NAGRADNE IGRE
Traja do: 15. 5. 2022
Traja do: 14. 5. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

20. 1. 2022
Black Reaper - Under the Dying Sun
samozaložba, 2021

Thrasherji Black Reaper spadajo pri meni med zasedbe, ki jih imensko sicer že poznam nekaj časa, nikoli pa ni prišlo do tega, da bi si jih zavrtel v domačem predvajalniku. No, do decembra lani, ko sem slučajno ugotovil, da je album Under the Dying Sun že njihov tretji po vrsti. V dobrih petih letih delovanja od ustanovitve leta 2016 je peterica izdala demo in kar tri studijske celovečerce, kar jih uvršča med produktivnejše metal bande v Sloveniji.

Kot ne ravno največji sledilec dogajanju na thrash metal sceni sem do lani imel razlog (beri: izgovor), da sem se »izogibal« teh Primorcev. Toda oznaka »thrash metal« v povezavi s peterico Black Reaper je totalno podcenjevanje. To je prva stvar, ki sem se je naučil oziroma sem jo spoznal ob prvem stiku z albumom oziroma naslovnim komadom Under the Dying Sun. Ta namreč poslušalca že prvo sekundo udari z vso artilerijo, ki jo premore, in sicer z namenom, da ga kasneje s to mahne in pohodi še nekajkrat. Vmesna melodika je zgolj kamuflaža za pravi obraz, ki se skriva Pod umirajočim soncem. In kakšen je ta? Konkretno deathmetalsko thrashanje, neumorno štancanje, dokazovanje zadnjih atomov energije, ki jih živo bitje premore. Poleg kitarskih linij in bobnarskih napadov to najbolj dokazuje kričeč growl, medtem ko najslajšo spremembo tvori izredno poudarjena bas kitara, ki je v vseh fazah in trenutkih albuma več kot dobro slišna. Se pravi tako med največjo nevihto kitar, ki jih spremlja v enakem ritmu, med umiritvijo s kitarsko solažo, ko gre bas malo po svoje, ali v duelu, ko si lead in bas kitara izmenjujeta vodilno vlogo.

Glede nalezljivosti kljub številnim poslušanjem tokrat ne želim soditi prehitro, saj se mi zdi, da albuma s tega vidika še nisem dokončno odkril, ker številni enolični nevihtni napadi terjajo kar nekaj časa za dokončno razumevanje. A zagotovo med osebne favorite štejem naslovni komad, poleg tega pa še Blinded by Greed in Inner Prison. Ti komadi mi v ponujeni metalski nevihti nudijo največ raznolikosti, ki si je kot poslušalec želim in jo iščem. Verjamem pa, da bo v tem oziru marsikdo od vas naštel druge favorite, saj je prostora za te kar dosti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
19. 5. 2022
Rammstein - Zeit
Recenzija
18. 5. 2022
Batushka - Maria (kompilacija)
Recenzija
17. 5. 2022
Sakis Tolis - Among The Fires of Hell
Recenzija
13. 5. 2022
Kampfar - Urkraft (EP)
Recenzija
6. 5. 2022
Iz ropotarnice: Def Leppard - On Through The Night
Recenzija
5. 5. 2022
Abbath - Dread Reaver
Recenzija
4. 5. 2022
Meshuggah - Immutable
Recenzija
22. 4. 2022
Animals as Leaders - Parrhesia
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2022
Fit For An Autopsy, Enterprise Earth, Great American Host, Sentinels
Orto Bar, Ljubljana
22. 5. 2022
Iron Maiden, Lord of the Lost
Arena, Zagreb, Hrvaška
24. 5. 2022
Tool
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
25. 5. 2022
Red Roll, Soulcase
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija