NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Metal Blade Records, 2023

Travis Ryan in kolegi se leta 2023 vračajo z novim, uničujočim albumom, na katerem je bandova unikatna interpretacija death metala v modernem ključu še bolj izpopolnjena in obogatena. Štiri leta po (že) odličnemu Death Atlas je namreč skupina izdala nov glasbeni presežek s priokusi apokalipse. Ta pa ni korak naprej samo na časovni ravni, temveč je tudi nadaljevanje konteksta, ki ga je skupina načela z Death Atlas, na katerem človeštvo izumre.

Kaj pa je Terrasite? Antropomorfna kobilica na naslovnici albuma je izmišljeno bitje, požiralec (gr. Sitos) Zemlje (gr. Terra), je evolucija človeštva po izumrtju, genetska spaka, ki se vrača k življenju s edinim namenom, da požre še zadnje ostanke življenja na planetu. V luči današnje kronike na katerem koli predelu sveta je dokaj lahko za poslušalca razumeti metaforo, dodatne namige pa lahko iščemo tudi v celotnem predhodnem ustvarjanju zasedbe, ki je bila vedno družbenokritična.

Na ravni same glasbe je Terrasite toliko strašen, kot so same tematike v njem. Mešanica deathgrinda in drugih ekstremnih podzvrsti, kot sta tudi melodični death in black metal, je podkrepljena z izredno tehničnim in virtuoznim igranjem, v katerem so enakovredno predstavljeni neopazni prehodi in bliskoviti kontrasti, nad katerimi grmi vokal Travisa Ryana. Vrtoglavi blastbeati in tehnični, razdelani riffi puščajo vse več prostora tudi počasnejšim, atmosferičnim delom in v vedno večji meri tudi čistemu vokalu, kar pa pravzaprav ne vpliva na »težo« celotnega albuma. Če že, stoji moč glasbe Cattle Decapitation tudi v odličnem izkoriščanju kontrastnih delov, kot lahko slišimo na primer v singlu We Eat Our Young. Na albumu izstopa še Just Another Body, skorajšnja balada (vedno v stilu Cattlov), če se lahko temu reče tako, posvečena preminulima kolegoma Trevorju Strnadu iz Black Dahlia Murder in Gabu Serbianu (The Locust, ex-Cattle Decapitation). Album je poleg odlične kompozicije in izvedbe zelo kakovosten tudi na samem področju snemanja in post produkcije, celostno perfekten proizvod.

Z vsakim albumom, ki ga Cattle Decapitation izdajo, imam vedno občutek, da je to končno vrhunec, da band ne more preseči takih rezultatov, in vsakič sem presenečen, da je skupini ponovno uspelo. Včasih je kar v redu biti v zmoti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
Recenzija
10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
29. 5. 2023
Toadeater, AYD
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
30. 5. 2023
Pantera
Barba Negra, Budimpešta, Madžarska
30. 5. 2023
Ne Obliviscaris, Persefone, The Omnific
Strom, München, Nemčija
31. 5. 2023
ODPOVEDANO! Pantera
Gasometer, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Celeste
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana