, Equilibrium, Sanctuary, Architects, Venom Inc., Grand Magus, Batushka, Persefone, Krisiun, Gutalax, Hell, Xandria, Spasm, MGLA, Cancer, Triosphere, Sinister, Suicidal Angels, Witchfynde, Macabre, Absu, Warbringer, Lost Society, Kobra and the Lotus, Visions of Atlantis, Fit for an Autopsy, Loathe, Katana, The great discord, Angelus Apatrida, Aaven, Aversions Crown, Evil Invaders, Rectal Smegma, Dool, Centuries, For I am a King,  Rapid Force, The Foreshadowing, Dordeduh, Na Cruithne, Dead End, Morywa, Nemost, Mynded, Ortega, Crisix, Hellcrawler, Reverend hound, The black court, Srd, Transceatla, Chontaraz, Shot down, Grime, Gust, Tears of martyr, Moros, Stortregn, Raven, LIK, Bömbers, Implore, Firespawn, The Crawling, Turbowarrior of steel, Tytus, Myriad lights, Whorion, Fractal universe, Sober assault, Fallen tyrant, Omophagia, Sasquatch, In the crossfire, Infected chaos, Firtan, Amorgen, Blood ages, Novacrow, Overtures, Vasectomy, Burn fuse, Sleepers’ guilt, Carnage calligraphy, Vexovoid, Battlesword, Fir bolg, Zayn, Immorgon, Carrion, Snake eater, Tyrmfar, Ebony archways, Pain is & Selfmachine, Greybeards, Seven Spires, Pantaleon, Pikes Edge, Nord.

Razpored nastopajočih po dnevnih.

11. 5. 2017

The Starbreakers je ime nove zvezdniške cover zasedbe, ki jo poleg Jill Janus (Huntress, ex-Chelsea Girls) na vokalu sestavljajo še Nita Strauss (Alice Cooper, The Iron Maidens, We Start Wars) na kitari, Courtney Cox (The Iron Maidens, Femme Fatale) na drugi kitari, Lindsay Martin (The Aviators, We Start Wars, ex-Glam Skanks) na bobnih in Emily Ruvidich (Misty Day) na basu.

KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna