NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

20. 1. 2022
Black Reaper - Under the Dying Sun
samozaložba, 2021

Thrasherji Black Reaper spadajo pri meni med zasedbe, ki jih imensko sicer že poznam nekaj časa, nikoli pa ni prišlo do tega, da bi si jih zavrtel v domačem predvajalniku. No, do decembra lani, ko sem slučajno ugotovil, da je album Under the Dying Sun že njihov tretji po vrsti. V dobrih petih letih delovanja od ustanovitve leta 2016 je peterica izdala demo in kar tri studijske celovečerce, kar jih uvršča med produktivnejše metal bande v Sloveniji.

Kot ne ravno največji sledilec dogajanju na thrash metal sceni sem do lani imel razlog (beri: izgovor), da sem se »izogibal« teh Primorcev. Toda oznaka »thrash metal« v povezavi s peterico Black Reaper je totalno podcenjevanje. To je prva stvar, ki sem se je naučil oziroma sem jo spoznal ob prvem stiku z albumom oziroma naslovnim komadom Under the Dying Sun. Ta namreč poslušalca že prvo sekundo udari z vso artilerijo, ki jo premore, in sicer z namenom, da ga kasneje s to mahne in pohodi še nekajkrat. Vmesna melodika je zgolj kamuflaža za pravi obraz, ki se skriva Pod umirajočim soncem. In kakšen je ta? Konkretno deathmetalsko thrashanje, neumorno štancanje, dokazovanje zadnjih atomov energije, ki jih živo bitje premore. Poleg kitarskih linij in bobnarskih napadov to najbolj dokazuje kričeč growl, medtem ko najslajšo spremembo tvori izredno poudarjena bas kitara, ki je v vseh fazah in trenutkih albuma več kot dobro slišna. Se pravi tako med največjo nevihto kitar, ki jih spremlja v enakem ritmu, med umiritvijo s kitarsko solažo, ko gre bas malo po svoje, ali v duelu, ko si lead in bas kitara izmenjujeta vodilno vlogo.

Glede nalezljivosti kljub številnim poslušanjem tokrat ne želim soditi prehitro, saj se mi zdi, da albuma s tega vidika še nisem dokončno odkril, ker številni enolični nevihtni napadi terjajo kar nekaj časa za dokončno razumevanje. A zagotovo med osebne favorite štejem naslovni komad, poleg tega pa še Blinded by Greed in Inner Prison. Ti komadi mi v ponujeni metalski nevihti nudijo največ raznolikosti, ki si je kot poslušalec želim in jo iščem. Verjamem pa, da bo v tem oziru marsikdo od vas naštel druge favorite, saj je prostora za te kar dosti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
Recenzija
10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
29. 5. 2023
Toadeater, AYD
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
30. 5. 2023
Pantera
Barba Negra, Budimpešta, Madžarska
30. 5. 2023
Ne Obliviscaris, Persefone, The Omnific
Strom, München, Nemčija
31. 5. 2023
ODPOVEDANO! Pantera
Gasometer, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Celeste
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana