RECENZIJE

9. 11. 2020
Children Of God - This Will Only Disappoint You (kompilacija)
samozaložba, 2020

Mariborski Children Of God so v času korone precej aktivni. Ko so kremplji koronavirusa čez poletje nekoliko popustili, je band obelodanil svoj prvenec Funeral of Hope, dobra 2 meseca za njim pa je luč sveta ugledal tale kompilacijski album This Will Only Disappoint You z enim avtorskim komadom, šestimi priredbami in dvema kooperacijskima komadoma.

Recenzirana kompilacija se začne z avtorskim komadom, ki v slogu prvenca nadaljuje z dark/doom metalom, ki pa se po razpoloženju približuje nekoliko bolj melodičnim in energičnim ritualističnim komadom s prvenca. V ospredju komada je zagotovo nadvse melodični refren, ki ga spremlja prav tako nalezljivo besedilo, medtem ko tvorijo žagajoče kitare v slogu neumorne parne lokomotive metalsko protiutež omenjeni melodiki. Zagotovo komad, ki bi si zaslužil svoje mesto tudi na prvencu, a ima v tem primeru pač povezovalno vlogo med obema izdajama.

Kajti izbrane in odigrane priredbe pa nas kljub skupnemu zvoku in sorodnim kompozicijam vseeno oddaljijo od primarne bandove poti. Nekdanji pevec mariborskih Shanti Nilaya Marcus Obscura je vse komade, ki zvenijo v originalu zvokovno in aranžersko dosti bolj skromno, oplemenitil s tremi kitarami, s čimer jim je dodal polnejši zvok, kakšnemu komadu tudi dodatno glasbeno plast in konkreten metalski pridih. Največjo razliko sem v tej zvezi začutil pri komadih Decades od Joy Division, ki primarno deluje samo na enostavni klaviaturski melodiji in vokalu, Vran od Shanti Nilaya, ki se v svoji naravni podobi predstavi bolj enoplastno, podobno kot Krvava Gruda – Plodna Zemlja od Laibach, ki so letos praznovali 40 let delovanja, zaradi česar preveva to priredbo dodaten čar.

Z uporabo klaviatur in drugih efektov, s katerimi Children of God na recenzirani izdaji vstopajo tudi v industrijske vode oziroma s katerimi ustvarjajo originalu podobno vzdušje, pa je plat, ki je sicer pri teh mračnežih ne poznamo. V tej zvezi se je band pomaknil izven okvirjev dark/doom/gothic rock/metal obarvanega prvenca in pripravil ustrezno podlago za zaključna kooperacijska komada Whore in Sell Your Soul, ki sta nastala v sodelovanju z Marcusovim drugim projektom Throne 666. Sploh Whore je totalni industrijski Rammstein worship »štanc« komad, medtem ko se Sell Your Soul sicer še vedno giblje v industrijskih vodah, ampak zveni s pomočjo vokala v slogu Marilyn Manson dosti bolj okultno.

Slednje pa je zagotovo tista rdeča nit, ki se vleče skozi vse komade ravno zaradi Marcusovega vokala in je skupno celotni izdaji, s čimer je hkrati še vedno zagotovljena prisotnost osnovne biti zasedbe. Torej: plošček ni ravno tipičen za band, se ga pa sliši v vsakem komadu.

SORODNE VSEBINE:
14. 10. 2020Children Of God - Funeral of Hope / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 10. 2021
KoD: Smrt, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
30. 10. 2021
Graveyhard, Terminal Disease
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana