Na današnji dan
2015
Secrets of the Moon obeležijo izid šestega ploščka Sun
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 12. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Metal Blade Records, 2023

Travis Ryan in kolegi se leta 2023 vračajo z novim, uničujočim albumom, na katerem je bandova unikatna interpretacija death metala v modernem ključu še bolj izpopolnjena in obogatena. Štiri leta po (že) odličnemu Death Atlas je namreč skupina izdala nov glasbeni presežek s priokusi apokalipse. Ta pa ni korak naprej samo na časovni ravni, temveč je tudi nadaljevanje konteksta, ki ga je skupina načela z Death Atlas, na katerem človeštvo izumre.

Kaj pa je Terrasite? Antropomorfna kobilica na naslovnici albuma je izmišljeno bitje, požiralec (gr. Sitos) Zemlje (gr. Terra), je evolucija človeštva po izumrtju, genetska spaka, ki se vrača k življenju s edinim namenom, da požre še zadnje ostanke življenja na planetu. V luči današnje kronike na katerem koli predelu sveta je dokaj lahko za poslušalca razumeti metaforo, dodatne namige pa lahko iščemo tudi v celotnem predhodnem ustvarjanju zasedbe, ki je bila vedno družbenokritična.

Na ravni same glasbe je Terrasite toliko strašen, kot so same tematike v njem. Mešanica deathgrinda in drugih ekstremnih podzvrsti, kot sta tudi melodični death in black metal, je podkrepljena z izredno tehničnim in virtuoznim igranjem, v katerem so enakovredno predstavljeni neopazni prehodi in bliskoviti kontrasti, nad katerimi grmi vokal Travisa Ryana. Vrtoglavi blastbeati in tehnični, razdelani riffi puščajo vse več prostora tudi počasnejšim, atmosferičnim delom in v vedno večji meri tudi čistemu vokalu, kar pa pravzaprav ne vpliva na »težo« celotnega albuma. Če že, stoji moč glasbe Cattle Decapitation tudi v odličnem izkoriščanju kontrastnih delov, kot lahko slišimo na primer v singlu We Eat Our Young. Na albumu izstopa še Just Another Body, skorajšnja balada (vedno v stilu Cattlov), če se lahko temu reče tako, posvečena preminulima kolegoma Trevorju Strnadu iz Black Dahlia Murder in Gabu Serbianu (The Locust, ex-Cattle Decapitation). Album je poleg odlične kompozicije in izvedbe zelo kakovosten tudi na samem področju snemanja in post produkcije, celostno perfekten proizvod.

Z vsakim albumom, ki ga Cattle Decapitation izdajo, imam vedno občutek, da je to končno vrhunec, da band ne more preseči takih rezultatov, in vsakič sem presenečen, da je skupini ponovno uspelo. Včasih je kar v redu biti v zmoti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
4. 12. 2023
Nefarious Vermin - Abolition of Tradition
Recenzija
1. 12. 2023
Iz ropotarnice: Electric Wizard - Come My Fanatics...
Recenzija
28. 11. 2023
Street Fighter - Secondhand Hero
Recenzija
24. 11. 2023
Holy Moses - Invisible Queen
Recenzija
23. 11. 2023
ShadowStrike - Traveler's Tales
Recenzija
22. 11. 2023
Soen - Memorial
Recenzija
21. 11. 2023
Forever Storm - Od pepela do večnosti
Recenzija
20. 11. 2023
Marduk - Memento Mori
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Effenaar, Nizozemska
7. 12. 2023
The Dead Daisies
Cvetličarna, Ljubljana
7. 12. 2023
KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
8. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023
Effenaar, Nizozemska
8. 12. 2023
Mechanical God Creation, Across the Swarm, Little Boys
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
8. 12. 2023
Eurosmith (Aerosmith Tribute)
Orto Bar, Ljubljana